Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Groningen, 6 februari 2009

Wedstrijd van tweede editie Viva la Focus! van start: Call for Entries!

De tweede editie van Viva la Focus! Dutch Mobile Film Festival vindt plaats op vrijdag 17 april. Het Groninger Forum nodigt iedereen uit mee te doen aan de wedstrijd van het festival. De vernieuwde website is online, deelnemers kunnen zich inschrijven en hun films uploaden. Bezoekers kunnen stemmen op de geüploade films. Een jury stelt een shortlist samen van de films met de meeste stemmen. De winnaars worden op 17 april bepaald door de festivalbezoekers, in een spannende finale met een feestelijke prijsuitreiking. De hoofdprijs is een geldprijs van 1000 euro. Meedoen aan de wedstrijd kan tot 15 april.

Viva la Focus! Dutch Mobile Film Festival

Als een van de eerste in Europa presenteerde het Groninger Forum in 2008 een voor Nederland uniek evenement: een filmfestival voor films gemaakt met de mobiele telefoon. Met ruim 160 deelnemers aan de wedstrijd en overweldigende media-aandacht was de eerste Viva la Focus! een groot succes. Op 17 april vindt de tweede editie van Viva la Focus! plaats. Waar vorig jaar de focus lag op burgerjournalistiek is 'Wat is waar? Feit en fictie in het digitale tijdperk' het thema van de komende Viva la Focus!. Met wederom een zinderend programma en ongetwijfeld opnieuw vele creatieve, ontroerende, spannende en poëtische inzendingen voor de wedstrijd.

'Wat is waar? Feit en fictie in het digitale tijdperk'

Viva la Focus! 2009 zoomt in op de supersnelle ontwikkelingen in de nieuwe media en informatietechnologie, en de effecten daarvan op iedereen - jong en oud. Mensen die eerst nog gewoon een boek lazen zijn nu 'hooked' aan internet. Ze bloggen, onderhouden een internationaal netwerk via LinkedIn of Facebook, geven hun mening op talloze fora, luisteren naar een concert op Fabchannel, kijken met een half oog naar Uitzending Gemist en plaatsen hun vakantiefoto's op Flickr. Online encyclopedieën als Wikipedia zijn gebaseerd op het principe van de participatiecultuur, de zogenaamde 'wisdom of crowds': de wijsheid van de massa. Maar hoe kun je op internet nog het goede, het ware en het schone onderscheiden van de grote hoeveelheid pulp zonder er totaal in te verdrinken? En hoe gaan de verschillende generaties hiermee om? Met deze feiten en vragen in het achterhoofd geven we de tweede editie als thema: 'Wat is waar?. Dit thema is voor de deelnemers aan de wedstrijd ook te gebruiken als inspiratie voor hun films. Het programma van de dag zelf wordt gevuld met films, documentaires, workshops, kortfilms, sprekers, presentaties en debatten die ingaan op de vraag 'Wat is waar?'. Ook zijn er presentaties van mobiele films van andere festivals (Parijs, Brussel, Toronto, etc.) en andere activiteiten die direct gerelateerd zijn aan het filmen met je mobiel. Het definitieve programma wordt eind maart bekendgemaakt.

Partners

Viva la Focus! is een initiatief van het Groninger Forum. Partners zijn filmtheater Images, Biblionet Groningen, GAVA, Debatcentrum DwarsDiep, de Volksuniversiteit Groningen en het Groninger Museum.

Kijk voor meer informatie op www.vivalafocus.nl.

Het Groninger Forum is een ontmoetingsplaats en dynamisch centrum voor informatie, cultuur, actualiteit en geschiedenis. Het is een centrum van verdieping, educatie, ontspanning, debat en reflectie. Voordat het nieuwe gebouw van het Groninger Forum aan de oostkant van de Grote Markt is gerealiseerd, worden al spraakmakende projecten georganiseerd waarin de partijen binnen het Groninger Forum participeren. Dit zijn het Groninger Museum, RHC Groninger Archieven, de Openbare Bibliotheek Groningen en filmtheater Images. Vaste partners zijn verder het Debatcentrum DwarsDiep en de Volksuniversiteit Groningen.