Ministerie van Algemene Zaken

NOS, Gesprek met de minister-president, Nederland 2

Radio / TV-interview | 17-04-2009

Minister-president Balkenende, na afloop van de wekelijkse ministerraad over de geplande bezuinigingen, de JSF, Wilders, de dalai lama en het Catshuis als ambtswoning

VRAAG
Het was een hele lange ministerraad vandaag. U hebt de kaders, het grote plaatje, voor 2009 en zelfs voor 2010 klaar, maar ik begreep op de persconferentie dat u niet wilt zeggen wat er in staat? Nou dat schiet lekker op.


BALKENENDE
Ja, dat is misschien een teleurstelling voor u als journalist en uw collega's, maar wat deed zich voor? U weet, de afgelopen weken zijn we bezig geweest met wat we noemen aanvullend beleidskader, dat betekent daar hebben we neergelegd wat doen we aan stimuleringen van de economie op de korte termijn. Tegelijkertijd wat is ons antwoord op het feit dat we een oplopend financieringstekort hebben. Hoe kunnen we de staatsschuld toch weer gaan terugdringen, hoe moeilijk dat ook is en welke maatregelen zijn dan nodig. Dat is de algemene afspraak die we hebben gemaakt en dat hebben we vandaag nader ingevuld met name voor bijvoorbeeld ook het jaar 2011.

VRAAG
Zodat we wat verder vooruit kunnen kijken en nu iedereen al de maatregelen kan nemen die straks het effect moeten resulteren? Welke zijn dat?


BALKENENDE
Dat zou u willen weten en daar ga ik nu niet op in. Ik heb bij de persconferentie gezegd dat wij vandaag op hoofdlijnen een besluit hebben genomen, een aantal zaken moet nog worden uitgewerkt dan zal dat zijn neerslag vinden in de Voorjaarsnota. Die Voorjaarsnota geeft eigenlijk altijd het financieel-economisch beeld van het lopend begrotingsjaar en we doen nu iets ongebruikelijks: we gaan ook een vooruitblik geven naar het jaar 2011. En precies wat u zegt: dat doen we om ook dan een beeld te geven van hoe willen wij de financiële problematiek aanpakken.

VRAAG
Maar toch lazen we afgelopen week het één en ander in het nieuws namelijk het afschaffen van de vergoeding voor opa's en oma's die op hun kinderen passen. Wordt dat geschrapt?


BALKENENDE
Dat is ook zo'n onderwerp waar we in ieder geval de komende weken nog verder mee wordt gewerkt. We hebben te maken met een aantal technische aspecten die een rol spelen, de uitvoerbaarheid van de regeling, maar ik ga nog niet vooruit lopen op datgene wat de komende aan de orde is.

VRAAG
Maar het is nog niet van tafel?


BALKENENDE
Het is zo: we hebben vandaag wel de contouren met elkaar besproken van hoe komen we hier uit, maar het is nog te vroeg om mee te gaan delen wat dat precies zal zijn.

VRAAG
Nou ligt het ziektekostensysteem op de schop, hoorde ik ook van de week. Uit de lucht gegrepen of zit er wel een kern van waarheid in?


BALKENENDE
U bent goed geïnformeerd, dat hoort ook bij u werk.

VRAAG
Dank u wel.


BALKENENDE
Maar u gaat nu niet alles afvinken van wel en niet, dat is niet aan de orde.

VRAAG
Kunt u wel iets zeggen over de orde van grootte van de bedragen van de bezuinigingen?


BALKENENDE
Het is zo dat bijvoorbeeld het jaar 2011 dan hadden we afgesproken dat wij voor 1,8 miljard structureel willen gaan ombuigen en waarom doen we dat? Dat hangt samen met het feit dat we zien dat de staatsschuld oploopt. We hebben te maken met rentekosten en dan willen we niet dat die staatsschuld daardoor extra wordt verhoogd. Dat is de reden van die 1,8 miljard. Dat is één deel. Een ander deel is wanneer je te maken hebt met overschrijdingen en dat kan zijn de sociale zekerheid of de zorg of de uitgaven, dan moet je die problemen die zich voordoen op jouw begroting, die behoor je dan ook zelf op te lossen.

VRAAG
Dus de boodschap was vandaag aan iedereen: je zult moeten bezuinigen.


BALKENENDE
Dat is natuurlijk een boodschap die aan de orde is geweest. Stimuleren op korte termijn, ombuigen op langere termijn.

VRAAG
Was dat een prettig gesprek dan? Want u stond er wat strak bij naast Wouter Bos.


BALKENENDE
Nou dat is gewoon denken dat wij beiden aanvoelen dat de financiële tijd moeilijk is en we zijn ons beiden, de minister van Financiën en ik, bewust van onze verantwoordelijkheid en dat er natuurlijk ook lastige maatregelen zijn. En de sfeer vandaag in de ministerraad was gewoon goed, we hebben pittige gesprekken gehad, er werd ook gelachen in de ministerraad...

VRAAG
Zo


BALKENENDE
Ook dat met een groot gevoel van verantwoordelijkheid voor datgene wat gedaan moet worden.

VRAAG
Goed, hier komen we niet veel verder. We moeten dus afwachten. In de loop van volgende week wordt er meer bekend, neem ik aan als de Tweede Kamer wordt geïnformeerd?


BALKENENDE
De Kamer wordt geïnformeerd als de Voorjaarsnota uit zal komen en dat zal naar verwachting ergens medio mei worden.

VRAAG
Ok, zolang moeten we wachten. Goed dan even een paar actuele onderwerpen die deze week spelen. Wilt u één, twee of geen testtoestellen van de JSF?


BALKENENDE
U weet er zijn afspraken over gemaakt binnen de coalitie in het akkoord. Er is gezegd er worden twee testtoestellen aangeschaft, dat is ook het besluit geweest van het kabinet en daarover vindt volgende week een Kamerdebat plaats.

VRAAG
Maar wat u betreft blijft het dus bij twee testtoestellen?


BALKENENDE
Afspraak is afspraak.

VRAAG
Betekent dat ook dat deze kabinetsperiode, in 2010, een beslissing wordt genomen over al dan niet aankopen van de JSF?


BALKENENDE
Dat is een punt wat op het ogenblik wordt bediscussieerd. Ook daar zijn afspraken over gemaakt in het coalitieakkoord en we zullen moeten zien hoe het debat zich op dit punt volgende week gaat ontwikkelen.

VRAAG
Maar goed u bent de minister-president. Staat wat u betreft die afspraak uit het regeerakkoord nog recht overeind?


BALKENENDE
Natuurlijk, ik sta voor het regeerakkoord. Alleen ik zie natuurlijk ook wel de discussie die op het ogenblik plaatsvindt en zoals gezegd dat zal dan moeten blijken...

VRAAG
Maar wat u betreft? Op dit moment is het nog steeds zo in 2010 beslissen?


BALKENENDE
Het is evenwel een goed begrip. Wanneer er een coalitieakkoord is dan bindt dat partijen en dat betekent dat als je daar van af wilt, dan heb je elkaar daar ook weer voor nodig. Zo zijn de algemene spelregels.

VRAAG
Het schijnt dat de sfeer in dat dossier achter de schermen wel hoog oploopt in de coalitie.


BALKENENDE
Ja, maar wat moet ik daar nu over zeggen?

VRAAG
U kunt het bevestigen bijvoorbeeld.


BALKENENDE
Nee, het is zo, u moet mij aanspreken op wat er gebeurt binnen het kabinet. En ten aanzien van de aankoop van testtoestellen, dat is al veel eerder aan de orde geweest in het kabinet. waar we nu mee te maken hebben, daar doelt u denk ik op, is hoe hier in fracties over wordt gesproken. Dat het een gevoelig onderwerp is, dat is niet nieuw. Dat is eigenlijk al jaren zo. Dat was ook zo bij de kabinetsformatie.

VRAAG
Maar u zegt: afspraak is afspraak. Twee testtoestellen dat is de afspraak, dus die moeten er ook gewoon komen en 2010 staat wat mij betreft ook nog overeind, tenzij dat in de loop van de week onder druk van coalitiepartners verandert?


BALKENENDE
In principe is het natuurlijk zo dat alles wat je met elkaar hebt afgesproken kan worden veranderd, mits alle partijen er achter staan. Maar we weten bij het onderwerp JSF dat het een ingewikkeld onderwerp is, er zijn veel aspecten in het geding en ja dat zal dan ook wel blijken bij een debat.

VRAAG
Maar ik hoorde u toch net zeggen: afspraak is afspraak?


BALKENENDE
Ja, dat vind ik wel ja.

VRAAG
Goed, ander punt dat deze week weer opgeld deed, was Fitna 2. Nou waren er wat zorgen aan uw kant, behoorlijk wat zorgen aan uw kant, toen Fitna 1 uitkwam. Ook wat de positie van Nederland betreft in de islamitische wereld, ambassades zijn toen ingelicht, u hield rekening met repercussiemaatregelen. Is dat nu weer zo of is dit de variant op Rocky 2, Rocky 3, dat is een film over een bokser die..


