Vrije Universiteit Amsterdam

Bijzondere kennismakingzet VUmc in de spotlights

Dag van de verpleegkundige carrière

2 maart 2009

Vrijdag 17 april organiseert VUmc de Dag van de verpleegkundige carrière. Starters, ervaren verpleegkundigen, herintreders en vierdejaars studenten mbo/hbo kunnen die dag via vier circuits persoonlijk kennismaken met gespecialiseerde zorgafdelingen en de scholings- en ontwikkelingsmogelijkheden die VUmc biedt. De organiserende verpleegkundigen presenteren zich met aanstekelijk enthousiasme.

"In tegenstelling tot andere sectoren heeft de zorg nog steeds een grote behoefte aan ervaren personeel. VUmc heeft een schreeuwend tekort aan gemotiveerde verpleegkundigen voor de vervolgopleidingen", vertelt Gerard van Tricht, praktijkopleider IC/MC. "In voorgaande jaren begeleidde ik zo'n twintig cursisten tegelijkertijd, nu zijn dat er hooguit vijf. En alle ziekenhuizen in de regio vissen in dezelfde vijver. Met deze open dag willen we verpleegkundigen interesseren in de carrière- en opleidingsmogelijkheden binnen VUmc. Collega's uit andere ziekenhuizen hebben vaak geen idee hoe het hier is. Terwijl VUmc een leuke organisatie is met een prettige cultuur, prima afdelingen, mooie zorgtorens, een goed opleidingsaanbod en veel vacatures. We zijn sterk in het geven van persoonlijke aandacht en leveren een hoge kwaliteit en productie. De Dag van de verpleegkundige carrière is een minipromotie voor VUmc. We willen op deze dag laten zien wie we zijn, hoe we werken en wat VUmc verpleegkundigen te bieden heeft. En wie kunnen dat beter vertellen dan collega's op de werkvloer?"

Direct contact
Het programma start om 10.00 uur en is opgebouwd uit vier circuits. Deelnemers kunnen maximaal drie rondleidingen volgen. "Onze verpleegkundigen leiden de deelnemers individueel of in kleine groepjes rond op de werkvloer, leggen alles uit en laten alles zien. Dus geen algemene presentaties voor een grote, anonieme groep, maar intensief contact met directe collega's. De Waver wordt de centrale ontmoetingsplek met posters, digitale presentaties, een pitstop voor de inwendige mens en een spoorboekje aan de muur. In- of extern, startende en ervaren verpleegkundigen, vierdejaars studenten, herintreders, iedere professional met niveau 4 of 5 is welkom", benadrukt Van Tricht.

Afwisselend programma
Margreet van der Pol, praktijkopleider initiële opleiding en vervolgopleiding dialyse, stuurt de werkgroep 'gespecialiseerde intensieve zorg' aan. "De organiserende verpleegkundigen zijn heel enthousiast en hebben een heel afwisselend programma samengesteld. Op hematologie geven we een rondleiding en laten we bijvoorbeeld zien hoe je een Port-a-cath aanprikt. Ook bezoeken we de leukaferesekamer. Hier wordt bloed afgenomen, waarna de witte bloedcellen worden gefilterd en voor transfusie worden gebruikt. Dialyse en KNO organiseren een rondleiding en verpleegkundigen neurologie leggen uit wat een trombolyse inhoudt. Dat is technisch interessant en heel actueel - VUmc is een van de weinige ziekenhuizen die deze behandeling uitvoert. Heelkunde oncologie verzorgt een rondleiding met een stomaverpleegkundige. De decubitusverpleegkundigen laten middels een fotoboek in de Waver zien welke ontwikkelingen er zijn binnen hun specialisatie en er is een decubitusquiz."

Professionele mogelijkheden
"In het circuit gespecialiseerde acute zorg volgen we de route van een traumapatiënt. Via de shockroom op de spoedeisende hulp ga je door naar de IC. Ook denken we over een route waarin een cardiologische patiënt gevolgd wordt", vult Van Tricht aan. "Het is natuurlijk het leukst om zelf te ervaren hoe alles werkt, maar dat kan niet op elke afdeling", legt Van der Pol uit. "Het cluster gespecialiseerde zorg rond moeder en kind omvat IC neonatologie, IC kinderen, verloskunde, obstetrie en de kinderafdelingen. Een rondleiding op IC neonatologie en IC kinderen valt helaas buiten de mogelijkheden, maar we hebben wel een goede video die inzicht geeft in het werk op de afdelingen. De zorg voor moeder en kind zit weliswaar in de initiële opleiding, maar de kennis van de studenten houdt over het algemeen op bij de wetenschap dat er een kinder IC is."
"Daarom is deze dag ook zo leuk en belangrijk: elke verpleegkundige kan zich breed oriënteren op de mogelijkheden binnen VUmc", haakt Van Tricht in. "Ook 'zwevende kiezers', zoals studenten die nog een keuze moeten maken of herintredende vrouwen met kinderen. Het is weliswaar veel geregel en een kwestie van goed plannen, maar die combinatie hoeft geen beperking te zijn."

Alles is mogelijk
"Je kunt hier instappen vanuit een droom. We willen mensen een zetje geven om die droom na te jagen", vervolgt Van Tricht. "Alles is mogelijk. We verwachten niet dat iedereen direct bij VUmc solliciteert, maar gaan er wel vanuit dat mensen met familie en vrienden praten over wat ze gezien hebben."
"Dit is een prima gelegenheid voor een persoonlijke kennismaking met alle specialisaties en het uitbouwen van je verpleegkundige ambities", besluit Van der Pol. "De verpleegkundigen nemen de tijd voor je, je mag rondkijken op de afdeling en hoort van directe collega's wat het werk op een verpleegkundige eenheid precies inhoudt. Dus aan iedereen die zich oriënteert op de toekomst zou ik willen zeggen: kom 17 april vooral kijken!"

Verschillende circuits
Deelnemers kunnen uit verschillende circuits kiezen:
1. Gespecialiseerde acute zorg: spoedeisende hulp, IC, CCU, recovery en anesthesie

2. Gespecialiseerde zorg rond moeder en kind: IC neonatologie, IC kinderen, verloskunde, gynaecologie, kinderafdelingen
3. Gespecialiseerde intensieve zorg: hematologie, dialyse, neurologie, heelkunde oncologie en KNO

4. Amstel Academie: bezoek aan het VUmc opleidingscentrum Het volledige programma en het aanmeldingsformulier is te vinden op www.VUmc.nl/dagvandeverpleegkundigecarriere.

Fotobijschrift: Een direct contact tussen VUmc-medewerkers en hun toekomstige collega's, dat is het uitgangspunt voor de Dag van de verpleegkundige carrière

Ursula Wopereis
bron: Verpleegkundekatern