Nieuwe website voor Sittard-Geleen-Born online


www.miensjtad.nl

SITTARD-GELEEN, 20090417 -- Zo heet de nieuwe website voor Sittard-Geleen-Born. De site is een ontmoetingsplaats, een plek waar inwoners van de gemeente elkaar kunnen leren kennen door foto's, films, verhalen met elkaar uit te wisselen, maar ook aan een groter publiek te presenteren.

Op deze manier ontstaat een nieuw soort archief van het alledaagse in de gemeente dat ook tegelijkertijd een geheugen is, een virtueel geheugen van de stad met drie belangrijke kernen.
De site is zo ingedeeld dat er thema's ontstaan en men kennis kan maken met de gewone en ongewone gebeurtenissen, plekken en dingen in de gemeenschap en men vertrouwd raakt met het leven van gisteren, vandaag en morgen in Sittard, Geleen en Born. De site is dan ook en ontmoetingsplaats die tot in lengte van dagen, 24 uur per dag, 7 dagen in de week, 365 dagen per jaar open is.
Met deze site, een initiatief van Mediascapers en de Gemeente Sittard-Geleen-Born, ontstaat een portaal waar iedereen zijn of haar bijdrage kan leveren aan de toekomstige geschiedenis en men elkaar blijft leren kennen. Miensjtad.nl is dus een steeds groeiend document, een continu verslag van het leven in Sittard-Geleen-Born.

"Vroeger ontmoetten we elkaar op zondag, rond de kerk, en bespraken de dingen die we moesten bespreken. Alledaagse, maar soms ook minder alledaagse dingen. In ieder geval leerden we elkaar kennen. Tegenwoordig gaat dat anders. Als we elkaar al ontmoeten en de dingen van de dag bespreken, of gewoon elkaar beter willen leren kennen, moeten we de toevlucht nemen tot andere middelen.
Of ze echt werken, die middelen, weten we niet echt. Daarom hebben de Mediascapers iets bedacht.
Een wandelkaart met een route die tussen de kerken in de kernen van Sittard, Geleen en Born loopt .
Iedereen, elke inwoner, is uitgenodigd om deze wandeling, of een deel er van af te leggen. Onderweg vinden ontmoetingen plaats, kunnen gesprekken worden aangeknoopt, staat u even stil bij bijzondere plekken.
De beelden, informatie, ervaringen en belevenissen, die in verschillende categorieën verzameld worden, vormen zo het geheugen van de stad".

Op de site is de voorbeeldfilm te zien die gemaakt is voor de introductie van het project in Sittard-Geleen-Born.
Er zijn voorbeelden van de wandeling te zien van Joep Indemans en teksten van Minka Doorduyn.
Van zeven cafés zijn beelden te zien waarin vaste klanten hun kroeg warm aanbevelen.
Vic van Neer over café Schtad Zitterd, Annemarie over café Ich en Dich Sittard, Raymond Kendall over café 't Vlaegelke in Geleen, Felix over De Kroon in Geleen, Ron Paulissen over café Wetzels in Guttecoven, Thei Roberts over café Salden in Limbricht en Roy Lamers over café In de Limburgse Pot in Born.

Museum Het Domein heeft filmpjes ter beschikking gesteld over o.a. Sanderbout, en enkele portretten van inwoners.
Tijdens de week van de geschiedenis zijn er opnames gemaakt van Marokkaanse oud-mijnwerkers die vertellen over hun komst naar Nederland, het werken in de mijnen en de aanpassing aan Nederland.
Ook enkele burgers hebben reeds een bijdrage geleverd. Over St. Joep 2009, een liefde in Guttecoven, relaties met buren en een historische brand in Guttecoven.
Bezoekers van de site kunnen reageren op de geplaatste verhalen, foto's en filmpjes.
Of zelf een foto, film of verhaal plaatsen op de site.
Om aan te geven dat men als wandelaar in is voor een praatje of aangesproken wil worden, zijn er buttons gemaakt die afgehaald kunnen worden in de vestigingen van BiblioNova Sittard en Geleen.
Ook zijn daar flyers verkrijgbaar.
Biblionova zal in de toekomst nieuwe initiatieven nemen.
Samen met Mediascapers wordt nagedacht over het trainen van vrijwilligers om verhalen van inwoners binnen te krijgen en vast te leggen.
Binnen de bibliotheek krijgt de site www.miensjtad.nl haar eigen plekje.
www.miensjtad.nl

Mediascapers





Ingezonden persbericht