BALKENENDE
Laat ik het maar eens wat beperkt houden. Ik heb kennis genomen van het voornemen van de heer Wilders om met zijn nieuwe Fitna-film te komen en we wachten maar eens af.

VRAAG
En heeft u al gesprekken gevoerd met hem? Heeft u het hem afgeraden bijvoorbeeld?


BALKENENDE
Nee, ik heb daar niet met hem over gesproken. Ik heb net zoals u via de media kennis genomen van het feit dat hij kennelijk een volgende film wil gaan maken.

VRAAG
En ik las toevallig dat er wel een gesprek was geweest tussen het kabinet en de nationaal coördinator terreurbestrijding in dit land.


BALKENENDE
Dat is nieuw voor mij.

VRAAG
Ok, goed. U maakt zich er niet zoveel zorgen over?


BALKENENDE
Ik heb er kennis van genomen.

VRAAG
Punt.


BALKENENDE
Punt.

VRAAG
Dan is er nog iets wat Nederland boven het hoofd hangt dat is namelijk dreiging vanuit Peking, namelijk als de dalai lama hier door de Tweede Kamer wordt ontvangen, dan dreigt China met tegenmaatregelen. Dat hebben we eerder gezien in 1997 toen was Nederland voorzitter van de Europese Unie. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hans van Mierlo heeft toen nogal stevig de Chinezen te verstaan gegeven wat hij en Europa vonden van de mensenrechtensituatie en dat leverde een soort strafbanksituatie op voor Nederland. Bent u daar nu ook weer bang voor?


BALKENENDE
Het is zo dat dit onderwerp bij de Chinezen altijd leidt tot tamelijk heftige reacties, dat geldt voor iedereen. U weet toen bijvoorbeeld president Sarkozy contact had met de dalai lama dat is hem niet in dank afgenomen. Het is bekend hoe China reageert. Zelf hecht ik eraan om ook te zeggen dat het van belang is om steeds met China in gesprek te zijn. Elke keer als ik contact heb met de president of met de premier dan hebben we het over het thema rechten van de mens, we hebben het over de situatie in Tibet, maar dat doen we wel op basis van een dialoog

VRAAG
Maar is dit nou een standaardbriefje wat de Chinezen sowieso versturen naar een land wat de dalai lama ontvangt of is dit iets speciaals in onze richting?


BALKENENDE
Nou dat zal moeten blijken, dat weten we niet. De brief geeft wel aan de gevoeligheid aan Chinese zijde voor dergelijke ontmoetingen, maar goed ook dat is wel bekend.

VRAAG
Ja maar u zich daar zorgen over?


BALKENENDE
Nou, zorgen is niet het goede woord. Het is eigenlijk meer een continue lijn die kan worden aangetroffen bij China wanneer het gaat om dit onderwerp. U weet ook hoe minister Verhagen er op heeft gereageerd. Die heeft gezegd nou de regering kan de dalai lama, de religieus leider, ontmoeten. We moeten ook zien hoe het zich verder gaat ontwikkelen, maar dat het wel een gevoelig onderwerp is, dat staat vast.

VRAAG
Maar het is niet zo dat u rekening houdt met tegenmaatregelen uit Peking?


BALKENENDE
Ook dat zal moeten blijken, we weten het gewoon nog niet.

VRAAG
U heeft geen contact gehad met Chinese zijde, met de premier en de president, die u allebei trouwens vrij goed kent?


BALKENENDE
Ik heb hier niet over gesproken nee. Dit was een signaal richting de Tweede Kamer gestuurd. Een signaal van de ambassadeur van China.

VRAAG
Deze week ook in het nieuws: de minister van Binnenlandse Zaken vindt dat de ambtswoning van burgemeesters eigenlijk weer zou moeten terugkeren. Nou u hebt een ambtswoning, het Catshuis, maar u woont er niet. Hoezo niet?


BALKENENDE
Nee, het heet officieel de residentie van de minister-president en ik kan er overnachten als er aanleiding voor is, bijvoorbeeld als ik een late vergadering heb. Maar ik ben zeer gelukkig gewoon thuis.

VRAAG
U heeft nooit overwogen daar te gaan wonen?


BALKENENDE
Nooit.

VRAAG
Nee? Waarom niet eigenlijk?


BALKENENDE
Nee omdat ik het voor mijzelf van belang vind om in een gewone straat te wonen waarin onze dochter Amelie kan spelen met vriendjes en vriendinnetjes uit de straat. Liever een gewoon leven. En het is wel goed dat er een residentie is voor de minister-president, want u weet ook dat het Catshuis wordt gebruikt voor tal van ontvangsten, voor tal van ontmoetingen, gesprekken. Daar is het heel goed voor, maar het is iets anders om er echt te wonen.

VRAAG
Nou ja, u heeft wel een hele grote tuin bij het Catshuis en nu dacht ik die dochters van Obama die hebben een pup gekregen, een Portugese waterhond. Per wanneer krijgt Amelie een pup?


BALKENENDE
Dat weet ik nog niet, maar in ieder geval niet door middel van het wonen in het Catshuis met die overigens erg mooie tuin. Het is prachtig om er buiten te lopen. Maar ik stel het zeer op prijs zoals u meedenkt met ons gezin en hebben we al een pup?

VRAAG
U heeft nog geen namen bedacht? Geen Wouter, of Rita?


BALKENENDE
Nee

VRAAG
Ik dank u wel voor dit gesprek en een prettig weekend.


BALKENENDE
U ook een goed weekend.
(letterlijke tekst, ongecorrigeerd, PS)

VRAAG

VRAAG
Het was een hele lange ministerraad vandaag. U hebt de kaders, het grote plaatje, voor 2009 en zelfs voor 2010 klaar, maar ik begreep op de persconferentie dat u niet wilt zeggen wat er in staat? Nou dat schiet lekker op.


BALKENENDE
Ja, dat is misschien een teleurstelling voor u als journalist en uw collega's, maar wat deed zich voor? U weet, de afgelopen weken zijn we bezig geweest met wat we noemen aanvullend beleidskader, dat betekent daar hebben we neergelegd wat doen we aan stimuleringen van de economie op de korte termijn. Tegelijkertijd wat is ons antwoord op het feit dat we een oplopend financieringstekort hebben. Hoe kunnen we de staatsschuld toch weer gaan terugdringen, hoe moeilijk dat ook is en welke maatregelen zijn dan nodig. Dat is de algemene afspraak die we hebben gemaakt en dat hebben we vandaag nader ingevuld met name voor bijvoorbeeld ook het jaar 2011.

VRAAG
Zodat we wat verder vooruit kunnen kijken en nu iedereen al de maatregelen kan nemen die straks het effect moeten resulteren? Welke zijn dat?


BALKENENDE
Dat zou u willen weten en daar ga ik nu niet op in. Ik heb bij de persconferentie gezegd dat wij vandaag op hoofdlijnen een besluit hebben genomen, een aantal zaken moet nog worden uitgewerkt dan zal dat zijn neerslag vinden in de Voorjaarsnota. Die Voorjaarsnota geeft eigenlijk altijd het financieel-economisch beeld van het lopend begrotingsjaar en we doen nu iets ongebruikelijks: we gaan ook een vooruitblik geven naar het jaar 2011. En precies wat u zegt: dat doen we om ook dan een beeld te geven van hoe willen wij de financiële problematiek aanpakken.

VRAAG
Maar toch lazen we afgelopen week het één en ander in het nieuws namelijk het afschaffen van de vergoeding voor opa's en oma's die op hun kinderen passen. Wordt dat geschrapt?


BALKENENDE
Dat is ook zo'n onderwerp waar we in ieder geval de komende weken nog verder mee wordt gewerkt. We hebben te maken met een aantal technische aspecten die een rol spelen, de uitvoerbaarheid van de regeling, maar ik ga nog niet vooruit lopen op datgene wat de komende aan de orde is.

VRAAG
Maar het is nog niet van tafel?


BALKENENDE
Het is zo: we hebben vandaag wel de contouren met elkaar besproken van hoe komen we hier uit, maar het is nog te vroeg om mee te gaan delen wat dat precies zal zijn.

VRAAG
Nou ligt het ziektekostensysteem op de schop, hoorde ik ook van de week. Uit de lucht gegrepen of zit er wel een kern van waarheid in?


BALKENENDE
U bent goed geïnformeerd, dat hoort ook bij u werk.

VRAAG
Dank u wel.


BALKENENDE
Maar u gaat nu niet alles afvinken van wel en niet, dat is niet aan de orde.

VRAAG
Kunt u wel iets zeggen over de orde van grootte van de bedragen van de bezuinigingen?


