Ingezonden persbericht


UITGELICHT APRIL 2009

Nacht van de Filosofie: Verzoening - 17 april 2009

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de Nacht van de Filosofie op vrijdag 17 april.

U heeft nog een paar dagen om uw kaarten te bestellen via een machtigingsformulier. Vanaf 9 april kunt u uw kaarten alleen nog direct aan de kassa van Felix Meritis kopen. De Nacht zit vol verrassingen, spannende betogen, intrigerende persoonlijkheden, actuele discussies en interactieve programma's in het teken van het thema Verzoening. Natuurlijk wilt u daar graag bij zijn!

Programma:
Amsterdams bekendste verzoener, Job Cohen, opent de Nacht van de Filosofie. Bas Heijne interviewt Avishai Margalit over zijn nieuwe boek Compromise and Rotten Compromise en het onverzoenlijke conflict bij uitstek: het Midden-Oosten. Wim Brands voert een persoonlijk gesprek met Hans Achterhuis over zijn visie op onvermijdelijk geweld. Tariq Ramadan zal spreken over verzoening tussen Europese identiteit en islam. Willem Schinkel en Jaffe Vink onderzoeken de paradoxen van het Nederlandse integratiedebat. Sunny Bergman, Jenny Slatman en Hans Kennepohl discussieren over photoshop en plastische chirurgie en Gabriel van den Brink en Frank Ankersmit over sociale spanning en verbroedering in tijden van crisis. Coen Simon en Ruut Veenhoven gaan met elkaar in discussie over de maakbaarheid van levensgeluk. Erno Eskens biedt namens de mensheid zijn excuses aan aan het slachtvarken Zeeman. Maarten en Frank Meester presenteren De Grote Verzoeningsshow met o.a. Rein Gerritsen en Ella Vogelaar. Paul Moyaert verdedigt de stelling dat barmhartigheid geen verzoening is. Marli Huijer en Djoeke Veeninga spreken over Opnieuw Beginnen en Het Nahuwelijk en Rudi Visker over verzoening in de publieke ruimte. Afshin Ellian, Mariwan Kanie en Lucas Hüsgen gaan onder leiding van Sjoerd de Jong met elkaar in debat over verzoenen met Eichmann en Saddam Hussein. Bas Haring wordt geïnterviewd over! zijn essay van de Maand van de Filosofie Het aquarium van Walter Huijsmans, Maarten van Buuren (auteur van Kikker gaat fietsen) over hoe hij zijn depressie achter zich gelaten heeft, Paul van Tongeren over vergeving als morele deugd en Bruce M. Hood over geen verzoening zonder geloof in het bovennatuurlijke. Rein Gerritsen gaat in gesprek met Anne Havik over de verzoening met zijn criminele verleden.

En verder:

· Voordrachten van Bas Belleman en Krijn Peter Hesselink · Café Philo: gesprek met het publiek onder leiding van Miriam van Reijen over verzoening · Column van Rob Wijnberg: "Verzoening is als porno: geen idee wat het is, maar als je het ziet, herken je het onmiddellijk." · Stand-up philosophy met René Gude, Bert Keizer en Humberto Schwab · Scholierendebat: vier scholierenteams in debat over het thema verzoening · Workshop over verzoening met literatuur en muziek onder leiding van Jan Flameling · Socratisch gesprek onder leiding van Humberto Schwab · Uitreiking van de Socrateswisselbeker voor het meest prikkelende filosofieboek van 2008

Nacht van de Filosofie, 17 april 2009, 20.00 - 02.00 uur Locatie: Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam Toegang: ¤ 35,-
Kaarten: via machtigingsformulier (bestellen vóór 9 april) en kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van Felix Meritis. VOL = VOL!

De Maand van de Filosofie is een initiatief van de Stichting Maand van de Filosofie, een samenwerkingsverband van Boekhandels Groep Nederland en Libris, Felix Meritis, Filosofie Magazine, de Internationale School voor Wijsbegeerte, Uitgeverij Lemniscaat en de Universiteit van Tilburg.

Online partner Felix Meritis:
Reserveren:
+31 (0)20 62 31 311
receptie@felix.meritis.nl
Informatie:
www.felix.meritis.nl
Keizersgracht 324
1016 ez Amsterdam t +31 (0)20 62 62 321
f +31 (0)20 62 49 368 felix@felix.meritis.nl
www.felix.meritis.nl