Gemeente Roermond


Roermond maakt werk van Veiligheidsprogramma 2009

De partners gemeente, politie en OM omarmen de aanpak van het Veiligheidsprogramma 2009 dat aansluit op bestaande activiteiten. De opzet is om die activiteiten meer op elkaar af te stemmen en de samenwerking te verbeteren. Een van de hoofdlijnen is de integrale aanpak van de wijk Donderberg.

Het Veiligheidsprogramma 2009 bouwt verder op de COT rapportage, de Kadernota Veiligheid en de 0-meting Veiligheid.

Voor dit Veiligheidsprogramma 2009 heeft de Programmamanager Veiligheid Gert Rademaker vanaf januari de benodigde bouwstenen aangedragen. Het stuk is daarna op 2 maart door de Stuurgroep Veilig behandeld en daarna op 11 maart door het Managementteam. Vervolgens heeft het college van B&W het stuk op 17 april besproken en op 23 april is de commissie Algemene Zaken aan zet. Daarna gaat het stuk ter kennisname naar de gemeenteraad.

De hoofdlijnen van het Veiligheidsprogramma 2009 zijn de volgende.
* een integrale aanpak van de Donderberg door het bestaande wijkoverleg in 2009 om te vormen tot een integraal wijkteam. Dat team wordt belast met de uitvoering van een aantal concrete onderwerpen, die van belang zijn voor duurzame oplossingen in veiligheid in de wijk;

* een persoongerichte aanpak van een beperkt aantal subjecten, namelijk:


1. in de categorie zware jongens waarop de patseraanpak wordt gezet;
2. de jeugdige meer- en veelplegers, zoals die nu via het Veiligheidshuis worden gecoördineerd;

3. in het proces groepen pellen. Dit laatste past goed in de teamaanpak op de Donderberg;

het saneren van de overvloed aan projecten/pilots tot een overzichtelijk geheel met een projectmatige inbedding;

het saneren van de overlegvormen die rond het thema veiligheid op dit moment aan de orde zijn.

Al meerdere jaren, maar zeker na het verschijnen van de COT rapportage zijn de partners in veiligheid (met name gemeente, politie en het OM) elkaar gaan vinden, niet alleen in repressie maar ook in preventie. Voorkomen moet worden dat (jonge) mensen afglijden naar de criminaliteit. Repressie is het sluitstuk. Het Veiligheidshuis Midden-Limburg heeft daarin een prominente plaats. Door samenwerking groeit het netwerk van partners uit onder meer de gebieden van scholing, werk en wonen, verslavingszorg, reclassering, leerplicht, arbeidstoeleiding en reïntegratie.
Het programma Veiligheid gaat die aanpak verder ondersteunen. Ondersteunen door een programmatische aanpak, waardoor versnippering wordt ondervangen en de effecten versterkt gaan worden. Gerichte inzet, beperking van overleg en het flexibel laten inspelen op actualiteit van relevante partijen is het einddoel van het Veiligheidsprogramma. Dat moet duurzame oplossingen voor complexe problemen opleveren.

De Veiligheidsanalyse gemeente Roermond 2008, die op 1 april 2009 is verschenen, laat zien dat er al resultaten zijn geboekt en dat er op een aantal punten dalingen zijn. Het gaat dan om woninginbraak, auto-inbraak en straatroof. Stabiel blijft fietsdiefstal ondanks extra inspanningen.
De 0-meting gaat naast objectieve cijfers ook in op de subjectieve beleving van bewoners en bezoekers van Roermond. Alle wijken zijn daarvoor (zowel objectief als subjectief) in beeld gebracht. De jaarrapportage van de Politie (Marap 2008) geeft extra voeding aan die keuze. In een aantal opzichten, onder andere de voorkomende jeugdproblematiek, springt de Donderberg als gebied het meest in het oog.

Dat beeld leidt tot een focus op de Donderberg, zonder het oog voor andere wijken te verliezen. Het zijn verder vooral activiteiten rond de leefbaarheid in de Donderberg en het opwaarderen van de wijk die deze keuze mede hebben bepaald. In de wijk functioneert een wijkoverleg dat in het kader van het Veiligheidprogramma 2009 wordt uitgebouwd naar een integraal werkend wijkteam.

Roermond blijft verder inzetten op de Top-5 van het COT: straatroof, mishandeling, bedreiging, woninginbraak en auto-inbraak. Publicatiedatum: 09-04-2009 Bijgewerkt: 09-04-2009