BALKENENDE
Het is zo dat bijvoorbeeld het jaar 2011 dan hadden we afgesproken dat wij voor 1,8 miljard structureel willen gaan ombuigen en waarom doen we dat? Dat hangt samen met het feit dat we zien dat de staatsschuld oploopt. We hebben te maken met rentekosten en dan willen we niet dat die staatsschuld daardoor extra wordt verhoogd. Dat is de reden van die 1,8 miljard. Dat is één deel. Een ander deel is wanneer je te maken hebt met overschrijdingen en dat kan zijn de sociale zekerheid of de zorg of de uitgaven, dan moet je die problemen die zich voordoen op jouw begroting, die behoor je dan ook zelf op te lossen.

VRAAG
Dus de boodschap was vandaag aan iedereen: je zult moeten bezuinigen.


BALKENENDE
Dat is natuurlijk een boodschap die aan de orde is geweest. Stimuleren op korte termijn, ombuigen op langere termijn.

VRAAG
Was dat een prettig gesprek dan? Want u stond er wat strak bij naast Wouter Bos.


BALKENENDE
Nou dat is gewoon denken dat wij beiden aanvoelen dat de financiële tijd moeilijk is en we zijn ons beiden, de minister van Financiën en ik, bewust van onze verantwoordelijkheid en dat er natuurlijk ook lastige maatregelen zijn. En de sfeer vandaag in de ministerraad was gewoon goed, we hebben pittige gesprekken gehad, er werd ook gelachen in de ministerraad...

VRAAG
Zo


BALKENENDE
Ook dat met een groot gevoel van verantwoordelijkheid voor datgene wat gedaan moet worden.

VRAAG
Goed, hier komen we niet veel verder. We moeten dus afwachten. In de loop van volgende week wordt er meer bekend, neem ik aan als de Tweede Kamer wordt geïnformeerd?


BALKENENDE
De Kamer wordt geïnformeerd als de Voorjaarsnota uit zal komen en dat zal naar verwachting ergens medio mei worden.

VRAAG
Ok, zolang moeten we wachten. Goed dan even een paar actuele onderwerpen die deze week spelen. Wilt u één, twee of geen testtoestellen van de JSF?


BALKENENDE
U weet er zijn afspraken over gemaakt binnen de coalitie in het akkoord. Er is gezegd er worden twee testtoestellen aangeschaft, dat is ook het besluit geweest van het kabinet en daarover vindt volgende week een Kamerdebat plaats.

VRAAG
Maar wat u betreft blijft het dus bij twee testtoestellen?


BALKENENDE
Afspraak is afspraak.

VRAAG
Betekent dat ook dat deze kabinetsperiode, in 2010, een beslissing wordt genomen over al dan niet aankopen van de JSF?


BALKENENDE
Dat is een punt wat op het ogenblik wordt bediscussieerd. Ook daar zijn afspraken over gemaakt in het coalitieakkoord en we zullen moeten zien hoe het debat zich op dit punt volgende week gaat ontwikkelen.

VRAAG
Maar goed u bent de minister-president. Staat wat u betreft die afspraak uit het regeerakkoord nog recht overeind?


BALKENENDE
Natuurlijk, ik sta voor het regeerakkoord. Alleen ik zie natuurlijk ook wel de discussie die op het ogenblik plaatsvindt en zoals gezegd dat zal dan moeten blijken...

VRAAG
Maar wat u betreft? Op dit moment is het nog steeds zo in 2010 beslissen?


BALKENENDE
Het is evenwel een goed begrip. Wanneer er een coalitieakkoord is dan bindt dat partijen en dat betekent dat als je daar van af wilt, dan heb je elkaar daar ook weer voor nodig. Zo zijn de algemene spelregels.

VRAAG
Het schijnt dat de sfeer in dat dossier achter de schermen wel hoog oploopt in de coalitie.


BALKENENDE
Ja, maar wat moet ik daar nu over zeggen?

VRAAG
U kunt het bevestigen bijvoorbeeld.


BALKENENDE
Nee, het is zo, u moet mij aanspreken op wat er gebeurt binnen het kabinet. En ten aanzien van de aankoop van testtoestellen, dat is al veel eerder aan de orde geweest in het kabinet. waar we nu mee te maken hebben, daar doelt u denk ik op, is hoe hier in fracties over wordt gesproken. Dat het een gevoelig onderwerp is, dat is niet nieuw. Dat is eigenlijk al jaren zo. Dat was ook zo bij de kabinetsformatie.

VRAAG
Maar u zegt: afspraak is afspraak. Twee testtoestellen dat is de afspraak, dus die moeten er ook gewoon komen en 2010 staat wat mij betreft ook nog overeind, tenzij dat in de loop van de week onder druk van coalitiepartners verandert?


BALKENENDE
In principe is het natuurlijk zo dat alles wat je met elkaar hebt afgesproken kan worden veranderd, mits alle partijen er achter staan. Maar we weten bij het onderwerp JSF dat het een ingewikkeld onderwerp is, er zijn veel aspecten in het geding en ja dat zal dan ook wel blijken bij een debat.

VRAAG
Maar ik hoorde u toch net zeggen: afspraak is afspraak?


BALKENENDE
Ja, dat vind ik wel ja.

VRAAG
Goed, ander punt dat deze week weer opgeld deed, was Fitna 2. Nou waren er wat zorgen aan uw kant, behoorlijk wat zorgen aan uw kant, toen Fitna 1 uitkwam. Ook wat de positie van Nederland betreft in de islamitische wereld, ambassades zijn toen ingelicht, u hield rekening met repercussiemaatregelen. Is dat nu weer zo of is dit de variant op Rocky 2, Rocky 3, dat is een film over een bokser die..


BALKENENDE
Laat ik het maar eens wat beperkt houden. Ik heb kennis genomen van het voornemen van de heer Wilders om met zijn nieuwe Fitna-film te komen en we wachten maar eens af.

VRAAG
En heeft u al gesprekken gevoerd met hem? Heeft u het hem afgeraden bijvoorbeeld?


BALKENENDE
Nee, ik heb daar niet met hem over gesproken. Ik heb net zoals u via de media kennis genomen van het feit dat hij kennelijk een volgende film wil gaan maken.

VRAAG
En ik las toevallig dat er wel een gesprek was geweest tussen het kabinet en de nationaal coördinator terreurbestrijding in dit land.


BALKENENDE
Dat is nieuw voor mij.

VRAAG
Ok, goed. U maakt zich er niet zoveel zorgen over?


BALKENENDE
Ik heb er kennis van genomen.

VRAAG
Punt.


BALKENENDE
Punt.

VRAAG
Dan is er nog iets wat Nederland boven het hoofd hangt dat is namelijk dreiging vanuit Peking, namelijk als de dalai lama hier door de Tweede Kamer wordt ontvangen, dan dreigt China met tegenmaatregelen. Dat hebben we eerder gezien in 1997 toen was Nederland voorzitter van de Europese Unie. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hans van Mierlo heeft toen nogal stevig de Chinezen te verstaan gegeven wat hij en Europa vonden van de mensenrechtensituatie en dat leverde een soort strafbanksituatie op voor Nederland. Bent u daar nu ook weer bang voor?


BALKENENDE
Het is zo dat dit onderwerp bij de Chinezen altijd leidt tot tamelijk heftige reacties, dat geldt voor iedereen. U weet toen bijvoorbeeld president Sarkozy contact had met de dalai lama dat is hem niet in dank afgenomen. Het is bekend hoe China reageert. Zelf hecht ik eraan om ook te zeggen dat het van belang is om steeds met China in gesprek te zijn. Elke keer als ik contact heb met de president of met de premier dan hebben we het over het thema rechten van de mens, we hebben het over de situatie in Tibet, maar dat doen we wel op basis van een dialoog

VRAAG
Maar is dit nou een standaardbriefje wat de Chinezen sowieso versturen naar een land wat de dalai lama ontvangt of is dit iets speciaals in onze richting?


BALKENENDE
Nou dat zal moeten blijken, dat weten we niet. De brief geeft wel aan de gevoeligheid aan Chinese zijde voor dergelijke ontmoetingen, maar goed ook dat is wel bekend.

VRAAG
Ja maar u zich daar zorgen over?


BALKENENDE
Nou, zorgen is niet het goede woord. Het is eigenlijk meer een continue lijn die kan worden aangetroffen bij China wanneer het gaat om dit onderwerp. U weet ook hoe minister Verhagen er op heeft gereageerd. Die heeft gezegd nou de regering kan de dalai lama, de religieus leider, ontmoeten. We moeten ook zien hoe het zich verder gaat ontwikkelen, maar dat het wel een gevoelig onderwerp is, dat staat vast.

VRAAG
Maar het is niet zo dat u rekening houdt met tegenmaatregelen uit Peking?


BALKENENDE
Ook dat zal moeten blijken, we weten het gewoon nog niet.

VRAAG
U heeft geen contact gehad met Chinese zijde, met de premier en de president, die u allebei trouwens vrij goed kent?


BALKENENDE
Ik heb hier niet over gesproken nee. Dit was een signaal richting de Tweede Kamer gestuurd. Een signaal van de ambassadeur van China.

VRAAG
Deze week ook in het nieuws: de minister van Binnenlandse Zaken vindt dat de ambtswoning van burgemeesters eigenlijk weer zou moeten terugkeren. Nou u hebt een ambtswoning, het Catshuis, maar u woont er niet. Hoezo niet?


