Ingezonden persbericht


SUBJECTIVE ATLAS OF SERBIA van Annelys de Vet (boekpresentatie en expositie)

DWELLING AND BELONGING van Mark Nozeman (fotoexpositie work in progress)

Grafisch ontwerper Annelys de Vet vergezelde De Balie vorig jaar bij een uitwisselingsprogramma naar Belgrado in Servië. Het resultaat van haar workshop, het boek 'Subjective Atlas of Serbia' wordt op vrijdag 17 april om 20:30 in De Balie in Amsterdam gepresenteerd. De mooiste beelden uit de Atlas zijn vanaf 8 april te zien in De Balie waar ook de fotografie van Mark Nozeman wordt gepresenteerd. Nozeman ging op zoek naar de relatie tussen de individuele identiteit en het hedendaagse Servië

Een atlas met persoonlijke beelden van Servië, dat was de vraag aan een groep jonge ontwerpers en kunstenaars. De Vet heeft vaker de opdracht tot het persoonlijk 'mappen' van een land met veel succes verstrekt. In de reeks subjectieve atlassen bevinden zich Nederland, Europa en Palestina.

Haar doel is om andere beelden van landen te genereren, die meer recht doen aan de dagelijkse werkelijkheid. Vervolgens worden deze vrij verstrekt aan iedereen die ze wil gebruiken, om zo het domein van de clichébeelden en 'mediaklassiekers' te infiltreren met persoonlijke en authentieke observaties en beelden. Het mappen van culturele identiteiten wordt een middel om hedendaagse complexe samenlevingen, zoals die van Servië, vast te leggen en te begrijpen.

Als opening van het programma op 17 april geeft journalist Richard de Boer een korte inleiding op de politieke situatie in Servië en daarna volgen presentaties van vooraanstaande jonge Servische kunstenaars en ontwerpers. Voor sommigen van hen is het de eerste keer dat ze een EU- land kunnen bezoeken, als gevolg van de strenge Europese visapolitiek. Annelys de Vet geeft een toelichting op de publicatie en met ironische, humoristische, romantische, sceptische en culinaire beelden. Kunstenaar en muzikant Vuk Kuzmanovic zal traditionele muziek als ook zijn eigen hedendaagse versies spelen. De rakia van Servische bodem doet de rest. Vanaf 22:00 zijn er korte films te zien van de jongste generatie Servische makers, die ook op zaterdag 18 april om 20:30 worden vertoond in de cinemazaal.

Beelden uit de Atlas zijn vanaf woensdag 8 april tot en met 7 mei te zien in De Balie, evenals het werk dat fotograaf Mark Nozeman maakte in Servië.

Nozeman legde de generatie tussen de 18 en 35 jaar vast in kwetsbare en tegelijk ongenaakbare poses in hun eigen omgeving. Intieme doorkijkjes in het alledaagse Servisch bestaan die de erfenis tonen van een land tien jaar na de Nato bombardementen. Deze 'work in progress' presentatie vormt een indringende opmaat van de expositie en publicatie van het project Dwelling and Belonging waarin Nozeman de 'restless state of mind of the Europeans today' onderzoekt.


---

agenda gegevens:

titel: Subjective Atlas of Serbia

datum: vrijdag 17 april 2009 | plaats: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017RR Amsterdam

aanvang: 20:30 | toegang: gratis | reserveren : ma t/m za van 12.00-18.00 op 020 55 35 100 (aanbevolen)

extra : De Subjective Atlas of Serbia is die avond te koop voor de eenmalige prijs van ¤ 10,­ (winkelprijs ¤ 15,­)

meer info: www.debalie.nl; www.subjectiveatlasofserbia.info, www.marknozeman.com

De expositie is te zien in de foyers en het café van De Balie en elke dag van 10:00 tot middernacht te bezoeken.

Het filmprogramma wordt getoond op vr 17 april om 22:00 en op za 18 april om 20:30 (¤55/7)



Ingezonden persbericht