Expositie Janneke van Loon in Stadhuis/Stoperagebouw te Amsterdam


KOM TOT ZIEN- Expositie Janneke van Loon opent vrijdag 17 april 2009

Amsterdam, 20090330 -- Op vrijdagmiddag 17 april wordt de tentoonstelling: `kom tot zien' geopend in het Amsterdamse Stadhuis/Stopera gebouw op de Blauwe Muur (in de Roos zaal). De tentoonstelling duurt tot 22 mei en is vrij toegankelijk voor iedereen. Vernieuwing en nieuwe technieken zijn de sleutelwoorden die onlosmakelijk verbonden zijn aan deze laatste werken van Janneke van Loon. De 7 schilderijen op geprint canvas (200/90cm en 90/130cm) zijn composities van eerdere schilderijen uit haar Bach Serie, een twaalftal levensgrote portretten van Amsterdamse vrienden.

OPENING
De opening zal plaatsvinden vanaf 16.00 tot 18uur uur in de Rooszaal van het Stadhuis en is voor iedereen vrij toegankelijk.

Om 16:45 zal een gesprek plaatsvinden met Karla Kassenaar van ROYAL TALENS, Robert Bol van ARCA/INNOVA, Janneke van Loon en model tevens bevriend beeldend kunstenaar Daan (NaadArtworks). Tijdens dit openingsgesprek zal worden ingegaan op de betekenis van vernieuwing en nieuwe technieken. Het gesprek zal worden geleid door M&M (Marijn de Jong en Monique van Miltenburg, bekend om hun doortastende en vrolijke aanpak)

VERNIEUWING
Van Loon is altijd aan het experimenteren met nieuwe vormen en technieken in de schilderkunst. Voor deze expositie bewerkte zij schilderijen tot ingenieuze composities waarin van alles te zien is. Niet alleen nodigen de portretten zelf uit tot kijken en steeds meer zien, ook technisch is het werk verrassend. Naast het gebruik van digitale middelen en geavanceerde printtechniek, heeft Van Loon de composities weer bewerkt met een watervermengbare olieverf, de H2Oil van ROYAL TALENS uit Apeldoorn. Deze vernieuwende (milieuvriendelijke) en veelzijdige verf brengt de diepte en glans van de eeuwenoude ambachtelijke schilderkunst terug in het werk.

Speciaal voor deze expositie sponsorde ARCA printersupplies uit Moerdijk en INNOVA papier en canvas de 7 grote prints op canvas. ARCA stond in Nederland aan de wieg van de digitale ontwikkelingen in fotografie en schilderkunst.

De werken zijn vanaf woensdag 15 april tot en met 22 mei te bezichtigen op de blauwe muur van het Stadhuis/Stopera gebouw. (openingstijden Maandag t/m Zaterdag van 7:00 uur tot 18:00 uur).

Het werk van Janneke van Loon (1968) is herkenbaar, kleurrijk, experimenteel en origineel. Zij heeft deelgenomen aan `de Ateliers', waar zij les kreeg van Carel Visser, Ben Akkerman, Toon Verhoef, Jan Dibbets en Marlene Dumas. Als kunstenaar heeft zij zich in Amsterdam gevestigd en in de loop der jaren haar eigen stijl ontwikkeld. Daarvoor heeft zij een drietal subsidies van Het Fonds voor de Beeldende Kunsten ontvangen.

In december 2008 opende Henk van der Meyden in Carré een door haar speciaal voor het Wereldkerstcircus vervaardigd Circuspanorama van 10 meter. Zij nam deel aan diverse andere exposities waaronder een solo expositie in het Holland Casino Amsterdam en bij Studio Nico Koster. Zij kreeg diverse opdrachten waaronder een drietal grote portretschilderijen van Hans Klok. Epson sponsorde haar jaren voor het onderzoeken van nieuwe digitale technieken. Haar actuele activiteiten en een selectie van haar kunstwerken, zijn te zien op www.jannekevanloon.nl





Ingezonden persbericht Janneke van Loon