BALKENENDE
Nee, het heet officieel de residentie van de minister-president en ik kan er overnachten als er aanleiding voor is, bijvoorbeeld als ik een late vergadering heb. Maar ik ben zeer gelukkig gewoon thuis.

VRAAG
U heeft nooit overwogen daar te gaan wonen?


BALKENENDE
Nooit.

VRAAG
Nee? Waarom niet eigenlijk?


BALKENENDE
Nee omdat ik het voor mijzelf van belang vind om in een gewone straat te wonen waarin onze dochter Amelie kan spelen met vriendjes en vriendinnetjes uit de straat. Liever een gewoon leven. En het is wel goed dat er een residentie is voor de minister-president, want u weet ook dat het Catshuis wordt gebruikt voor tal van ontvangsten, voor tal van ontmoetingen, gesprekken. Daar is het heel goed voor, maar het is iets anders om er echt te wonen.

VRAAG
Nou ja, u heeft wel een hele grote tuin bij het Catshuis en nu dacht ik die dochters van Obama die hebben een pup gekregen, een Portugese waterhond. Per wanneer krijgt Amelie een pup?


BALKENENDE
Dat weet ik nog niet, maar in ieder geval niet door middel van het wonen in het Catshuis met die overigens erg mooie tuin. Het is prachtig om er buiten te lopen. Maar ik stel het zeer op prijs zoals u meedenkt met ons gezin en hebben we al een pup?

VRAAG
U heeft nog geen namen bedacht? Geen Wouter, of Rita?


BALKENENDE
Nee

VRAAG
Ik dank u wel voor dit gesprek en een prettig weekend.


BALKENENDE
U ook een goed weekend.
(letterlijke tekst, ongecorrigeerd, PS)

Het was een hele lange ministerraad vandaag. U hebt de kaders, het grote plaatje, voor 2009 en zelfs voor 2010 klaar, maar ik begreep op de persconferentie dat u niet wilt zeggen wat er in staat? Nou dat schiet lekker op.


BALKENENDE
Ja, dat is misschien een teleurstelling voor u als journalist en uw collega's, maar wat deed zich voor? U weet, de afgelopen weken zijn we bezig geweest met wat we noemen aanvullend beleidskader, dat betekent daar hebben we neergelegd wat doen we aan stimuleringen van de economie op de korte termijn. Tegelijkertijd wat is ons antwoord op het feit dat we een oplopend financieringstekort hebben. Hoe kunnen we de staatsschuld toch weer gaan terugdringen, hoe moeilijk dat ook is en welke maatregelen zijn dan nodig. Dat is de algemene afspraak die we hebben gemaakt en dat hebben we vandaag nader ingevuld met name voor bijvoorbeeld ook het jaar 2011.

VRAAG
Zodat we wat verder vooruit kunnen kijken en nu iedereen al de maatregelen kan nemen die straks het effect moeten resulteren? Welke zijn dat?


BALKENENDE
Dat zou u willen weten en daar ga ik nu niet op in. Ik heb bij de persconferentie gezegd dat wij vandaag op hoofdlijnen een besluit hebben genomen, een aantal zaken moet nog worden uitgewerkt dan zal dat zijn neerslag vinden in de Voorjaarsnota. Die Voorjaarsnota geeft eigenlijk altijd het financieel-economisch beeld van het lopend begrotingsjaar en we doen nu iets ongebruikelijks: we gaan ook een vooruitblik geven naar het jaar 2011. En precies wat u zegt: dat doen we om ook dan een beeld te geven van hoe willen wij de financiële problematiek aanpakken.

VRAAG
Maar toch lazen we afgelopen week het één en ander in het nieuws namelijk het afschaffen van de vergoeding voor opa's en oma's die op hun kinderen passen. Wordt dat geschrapt?


BALKENENDE
Dat is ook zo'n onderwerp waar we in ieder geval de komende weken nog verder mee wordt gewerkt. We hebben te maken met een aantal technische aspecten die een rol spelen, de uitvoerbaarheid van de regeling, maar ik ga nog niet vooruit lopen op datgene wat de komende aan de orde is.

VRAAG
Maar het is nog niet van tafel?


BALKENENDE
Het is zo: we hebben vandaag wel de contouren met elkaar besproken van hoe komen we hier uit, maar het is nog te vroeg om mee te gaan delen wat dat precies zal zijn.

VRAAG
Nou ligt het ziektekostensysteem op de schop, hoorde ik ook van de week. Uit de lucht gegrepen of zit er wel een kern van waarheid in?


BALKENENDE
U bent goed geïnformeerd, dat hoort ook bij u werk.

VRAAG
Dank u wel.


BALKENENDE
Maar u gaat nu niet alles afvinken van wel en niet, dat is niet aan de orde.

VRAAG
Kunt u wel iets zeggen over de orde van grootte van de bedragen van de bezuinigingen?


BALKENENDE
Het is zo dat bijvoorbeeld het jaar 2011 dan hadden we afgesproken dat wij voor 1,8 miljard structureel willen gaan ombuigen en waarom doen we dat? Dat hangt samen met het feit dat we zien dat de staatsschuld oploopt. We hebben te maken met rentekosten en dan willen we niet dat die staatsschuld daardoor extra wordt verhoogd. Dat is de reden van die 1,8 miljard. Dat is één deel. Een ander deel is wanneer je te maken hebt met overschrijdingen en dat kan zijn de sociale zekerheid of de zorg of de uitgaven, dan moet je die problemen die zich voordoen op jouw begroting, die behoor je dan ook zelf op te lossen.

VRAAG
Dus de boodschap was vandaag aan iedereen: je zult moeten bezuinigen.


BALKENENDE
Dat is natuurlijk een boodschap die aan de orde is geweest. Stimuleren op korte termijn, ombuigen op langere termijn.

VRAAG
Was dat een prettig gesprek dan? Want u stond er wat strak bij naast Wouter Bos.


BALKENENDE
Nou dat is gewoon denken dat wij beiden aanvoelen dat de financiële tijd moeilijk is en we zijn ons beiden, de minister van Financiën en ik, bewust van onze verantwoordelijkheid en dat er natuurlijk ook lastige maatregelen zijn. En de sfeer vandaag in de ministerraad was gewoon goed, we hebben pittige gesprekken gehad, er werd ook gelachen in de ministerraad...

VRAAG
Zo


BALKENENDE
Ook dat met een groot gevoel van verantwoordelijkheid voor datgene wat gedaan moet worden.

VRAAG
Goed, hier komen we niet veel verder. We moeten dus afwachten. In de loop van volgende week wordt er meer bekend, neem ik aan als de Tweede Kamer wordt geïnformeerd?


BALKENENDE
De Kamer wordt geïnformeerd als de Voorjaarsnota uit zal komen en dat zal naar verwachting ergens medio mei worden.

VRAAG
Ok, zolang moeten we wachten. Goed dan even een paar actuele onderwerpen die deze week spelen. Wilt u één, twee of geen testtoestellen van de JSF?


BALKENENDE
U weet er zijn afspraken over gemaakt binnen de coalitie in het akkoord. Er is gezegd er worden twee testtoestellen aangeschaft, dat is ook het besluit geweest van het kabinet en daarover vindt volgende week een Kamerdebat plaats.

VRAAG
Maar wat u betreft blijft het dus bij twee testtoestellen?


BALKENENDE
Afspraak is afspraak.

VRAAG
Betekent dat ook dat deze kabinetsperiode, in 2010, een beslissing wordt genomen over al dan niet aankopen van de JSF?


BALKENENDE
Dat is een punt wat op het ogenblik wordt bediscussieerd. Ook daar zijn afspraken over gemaakt in het coalitieakkoord en we zullen moeten zien hoe het debat zich op dit punt volgende week gaat ontwikkelen.

VRAAG
Maar goed u bent de minister-president. Staat wat u betreft die afspraak uit het regeerakkoord nog recht overeind?


BALKENENDE
Natuurlijk, ik sta voor het regeerakkoord. Alleen ik zie natuurlijk ook wel de discussie die op het ogenblik plaatsvindt en zoals gezegd dat zal dan moeten blijken...

VRAAG
Maar wat u betreft? Op dit moment is het nog steeds zo in 2010 beslissen?


BALKENENDE
Het is evenwel een goed begrip. Wanneer er een coalitieakkoord is dan bindt dat partijen en dat betekent dat als je daar van af wilt, dan heb je elkaar daar ook weer voor nodig. Zo zijn de algemene spelregels.

VRAAG
Het schijnt dat de sfeer in dat dossier achter de schermen wel hoog oploopt in de coalitie.


BALKENENDE
Ja, maar wat moet ik daar nu over zeggen?

VRAAG
U kunt het bevestigen bijvoorbeeld.


