Ingezonden persbericht


Deze week in VNG Magazine nr. 10 vrijdag 17 april 2009


* 'Zonder crisis was ik nog wethouder geweest'

Jetta Klijnsma is op de kop af vier maanden staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, na een tien jaar durend wethouderschap in Den Haag. In een gesprek met VNG Magazine laat ze herhaaldelijk blijken dat haar hart nog bij gemeenten ligt. Want gemeenten zitten dicht bij de mensen - en mensen zijn haar drijfveer. Dat waren ze toen ze nog wethouder was, dat zijn ze nog steeds nu ze in de regering zit.


* Burgemeesters huiverig voor avondklok twaalfminners

Burgemeesters krijgen er een extra bevoegdheid bij: het instellen van een avondklok voor kinderen onder de twaalf jaar. Ouders die hun kroost niet op tijd binnenhalen, hangt bovendien een straf boven het hoofd. Ook al werken sommige gemeenten al met dergelijke maatregelen, niemand neemt gauw het woord 'avondklok' in de mond.


* Leegstandwet en flitsvergunning

Gemeenten proberen de door de kredietcrisis vastgelopen woningmarkt weer los te trekken en gedupeerde eigenaren te helpen. Schiedam maakt als een van de eerste gebruik van de mogelijkheid op basis van de Leegstandwet vergunning voor tijdelijke verhuur te verlenen. Buurgemeente Rotterdam wil de bouwsector een duw in de rug geven met een flitsprocedure voor een bouwvergunning.


* Uitstel normen luchtkwaliteit

Nederland krijgt meer tijd om aan de Europese luchtkwaliteitsnormen te voldoen. Dat heeft de Europese Commissie besloten. Nederland is het eerste land dat uitstel heeft aangevraagd en gekregen. Hiermee kan de dreigende stagnatie van ruimtelijke ontwikkelingen worden voorkomen.


* 'Eurofoben zijn er altijd geweest'

Het Comité van de Regio's wordt steeds belangrijker. Niet alleen Brussel, ook nationale parlementen moeten meer rekening houden met de mening van gemeenten en provincies over zaken met een Europese dimensie. De voorzitter van het Comité, Luc Van den Brande, wil niet somberen over de euroscepsis in Nederland. 'Eurofoben zijn er altijd geweest. Ik voel dat niet als iets negatiefs'.


* Treasurers: niet zonder elkaars steun

De kredietcrisis van eind vorig jaar toont hoezeer de financiële wereld is veranderd. Producten met hoog rendement én groot risico vormden de trend. Ook gemeentelijke treasurers moeten dus bij de les zijn. Ze kunnen daarbij niet zonder elkaars hulp. Simon Jongepier, hoofd planning en control van de gemeente Middelburg: 'Kennis delen is essentieel.'


* Langer financiële compensatie na fusie

Gemeenten die zijn heringedeeld, krijgen daarvoor langer een financiële compensatie dan nu. Dat staat in het nieuwe beleidskader gemeentelijke herindeling waarmee de ministerraad heeft ingestemd. De financiën van nieuwe gemeenten mogen volgens het kabinet geen belemmering vormen voor fusie.


* Bibob-toets: niets mis met 'eigen' vragen

Bij het uitvoeren van integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur bestaat ruimte voor 'eigen' vragen van gemeenten. Zo reageert het Landelijk Bureau Bibob op berichtgeving, afgelopen week, dat gemeenten maar lukraak eigen Bibob-procedures creëren.


* Digitaal bestemmingsplan half jaar later beschikbaar

De gemeenten hebben een half jaar respijt gekregen voor het digitaal beschikbaar maken van ruimtelijke plannen. De digitale verplichting van de Wet op de ruimtelijke ordening (Wro) is uitgesteld tot 1 januari 2010.


* Stemmen waar je wilt, maar wel in eigen gemeente

Staatssecretaris Bijleveld van BZK wil zo snel mogelijk wettelijk regelen dat iedereen kan stemmen in een willekeurig stemlokaal, maar dan wel in de eigen gemeente.


* VNG Nieuws

* Wie wordt Jong raadslid van het jaar?

* Afscheid van Thomas Steenkamp VNG-afdeling Gelderland
* Leers: Benut sociaal kapitaal in gemeenten

Het volgende VNG Magazine nr. 11 dit is een Special Opleidingen verschijnt op 1 mei 2009

()