Aandoening maakt leren voor kinderen met NF moeilijk


DEN HAAG, 20090417 -- Kinderen die lijden aan het erfelijke neurofibromatose type 1 (NF1) hebben vaak leerproblemen en vertonen gedragsstoornissen. Hun ontwikkeling op cognitief en sociaal gebied verloopt trager dan bij het gemiddelde kind. Zij hebben hierdoor meer kans op een achterstand in onze maatschappij. NF1 is een aandoening die huid- en zenuwweefsel aantast. De ziekte komt in Nederland bij 1 op de 3000 mensen voor. Omdat er bij ouders en leerkrachten vaak weinig bekend is over de mogelijke problemen in de ontwikkeling bij kinderen met NF1, worden deze niet altijd herkend.

NF-kinderen hebben over het algemeen een laaggemiddeld IQ. Zij hebben moeite met specifieke cognitieve functies, zoals bijvoorbeeld het ruimtelijk inzicht. Het vangen van een bal of het inschatten van afstanden is moeilijk. Ook leggen ze niet makkelijk verbanden, wat problemen geeft bij puzzelen, tekenen, of rekenen. De Neurofibromatose Vereniging Nederland heeft voor ouders en leerkrachten een boekje uitgebracht over leer- en gedragsstoornissen bij kinderen met NF1.

Dr. L.C. Krab, auteur van de brochure en aan het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam gepromoveerd op de herkenning en behandeling van cognitieve stoornissen bij deze kinderen, zegt: "Zo'n drie kwart van de kinderen met NF1 heeft leerproblemen. Daarnaast is bekend dat ongeveer 40 procent van de kinderen met NF1 ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) heeft. Ze zijn sneller afgeleid en impulsiever dan andere kinderen, waardoor ze minder goed kunnen opletten in de klas, wat weer invloed heeft op het leren. Maar omdat concentratieproblemen bij NF1 lang niet altijd samen gaan met hyperactiviteit, worden deze problemen vaak verward met dromerigheid. De ADHD wordt daardoor vaak pas laat ontdekt."

Door hun leerproblemen komen NF1-kinderen vaker in het speciaal onderwijs terecht. Zij hebben intensieve (para)medische zorg en begeleiding nodig op het vlak van leren, gedrag, motoriek en spraak. Lianne Krab: "Het is van belang om met gerichte testen de problemen van het kind in kaart te brengen en op grond daarvan een behandeling te starten. Met meer kennis over de moeilijkheden die bij NF1 voor kunnen komen kunnen ouders en leerkrachten nieuwe problemen eerder signaleren." In de brochure die door de NFVN wordt uitgegeven staan naast achtergrondinformatie ook praktische tips om kinderen met NF1 te ondersteunen. Zo kunnen ouders hun kind bijvoorbeeld helpen bij het ontwikkelen van de motoriek door veel te oefenen met tekenen, knutselen of gymmen.

NFVN





Ingezonden persbericht