BALKENENDE
Nee, het is zo, u moet mij aanspreken op wat er gebeurt binnen het kabinet. En ten aanzien van de aankoop van testtoestellen, dat is al veel eerder aan de orde geweest in het kabinet. waar we nu mee te maken hebben, daar doelt u denk ik op, is hoe hier in fracties over wordt gesproken. Dat het een gevoelig onderwerp is, dat is niet nieuw. Dat is eigenlijk al jaren zo. Dat was ook zo bij de kabinetsformatie.

VRAAG
Maar u zegt: afspraak is afspraak. Twee testtoestellen dat is de afspraak, dus die moeten er ook gewoon komen en 2010 staat wat mij betreft ook nog overeind, tenzij dat in de loop van de week onder druk van coalitiepartners verandert?


BALKENENDE
In principe is het natuurlijk zo dat alles wat je met elkaar hebt afgesproken kan worden veranderd, mits alle partijen er achter staan. Maar we weten bij het onderwerp JSF dat het een ingewikkeld onderwerp is, er zijn veel aspecten in het geding en ja dat zal dan ook wel blijken bij een debat.

VRAAG
Maar ik hoorde u toch net zeggen: afspraak is afspraak?


BALKENENDE
Ja, dat vind ik wel ja.

VRAAG
Goed, ander punt dat deze week weer opgeld deed, was Fitna 2. Nou waren er wat zorgen aan uw kant, behoorlijk wat zorgen aan uw kant, toen Fitna 1 uitkwam. Ook wat de positie van Nederland betreft in de islamitische wereld, ambassades zijn toen ingelicht, u hield rekening met repercussiemaatregelen. Is dat nu weer zo of is dit de variant op Rocky 2, Rocky 3, dat is een film over een bokser die..


BALKENENDE
Laat ik het maar eens wat beperkt houden. Ik heb kennis genomen van het voornemen van de heer Wilders om met zijn nieuwe Fitna-film te komen en we wachten maar eens af.

VRAAG
En heeft u al gesprekken gevoerd met hem? Heeft u het hem afgeraden bijvoorbeeld?


BALKENENDE
Nee, ik heb daar niet met hem over gesproken. Ik heb net zoals u via de media kennis genomen van het feit dat hij kennelijk een volgende film wil gaan maken.

VRAAG
En ik las toevallig dat er wel een gesprek was geweest tussen het kabinet en de nationaal coördinator terreurbestrijding in dit land.


BALKENENDE
Dat is nieuw voor mij.

VRAAG
Ok, goed. U maakt zich er niet zoveel zorgen over?


BALKENENDE
Ik heb er kennis van genomen.

VRAAG
Punt.


BALKENENDE
Punt.

VRAAG
Dan is er nog iets wat Nederland boven het hoofd hangt dat is namelijk dreiging vanuit Peking, namelijk als de dalai lama hier door de Tweede Kamer wordt ontvangen, dan dreigt China met tegenmaatregelen. Dat hebben we eerder gezien in 1997 toen was Nederland voorzitter van de Europese Unie. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hans van Mierlo heeft toen nogal stevig de Chinezen te verstaan gegeven wat hij en Europa vonden van de mensenrechtensituatie en dat leverde een soort strafbanksituatie op voor Nederland. Bent u daar nu ook weer bang voor?


BALKENENDE
Het is zo dat dit onderwerp bij de Chinezen altijd leidt tot tamelijk heftige reacties, dat geldt voor iedereen. U weet toen bijvoorbeeld president Sarkozy contact had met de dalai lama dat is hem niet in dank afgenomen. Het is bekend hoe China reageert. Zelf hecht ik eraan om ook te zeggen dat het van belang is om steeds met China in gesprek te zijn. Elke keer als ik contact heb met de president of met de premier dan hebben we het over het thema rechten van de mens, we hebben het over de situatie in Tibet, maar dat doen we wel op basis van een dialoog

VRAAG
Maar is dit nou een standaardbriefje wat de Chinezen sowieso versturen naar een land wat de dalai lama ontvangt of is dit iets speciaals in onze richting?


BALKENENDE
Nou dat zal moeten blijken, dat weten we niet. De brief geeft wel aan de gevoeligheid aan Chinese zijde voor dergelijke ontmoetingen, maar goed ook dat is wel bekend.

VRAAG
Ja maar u zich daar zorgen over?


BALKENENDE
Nou, zorgen is niet het goede woord. Het is eigenlijk meer een continue lijn die kan worden aangetroffen bij China wanneer het gaat om dit onderwerp. U weet ook hoe minister Verhagen er op heeft gereageerd. Die heeft gezegd nou de regering kan de dalai lama, de religieus leider, ontmoeten. We moeten ook zien hoe het zich verder gaat ontwikkelen, maar dat het wel een gevoelig onderwerp is, dat staat vast.

VRAAG
Maar het is niet zo dat u rekening houdt met tegenmaatregelen uit Peking?


BALKENENDE
Ook dat zal moeten blijken, we weten het gewoon nog niet.

VRAAG
U heeft geen contact gehad met Chinese zijde, met de premier en de president, die u allebei trouwens vrij goed kent?


BALKENENDE
Ik heb hier niet over gesproken nee. Dit was een signaal richting de Tweede Kamer gestuurd. Een signaal van de ambassadeur van China.

VRAAG
Deze week ook in het nieuws: de minister van Binnenlandse Zaken vindt dat de ambtswoning van burgemeesters eigenlijk weer zou moeten terugkeren. Nou u hebt een ambtswoning, het Catshuis, maar u woont er niet. Hoezo niet?


BALKENENDE
Nee, het heet officieel de residentie van de minister-president en ik kan er overnachten als er aanleiding voor is, bijvoorbeeld als ik een late vergadering heb. Maar ik ben zeer gelukkig gewoon thuis.

VRAAG
U heeft nooit overwogen daar te gaan wonen?


BALKENENDE
Nooit.

VRAAG
Nee? Waarom niet eigenlijk?


BALKENENDE
Nee omdat ik het voor mijzelf van belang vind om in een gewone straat te wonen waarin onze dochter Amelie kan spelen met vriendjes en vriendinnetjes uit de straat. Liever een gewoon leven. En het is wel goed dat er een residentie is voor de minister-president, want u weet ook dat het Catshuis wordt gebruikt voor tal van ontvangsten, voor tal van ontmoetingen, gesprekken. Daar is het heel goed voor, maar het is iets anders om er echt te wonen.

VRAAG
Nou ja, u heeft wel een hele grote tuin bij het Catshuis en nu dacht ik die dochters van Obama die hebben een pup gekregen, een Portugese waterhond. Per wanneer krijgt Amelie een pup?


BALKENENDE
Dat weet ik nog niet, maar in ieder geval niet door middel van het wonen in het Catshuis met die overigens erg mooie tuin. Het is prachtig om er buiten te lopen. Maar ik stel het zeer op prijs zoals u meedenkt met ons gezin en hebben we al een pup?

VRAAG
U heeft nog geen namen bedacht? Geen Wouter, of Rita?


BALKENENDE
Nee

VRAAG
Ik dank u wel voor dit gesprek en een prettig weekend.


BALKENENDE
U ook een goed weekend.
(letterlijke tekst, ongecorrigeerd, PS)

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE

MINISTERRAAD OVER DE GEPLANDE BEZUINIGINGEN, DE JSF, WILDERS, DE DALAI

LAMA EN HET CATSHUIS ALS AMBTSWONING

VRAAG
Het was een hele lange ministerraad vandaag. U hebt de kaders, het grote plaatje, voor 2009 en zelfs voor 2010 klaar, maar ik begreep op de persconferentie dat u niet wilt zeggen wat er in staat? Nou dat schiet lekker op.


BALKENENDE
Ja, dat is misschien een teleurstelling voor u als journalist en uw collega's, maar wat deed zich voor? U weet, de afgelopen weken zijn we bezig geweest met wat we noemen aanvullend beleidskader, dat betekent daar hebben we neergelegd wat doen we aan stimuleringen van de economie op de korte termijn. Tegelijkertijd wat is ons antwoord op het feit dat we een oplopend financieringstekort hebben. Hoe kunnen we de staatsschuld toch weer gaan terugdringen, hoe moeilijk dat ook is en welke maatregelen zijn dan nodig. Dat is de algemene afspraak die we hebben gemaakt en dat hebben we vandaag nader ingevuld met name voor bijvoorbeeld ook het jaar 2011.

VRAAG
Zodat we wat verder vooruit kunnen kijken en nu iedereen al de maatregelen kan nemen die straks het effect moeten resulteren? Welke zijn dat?


BALKENENDE
Dat zou u willen weten en daar ga ik nu niet op in. Ik heb bij de persconferentie gezegd dat wij vandaag op hoofdlijnen een besluit hebben genomen, een aantal zaken moet nog worden uitgewerkt dan zal dat zijn neerslag vinden in de Voorjaarsnota. Die Voorjaarsnota geeft eigenlijk altijd het financieel-economisch beeld van het lopend begrotingsjaar en we doen nu iets ongebruikelijks: we gaan ook een vooruitblik geven naar het jaar 2011. En precies wat u zegt: dat doen we om ook dan een beeld te geven van hoe willen wij de financiële problematiek aanpakken.

