Gemeente Alkmaar


Woensdag 4 maart 2009

Alkmaar heeft nieuwe stadsbeiaardier

Met ingang van 1 maart 2009 is Christiaan Winter de nieuwe stadsbeiaardier van Alkmaar. Hij volgt Bob van Wely op, die deze functie negen jaar lang bekleedde. Als stadsbeiaardier van Alkmaar verzorgt Christiaan Winter (Den Haag, 1967) de vaste carillonbespelingen op vrijdagmiddag op de Grote Kerk en op zaterdagmorgen op de Waag.

Naast de vaste carillonbespelingen laat Winter ook het carillon van de Waag klinken rond de kaasmarkt op vrijdagen in het lente- en zomerseizoen. Christiaan Winter maakt tevens de bewerkingen voor de automatische speelwerken die elk kwartier hun melodieën laten horen van Kapelkerk, Waag en Grote Kerk.

Winter studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (faculteit muziek) orgel, koordirectie, kerkmuziek en - enkele jaren geleden - beiaard. Aan het einde van zijn studie deed de nieuwe stadsbeiaardier onderzoek naar de waardering van de beiaardmuziek onder bevolking en lokale bestuurders. Die waardering is over het algemeen niet gering. Om het contact tussen de beiaardier en de al dan niet musicerende bewoners van Alkmaar te intensiveren zullen in de toekomst opvallende activiteiten georganiseerd worden waarbij de fraaie, laat zeventiende eeuwse carillons van Alkmaar een belangrijke rol spelen. Te denken valt aan samenwerkingsprojecten met koren, orkesten, scholen, dansgroepen of de locale orgeldraaier. Suggesties over te spelen repertoire, automatische melodieën en mogelijke evenementen kunnen gestuurd worden naar beiaardier@alkmaar.nl

Naast stadsbeiaardier van Alkmaar is Christiaan Winter kerkmusicus van de Oude Kerk in Amsterdam en dirigent van Vocaal Ensemble Kwarts in Haarlem. Detail: de vormgeving van de toren van de Waag in Alkmaar is gebaseerd op die van de Oude Kerk in Amsterdam. Tot nu toe bespeelde Christiaan Winter als rondreizend klokkenist al vele carillons van ons beiaardrijke land.