Ingezonden persbericht

Persbericht 6 maart 2009

De shortlist van de Socrateswisselbeker 2009 is bekend

De Socrateswisselbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur van het meest prikkelende, Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar ­ in dit geval dus 2008 ­ verscheen.

Uit de 70 titels van de nieuwe, oorspronkelijk Nederlandstalige filosofieboeken die in aanmerking kwamen voor de prijs, heeft de jury de volgende 5 titels geselecteerd voor de shortlist:

* Hans Achterhuis, Met alle geweld
* Jean Paul Van Bendegem, Over wat ik nog wil schrijven
* René ten Bos, Het geniale dier
* Sjaak Koenis, Het verlangen naar cultuur
* Jenny Slatman, Vreemd lichaam

Opvallend is dit jaar volgens de jury dat de meeste boeken op de shortlist bijzonder prikkelend en zelfs provocatief zijn: in de geest van Socrates ondervragen de schrijvers gedeelde normen, en bekritiseren vanzelfsprekendheden. Een dierenliefhebber twijfelt aan de waarde van dierenrechten (René ten Bos in Het geniale dier). Een filosoof en fysiotherapeut ondermijnt al te voor de hand liggende bezwaren tegen plastische chirurgie (Jenny Slatman in Vreemd lichaam). Een ander zet met zijn dwarse, prikkelende humor onze ideeën over wat een filosofisch boek moet zijn op losse schroeven (Over wat ik nog wil schrijven van Jean Paul van Bendegem). En de auteur van een monumentaal werk speelt daarmee een belangrijke en eigenzinnige rol in het publieke debat over Irak, Uruzgan en andere oorlogen (Hans Achterhuis, Met alle geweld).
Verder opvallend is dat 3 boeken op de longlist van 20 boeken gingen over de Nederlandse zoektocht naar één verbindende cultuur; denk aan de discussie over een nationaal museum, over de canon en over de joods-christelijke wortels van de Nederlandse beschaving. De boeken waren zonder uitzondering erg kritisch over die zoektocht. Een van die boeken staat op de shortlist: Het verlangen naar cultuur van Sjaak Koenis.

Bekendmaking van de winnaar:
De winnaar van de Socrateswisselbeker zal bekend worden gemaakt tijdens de Nacht van de Filosofie op vrijdag 17 april 2009 in Felix Meritis in Amsterdam.

De jury van de Socrateswisselbeker bestaat uit Frans Jacobs (Universiteit van Amsterdam), Leonie Breebaart (Trouw), Anna Luyten (Knack), Florentijn van Rootselaar (Filosofie Magazine)

Eerdere winnaars:
In 2002 ging de Socrateswisselbeker naar Michiel Leezenberg voor zijn boek Islamitische filosofie. Een geschiedenis (Bulaaq)
In 2003 gaf hij de beker door aan Jos de Mul, die hem won met Cyberspace Odyssee (Klement)
In 2004 won Dick Pels de Socrateswisselbeker voor het boek, De geest van Pim. Het gedachtegoed van een politieke dandy (Anthos)
In 2005 kreeg Wouter Kusters de beker voor Pure Waanzin (Nieuwezijds)
In 2006 won Andreas Kinneging de Socrateswisselbeker voor zijn boek Geografie van goed en kwaad (Spectrum)
In 2007 won Chris Buskes de beker met Evolutionair denken. De invloed van Darwin op ons wereldbeeld (Nieuwezijds)
In 2008 ging de prijs naar Frank Ankersmits De sublieme historische ervaring (Historische uitgeverij)



Ingezonden persbericht