VRAAG
Maar toch lazen we afgelopen week het één en ander in het nieuws namelijk het afschaffen van de vergoeding voor opa's en oma's die op hun kinderen passen. Wordt dat geschrapt?


BALKENENDE
Dat is ook zo'n onderwerp waar we in ieder geval de komende weken nog verder mee wordt gewerkt. We hebben te maken met een aantal technische aspecten die een rol spelen, de uitvoerbaarheid van de regeling, maar ik ga nog niet vooruit lopen op datgene wat de komende aan de orde is.

VRAAG
Maar het is nog niet van tafel?


BALKENENDE
Het is zo: we hebben vandaag wel de contouren met elkaar besproken van hoe komen we hier uit, maar het is nog te vroeg om mee te gaan delen wat dat precies zal zijn.

VRAAG
Nou ligt het ziektekostensysteem op de schop, hoorde ik ook van de week. Uit de lucht gegrepen of zit er wel een kern van waarheid in?


BALKENENDE
U bent goed geïnformeerd, dat hoort ook bij u werk.

VRAAG
Dank u wel.


BALKENENDE
Maar u gaat nu niet alles afvinken van wel en niet, dat is niet aan de orde.

VRAAG
Kunt u wel iets zeggen over de orde van grootte van de bedragen van de bezuinigingen?


BALKENENDE
Het is zo dat bijvoorbeeld het jaar 2011 dan hadden we afgesproken dat wij voor 1,8 miljard structureel willen gaan ombuigen en waarom doen we dat? Dat hangt samen met het feit dat we zien dat de staatsschuld oploopt. We hebben te maken met rentekosten en dan willen we niet dat die staatsschuld daardoor extra wordt verhoogd. Dat is de reden van die 1,8 miljard. Dat is één deel. Een ander deel is wanneer je te maken hebt met overschrijdingen en dat kan zijn de sociale zekerheid of de zorg of de uitgaven, dan moet je die problemen die zich voordoen op jouw begroting, die behoor je dan ook zelf op te lossen.

VRAAG
Dus de boodschap was vandaag aan iedereen: je zult moeten bezuinigen.


BALKENENDE
Dat is natuurlijk een boodschap die aan de orde is geweest. Stimuleren op korte termijn, ombuigen op langere termijn.

VRAAG
Was dat een prettig gesprek dan? Want u stond er wat strak bij naast Wouter Bos.


BALKENENDE
Nou dat is gewoon denken dat wij beiden aanvoelen dat de financiële tijd moeilijk is en we zijn ons beiden, de minister van Financiën en ik, bewust van onze verantwoordelijkheid en dat er natuurlijk ook lastige maatregelen zijn. En de sfeer vandaag in de ministerraad was gewoon goed, we hebben pittige gesprekken gehad, er werd ook gelachen in de ministerraad...

VRAAG
Zo


BALKENENDE
Ook dat met een groot gevoel van verantwoordelijkheid voor datgene wat gedaan moet worden.

VRAAG
Goed, hier komen we niet veel verder. We moeten dus afwachten. In de loop van volgende week wordt er meer bekend, neem ik aan als de Tweede Kamer wordt geïnformeerd?


BALKENENDE
De Kamer wordt geïnformeerd als de Voorjaarsnota uit zal komen en dat zal naar verwachting ergens medio mei worden.

VRAAG
Ok, zolang moeten we wachten. Goed dan even een paar actuele onderwerpen die deze week spelen. Wilt u één, twee of geen testtoestellen van de JSF?


BALKENENDE
U weet er zijn afspraken over gemaakt binnen de coalitie in het akkoord. Er is gezegd er worden twee testtoestellen aangeschaft, dat is ook het besluit geweest van het kabinet en daarover vindt volgende week een Kamerdebat plaats.

VRAAG
Maar wat u betreft blijft het dus bij twee testtoestellen?


BALKENENDE
Afspraak is afspraak.

VRAAG
Betekent dat ook dat deze kabinetsperiode, in 2010, een beslissing wordt genomen over al dan niet aankopen van de JSF?


BALKENENDE
Dat is een punt wat op het ogenblik wordt bediscussieerd. Ook daar zijn afspraken over gemaakt in het coalitieakkoord en we zullen moeten zien hoe het debat zich op dit punt volgende week gaat ontwikkelen.

VRAAG
Maar goed u bent de minister-president. Staat wat u betreft die afspraak uit het regeerakkoord nog recht overeind?


BALKENENDE
Natuurlijk, ik sta voor het regeerakkoord. Alleen ik zie natuurlijk ook wel de discussie die op het ogenblik plaatsvindt en zoals gezegd dat zal dan moeten blijken...

VRAAG
Maar wat u betreft? Op dit moment is het nog steeds zo in 2010 beslissen?


BALKENENDE
Het is evenwel een goed begrip. Wanneer er een coalitieakkoord is dan bindt dat partijen en dat betekent dat als je daar van af wilt, dan heb je elkaar daar ook weer voor nodig. Zo zijn de algemene spelregels.

VRAAG
Het schijnt dat de sfeer in dat dossier achter de schermen wel hoog oploopt in de coalitie.


BALKENENDE
Ja, maar wat moet ik daar nu over zeggen?

VRAAG
U kunt het bevestigen bijvoorbeeld.


BALKENENDE
Nee, het is zo, u moet mij aanspreken op wat er gebeurt binnen het kabinet. En ten aanzien van de aankoop van testtoestellen, dat is al veel eerder aan de orde geweest in het kabinet. waar we nu mee te maken hebben, daar doelt u denk ik op, is hoe hier in fracties over wordt gesproken. Dat het een gevoelig onderwerp is, dat is niet nieuw. Dat is eigenlijk al jaren zo. Dat was ook zo bij de kabinetsformatie.

VRAAG
Maar u zegt: afspraak is afspraak. Twee testtoestellen dat is de afspraak, dus die moeten er ook gewoon komen en 2010 staat wat mij betreft ook nog overeind, tenzij dat in de loop van de week onder druk van coalitiepartners verandert?


BALKENENDE
In principe is het natuurlijk zo dat alles wat je met elkaar hebt afgesproken kan worden veranderd, mits alle partijen er achter staan. Maar we weten bij het onderwerp JSF dat het een ingewikkeld onderwerp is, er zijn veel aspecten in het geding en ja dat zal dan ook wel blijken bij een debat.

VRAAG
Maar ik hoorde u toch net zeggen: afspraak is afspraak?


BALKENENDE
Ja, dat vind ik wel ja.

VRAAG
Goed, ander punt dat deze week weer opgeld deed, was Fitna 2. Nou waren er wat zorgen aan uw kant, behoorlijk wat zorgen aan uw kant, toen Fitna 1 uitkwam. Ook wat de positie van Nederland betreft in de islamitische wereld, ambassades zijn toen ingelicht, u hield rekening met repercussiemaatregelen. Is dat nu weer zo of is dit de variant op Rocky 2, Rocky 3, dat is een film over een bokser die..


BALKENENDE
Laat ik het maar eens wat beperkt houden. Ik heb kennis genomen van het voornemen van de heer Wilders om met zijn nieuwe Fitna-film te komen en we wachten maar eens af.

VRAAG
En heeft u al gesprekken gevoerd met hem? Heeft u het hem afgeraden bijvoorbeeld?


BALKENENDE
Nee, ik heb daar niet met hem over gesproken. Ik heb net zoals u via de media kennis genomen van het feit dat hij kennelijk een volgende film wil gaan maken.

VRAAG
En ik las toevallig dat er wel een gesprek was geweest tussen het kabinet en de nationaal coördinator terreurbestrijding in dit land.


BALKENENDE
Dat is nieuw voor mij.

VRAAG
Ok, goed. U maakt zich er niet zoveel zorgen over?


BALKENENDE
Ik heb er kennis van genomen.

VRAAG
Punt.


BALKENENDE
Punt.

VRAAG
Dan is er nog iets wat Nederland boven het hoofd hangt dat is namelijk dreiging vanuit Peking, namelijk als de dalai lama hier door de Tweede Kamer wordt ontvangen, dan dreigt China met tegenmaatregelen. Dat hebben we eerder gezien in 1997 toen was Nederland voorzitter van de Europese Unie. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hans van Mierlo heeft toen nogal stevig de Chinezen te verstaan gegeven wat hij en Europa vonden van de mensenrechtensituatie en dat leverde een soort strafbanksituatie op voor Nederland. Bent u daar nu ook weer bang voor?


BALKENENDE
Het is zo dat dit onderwerp bij de Chinezen altijd leidt tot tamelijk heftige reacties, dat geldt voor iedereen. U weet toen bijvoorbeeld president Sarkozy contact had met de dalai lama dat is hem niet in dank afgenomen. Het is bekend hoe China reageert. Zelf hecht ik eraan om ook te zeggen dat het van belang is om steeds met China in gesprek te zijn. Elke keer als ik contact heb met de president of met de premier dan hebben we het over het thema rechten van de mens, we hebben het over de situatie in Tibet, maar dat doen we wel op basis van een dialoog

VRAAG
Maar is dit nou een standaardbriefje wat de Chinezen sowieso versturen naar een land wat de dalai lama ontvangt of is dit iets speciaals in onze richting?


