Oogziekenhuis Rotterdam

Speech burgemeester Aboutaleb tijdens opening R.O.I.

Vrijdag 17 april is het Rotterdams Oogheelkundig Instituut (R.O.I.) feestelijk geopend door burgemeester Aboutaleb.

Speech burgemeester Aboutaleb

Inleiding
Goedemiddag, dank voor de uitnodiging om hier het woord te voeren en de opening te verrichten. Dank ook voor de mooie woorden meneer Sol en het Compas. Ook hier blijkt maar weer hoezeer Rotterdammers begaan zijn met onze stad en willen meedenken over verbeteringen. De afgelopen maanden heb ik dit tot mijn grote genoegen op vele plaatsen mogen ervaren.

Zichtlijnen
U sprak over zichtlijnen, en ik kan u verzekeren: in deze nieuwe stad heb ik inderdaad regelmatig behoefte aan zichtlijnen:
* om te herkennen waar ik ben, in de weerwar van dorpjes waaruit Rotterdam is gegroeid;

* zichtlijnen als loper naar de mooie gebieden die wij in deze stad ontwikkelen (vb. stationsgebied);

* en ook om de veiligheid te vergroten in buurten waar in hoekjes en portieken dingen gebeuren die het daglicht niet verdragen.

Maar zichtlijnen, en dat weet u als geen ander, werken alleen als de ogen goed zijn. Wat ons weer terugbrengt op het belang van dit researchinstituut.

R.O.I.
Ik heb in mijn inwerktijd Rotterdam van vele kanten gezien en al vele malen mijn bewondering uitgesproken voor de arbeidsproductiviteit en de inventiviteit. Het Medisch Cluster heb ik leren kennen als een belangrijk onderdeel van onze Rotterdamse economie:


* als een cluster waar wij, ook internationaal, hoge ogen mee scoren;

* als een groot werkgever;

* als een sector die door een innovatie de zorg doorlopend vernieuwt en bereikbaar houdt voor de steeds grotere groep die er afhankelijk van is;

* als een innovatieve sector waar wij als stad heel trots op zijn.

Rotterdam stimuleert innovatie en ondernemerschap in de zorg. Om deze toegankelijk en betaalbaar te houden. Stimuleren is goed en noodzakelijk, maar het oppakken en ontwikkelen, het denken over en uitvoeren moet uiteindelijk komen van de medische instituten. Van de grote en de kleine instituten, van de beginnende en gerenommeerde bedrijven. En het is goed om te zien dat dat hier in Rotterdam zo voortvarend wordt opgepakt.

Tot slot
Ik kreeg van u een schitterend Rotterdam, zichtlijnen en een compas en heb zelf ook een cadeautje meegenomen.
Deze kleine attentie mag ik u uitreiken, mede namens mijn collegae wethouder Kriens en Harbers. Als symbool van het programma Economische ontwikkeling Rotterdamse gezondheidszorg. Een programma waarin wij als gemeente investeren in de ontwikkeling van goede zorg.

Omdat meneer Sol al eerder ontvanger was van ons cadeau, wil ik het nu graag overhandigen aan Seerp Baarsma, oogarts en Netty Dorrestijn de operationeel manager van het R.O.I. Alstublieft, het is wat minder innovatief dan het (daar hebben wij u voor nodig), maar wel heel Rotterdams: Als je weet wat er in zit, het beter leert kennen, is het een aangename verrassing!

Namens heel Rotterdam wens ik u succes met dit nieuwe instituut, en nu ga ik graag over tot de opening.

29-4-2009


---