BALKENENDE
Nou dat zal moeten blijken, dat weten we niet. De brief geeft wel aan de gevoeligheid aan Chinese zijde voor dergelijke ontmoetingen, maar goed ook dat is wel bekend.

VRAAG
Ja maar u zich daar zorgen over?


BALKENENDE
Nou, zorgen is niet het goede woord. Het is eigenlijk meer een continue lijn die kan worden aangetroffen bij China wanneer het gaat om dit onderwerp. U weet ook hoe minister Verhagen er op heeft gereageerd. Die heeft gezegd nou de regering kan de dalai lama, de religieus leider, ontmoeten. We moeten ook zien hoe het zich verder gaat ontwikkelen, maar dat het wel een gevoelig onderwerp is, dat staat vast.

VRAAG
Maar het is niet zo dat u rekening houdt met tegenmaatregelen uit Peking?


BALKENENDE
Ook dat zal moeten blijken, we weten het gewoon nog niet.

VRAAG
U heeft geen contact gehad met Chinese zijde, met de premier en de president, die u allebei trouwens vrij goed kent?


BALKENENDE
Ik heb hier niet over gesproken nee. Dit was een signaal richting de Tweede Kamer gestuurd. Een signaal van de ambassadeur van China.

VRAAG
Deze week ook in het nieuws: de minister van Binnenlandse Zaken vindt dat de ambtswoning van burgemeesters eigenlijk weer zou moeten terugkeren. Nou u hebt een ambtswoning, het Catshuis, maar u woont er niet. Hoezo niet?


BALKENENDE
Nee, het heet officieel de residentie van de minister-president en ik kan er overnachten als er aanleiding voor is, bijvoorbeeld als ik een late vergadering heb. Maar ik ben zeer gelukkig gewoon thuis.

VRAAG
U heeft nooit overwogen daar te gaan wonen?


BALKENENDE
Nooit.

VRAAG
Nee? Waarom niet eigenlijk?


BALKENENDE
Nee omdat ik het voor mijzelf van belang vind om in een gewone straat te wonen waarin onze dochter Amelie kan spelen met vriendjes en vriendinnetjes uit de straat. Liever een gewoon leven. En het is wel goed dat er een residentie is voor de minister-president, want u weet ook dat het Catshuis wordt gebruikt voor tal van ontvangsten, voor tal van ontmoetingen, gesprekken. Daar is het heel goed voor, maar het is iets anders om er echt te wonen.

VRAAG
Nou ja, u heeft wel een hele grote tuin bij het Catshuis en nu dacht ik die dochters van Obama die hebben een pup gekregen, een Portugese waterhond. Per wanneer krijgt Amelie een pup?


BALKENENDE
Dat weet ik nog niet, maar in ieder geval niet door middel van het wonen in het Catshuis met die overigens erg mooie tuin. Het is prachtig om er buiten te lopen. Maar ik stel het zeer op prijs zoals u meedenkt met ons gezin en hebben we al een pup?

VRAAG
U heeft nog geen namen bedacht? Geen Wouter, of Rita?


BALKENENDE
Nee

VRAAG
Ik dank u wel voor dit gesprek en een prettig weekend.


BALKENENDE
U ook een goed weekend.
(letterlijke tekst, ongecorrigeerd, PS)


1red21429
17-04-2009, Gesprek met minister-president, Ned.2, 22.47 uur

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE

MINISTERRAAD OVER DE GEPLANDE BEZUINIGINGEN, DE JSF, WILDERS, DE DALAI

LAMA EN HET CATSHUIS ALS AMBTSWONING

VRAAG
Het was een hele lange ministerraad vandaag. U hebt de kaders, het grote plaatje, voor 2009 en zelfs voor 2010 klaar, maar ik begreep op de persconferentie dat u niet wilt zeggen wat er in staat? Nou dat schiet lekker op.


BALKENENDE
Ja, dat is misschien een teleurstelling voor u als journalist en uw collega's, maar wat deed zich voor? U weet, de afgelopen weken zijn we bezig geweest met wat we noemen aanvullend beleidskader, dat betekent daar hebben we neergelegd wat doen we aan stimuleringen van de economie op de korte termijn. Tegelijkertijd wat is ons antwoord op het feit dat we een oplopend financieringstekort hebben. Hoe kunnen we de staatsschuld toch weer gaan terugdringen, hoe moeilijk dat ook is en welke maatregelen zijn dan nodig. Dat is de algemene afspraak die we hebben gemaakt en dat hebben we vandaag nader ingevuld met name voor bijvoorbeeld ook het jaar 2011.

VRAAG
Zodat we wat verder vooruit kunnen kijken en nu iedereen al de maatregelen kan nemen die straks het effect moeten resulteren? Welke zijn dat?


BALKENENDE
Dat zou u willen weten en daar ga ik nu niet op in. Ik heb bij de persconferentie gezegd dat wij vandaag op hoofdlijnen een besluit hebben genomen, een aantal zaken moet nog worden uitgewerkt dan zal dat zijn neerslag vinden in de Voorjaarsnota. Die Voorjaarsnota geeft eigenlijk altijd het financieel-economisch beeld van het lopend begrotingsjaar en we doen nu iets ongebruikelijks: we gaan ook een vooruitblik geven naar het jaar 2011. En precies wat u zegt: dat doen we om ook dan een beeld te geven van hoe willen wij de financiële problematiek aanpakken.

VRAAG
Maar toch lazen we afgelopen week het één en ander in het nieuws namelijk het afschaffen van de vergoeding voor opa's en oma's die op hun kinderen passen. Wordt dat geschrapt?


BALKENENDE
Dat is ook zo'n onderwerp waar we in ieder geval de komende weken nog verder mee wordt gewerkt. We hebben te maken met een aantal technische aspecten die een rol spelen, de uitvoerbaarheid van de regeling, maar ik ga nog niet vooruit lopen op datgene wat de komende aan de orde is.

VRAAG
Maar het is nog niet van tafel?


BALKENENDE
Het is zo: we hebben vandaag wel de contouren met elkaar besproken van hoe komen we hier uit, maar het is nog te vroeg om mee te gaan delen wat dat precies zal zijn.

VRAAG
Nou ligt het ziektekostensysteem op de schop, hoorde ik ook van de week. Uit de lucht gegrepen of zit er wel een kern van waarheid in?


BALKENENDE
U bent goed geïnformeerd, dat hoort ook bij u werk.

VRAAG
Dank u wel.


BALKENENDE
Maar u gaat nu niet alles afvinken van wel en niet, dat is niet aan de orde.

VRAAG
Kunt u wel iets zeggen over de orde van grootte van de bedragen van de bezuinigingen?


BALKENENDE
Het is zo dat bijvoorbeeld het jaar 2011 dan hadden we afgesproken dat wij voor 1,8 miljard structureel willen gaan ombuigen en waarom doen we dat? Dat hangt samen met het feit dat we zien dat de staatsschuld oploopt. We hebben te maken met rentekosten en dan willen we niet dat die staatsschuld daardoor extra wordt verhoogd. Dat is de reden van die 1,8 miljard. Dat is één deel. Een ander deel is wanneer je te maken hebt met overschrijdingen en dat kan zijn de sociale zekerheid of de zorg of de uitgaven, dan moet je die problemen die zich voordoen op jouw begroting, die behoor je dan ook zelf op te lossen.

VRAAG
Dus de boodschap was vandaag aan iedereen: je zult moeten bezuinigen.


BALKENENDE
Dat is natuurlijk een boodschap die aan de orde is geweest. Stimuleren op korte termijn, ombuigen op langere termijn.

VRAAG
Was dat een prettig gesprek dan? Want u stond er wat strak bij naast Wouter Bos.


BALKENENDE
Nou dat is gewoon denken dat wij beiden aanvoelen dat de financiële tijd moeilijk is en we zijn ons beiden, de minister van Financiën en ik, bewust van onze verantwoordelijkheid en dat er natuurlijk ook lastige maatregelen zijn. En de sfeer vandaag in de ministerraad was gewoon goed, we hebben pittige gesprekken gehad, er werd ook gelachen in de ministerraad...

VRAAG
Zo


BALKENENDE
Ook dat met een groot gevoel van verantwoordelijkheid voor datgene wat gedaan moet worden.

VRAAG
Goed, hier komen we niet veel verder. We moeten dus afwachten. In de loop van volgende week wordt er meer bekend, neem ik aan als de Tweede Kamer wordt geïnformeerd?


BALKENENDE
De Kamer wordt geïnformeerd als de Voorjaarsnota uit zal komen en dat zal naar verwachting ergens medio mei worden.

VRAAG
Ok, zolang moeten we wachten. Goed dan even een paar actuele onderwerpen die deze week spelen. Wilt u één, twee of geen testtoestellen van de JSF?


BALKENENDE
U weet er zijn afspraken over gemaakt binnen de coalitie in het akkoord. Er is gezegd er worden twee testtoestellen aangeschaft, dat is ook het besluit geweest van het kabinet en daarover vindt volgende week een Kamerdebat plaats.

VRAAG
Maar wat u betreft blijft het dus bij twee testtoestellen?


BALKENENDE
Afspraak is afspraak.

VRAAG
Betekent dat ook dat deze kabinetsperiode, in 2010, een beslissing wordt genomen over al dan niet aankopen van de JSF?


BALKENENDE
Dat is een punt wat op het ogenblik wordt bediscussieerd. Ook daar zijn afspraken over gemaakt in het coalitieakkoord en we zullen moeten zien hoe het debat zich op dit punt volgende week gaat ontwikkelen.

VRAAG
Maar goed u bent de minister-president. Staat wat u betreft die afspraak uit het regeerakkoord nog recht overeind?


BALKENENDE
Natuurlijk, ik sta voor het regeerakkoord. Alleen ik zie natuurlijk ook wel de discussie die op het ogenblik plaatsvindt en zoals gezegd dat zal dan moeten blijken...

VRAAG
Maar wat u betreft? Op dit moment is het nog steeds zo in 2010 beslissen?


BALKENENDE
Het is evenwel een goed begrip. Wanneer er een coalitieakkoord is dan bindt dat partijen en dat betekent dat als je daar van af wilt, dan heb je elkaar daar ook weer voor nodig. Zo zijn de algemene spelregels.

VRAAG
Het schijnt dat de sfeer in dat dossier achter de schermen wel hoog oploopt in de coalitie.


BALKENENDE
Ja, maar wat moet ik daar nu over zeggen?

VRAAG
U kunt het bevestigen bijvoorbeeld.


BALKENENDE
Nee, het is zo, u moet mij aanspreken op wat er gebeurt binnen het kabinet. En ten aanzien van de aankoop van testtoestellen, dat is al veel eerder aan de orde geweest in het kabinet. waar we nu mee te maken hebben, daar doelt u denk ik op, is hoe hier in fracties over wordt gesproken. Dat het een gevoelig onderwerp is, dat is niet nieuw. Dat is eigenlijk al jaren zo. Dat was ook zo bij de kabinetsformatie.

VRAAG
Maar u zegt: afspraak is afspraak. Twee testtoestellen dat is de afspraak, dus die moeten er ook gewoon komen en 2010 staat wat mij betreft ook nog overeind, tenzij dat in de loop van de week onder druk van coalitiepartners verandert?


BALKENENDE
In principe is het natuurlijk zo dat alles wat je met elkaar hebt afgesproken kan worden veranderd, mits alle partijen er achter staan. Maar we weten bij het onderwerp JSF dat het een ingewikkeld onderwerp is, er zijn veel aspecten in het geding en ja dat zal dan ook wel blijken bij een debat.

VRAAG
Maar ik hoorde u toch net zeggen: afspraak is afspraak?


BALKENENDE
Ja, dat vind ik wel ja.

VRAAG
Goed, ander punt dat deze week weer opgeld deed, was Fitna 2. Nou waren er wat zorgen aan uw kant, behoorlijk wat zorgen aan uw kant, toen Fitna 1 uitkwam. Ook wat de positie van Nederland betreft in de islamitische wereld, ambassades zijn toen ingelicht, u hield rekening met repercussiemaatregelen. Is dat nu weer zo of is dit de variant op Rocky 2, Rocky 3, dat is een film over een bokser die..


BALKENENDE
Laat ik het maar eens wat beperkt houden. Ik heb kennis genomen van het voornemen van de heer Wilders om met zijn nieuwe Fitna-film te komen en we wachten maar eens af.

VRAAG
En heeft u al gesprekken gevoerd met hem? Heeft u het hem afgeraden bijvoorbeeld?


BALKENENDE
Nee, ik heb daar niet met hem over gesproken. Ik heb net zoals u via de media kennis genomen van het feit dat hij kennelijk een volgende film wil gaan maken.

VRAAG
En ik las toevallig dat er wel een gesprek was geweest tussen het kabinet en de nationaal coördinator terreurbestrijding in dit land.


BALKENENDE
Dat is nieuw voor mij.

VRAAG
Ok, goed. U maakt zich er niet zoveel zorgen over?


BALKENENDE
Ik heb er kennis van genomen.

VRAAG
Punt.


BALKENENDE
Punt.

VRAAG
Dan is er nog iets wat Nederland boven het hoofd hangt dat is namelijk dreiging vanuit Peking, namelijk als de dalai lama hier door de Tweede Kamer wordt ontvangen, dan dreigt China met tegenmaatregelen. Dat hebben we eerder gezien in 1997 toen was Nederland voorzitter van de Europese Unie. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hans van Mierlo heeft toen nogal stevig de Chinezen te verstaan gegeven wat hij en Europa vonden van de mensenrechtensituatie en dat leverde een soort strafbanksituatie op voor Nederland. Bent u daar nu ook weer bang voor?


BALKENENDE
Het is zo dat dit onderwerp bij de Chinezen altijd leidt tot tamelijk heftige reacties, dat geldt voor iedereen. U weet toen bijvoorbeeld president Sarkozy contact had met de dalai lama dat is hem niet in dank afgenomen. Het is bekend hoe China reageert. Zelf hecht ik eraan om ook te zeggen dat het van belang is om steeds met China in gesprek te zijn. Elke keer als ik contact heb met de president of met de premier dan hebben we het over het thema rechten van de mens, we hebben het over de situatie in Tibet, maar dat doen we wel op basis van een dialoog

VRAAG
Maar is dit nou een standaardbriefje wat de Chinezen sowieso versturen naar een land wat de dalai lama ontvangt of is dit iets speciaals in onze richting?


BALKENENDE
Nou dat zal moeten blijken, dat weten we niet. De brief geeft wel aan de gevoeligheid aan Chinese zijde voor dergelijke ontmoetingen, maar goed ook dat is wel bekend.

VRAAG
Ja maar u zich daar zorgen over?


BALKENENDE
Nou, zorgen is niet het goede woord. Het is eigenlijk meer een continue lijn die kan worden aangetroffen bij China wanneer het gaat om dit onderwerp. U weet ook hoe minister Verhagen er op heeft gereageerd. Die heeft gezegd nou de regering kan de dalai lama, de religieus leider, ontmoeten. We moeten ook zien hoe het zich verder gaat ontwikkelen, maar dat het wel een gevoelig onderwerp is, dat staat vast.

VRAAG
Maar het is niet zo dat u rekening houdt met tegenmaatregelen uit Peking?


BALKENENDE
Ook dat zal moeten blijken, we weten het gewoon nog niet.

VRAAG
U heeft geen contact gehad met Chinese zijde, met de premier en de president, die u allebei trouwens vrij goed kent?


BALKENENDE
Ik heb hier niet over gesproken nee. Dit was een signaal richting de Tweede Kamer gestuurd. Een signaal van de ambassadeur van China.

VRAAG
Deze week ook in het nieuws: de minister van Binnenlandse Zaken vindt dat de ambtswoning van burgemeesters eigenlijk weer zou moeten terugkeren. Nou u hebt een ambtswoning, het Catshuis, maar u woont er niet. Hoezo niet?


BALKENENDE
Nee, het heet officieel de residentie van de minister-president en ik kan er overnachten als er aanleiding voor is, bijvoorbeeld als ik een late vergadering heb. Maar ik ben zeer gelukkig gewoon thuis.

VRAAG
U heeft nooit overwogen daar te gaan wonen?


BALKENENDE
Nooit.

VRAAG
Nee? Waarom niet eigenlijk?


BALKENENDE
Nee omdat ik het voor mijzelf van belang vind om in een gewone straat te wonen waarin onze dochter Amelie kan spelen met vriendjes en vriendinnetjes uit de straat. Liever een gewoon leven. En het is wel goed dat er een residentie is voor de minister-president, want u weet ook dat het Catshuis wordt gebruikt voor tal van ontvangsten, voor tal van ontmoetingen, gesprekken. Daar is het heel goed voor, maar het is iets anders om er echt te wonen.

VRAAG
Nou ja, u heeft wel een hele grote tuin bij het Catshuis en nu dacht ik die dochters van Obama die hebben een pup gekregen, een Portugese waterhond. Per wanneer krijgt Amelie een pup?


BALKENENDE
Dat weet ik nog niet, maar in ieder geval niet door middel van het wonen in het Catshuis met die overigens erg mooie tuin. Het is prachtig om er buiten te lopen. Maar ik stel het zeer op prijs zoals u meedenkt met ons gezin en hebben we al een pup?

VRAAG
U heeft nog geen namen bedacht? Geen Wouter, of Rita?


BALKENENDE
Nee

VRAAG
Ik dank u wel voor dit gesprek en een prettig weekend.


BALKENENDE
U ook een goed weekend.
(letterlijke tekst, ongecorrigeerd, PS)