Gemeente IJsselstein


Markt op de Overtoom

Datum: dinsdag 14 april 2009
Vanaf vrijdag 17 april is een gedeelte van de weekmarkt verhuisd naar de Overtoom. Wethouder Cremer geeft hier om 14.00 uur een feestelijk tintje aan. De parkeergarage aan de Overtoom is die dag gratis te gebruiken.

Aantrekkelijke binnenstad
De Benschopperpoort wordt verboden voor autoverkeer tijdens de markturen. De Plaats komt vrij, waardoor zicht blijft op het historisch stadhuis. Dat is daardoor een aantrekkelijkere trouwlocatie. Door de verhuizing van marktkramen naar de Overtoom ontstaat in de binnenstad meer ruimte voor terrassen. Een aantrekkelijke binnenstad is één van de wensen van de gemeenteraad. Aanleiding
In het Collegeprogramma 2006-2010 is afgesproken de markt uit te breiden naar de Overtoom. De gemeenteraad heeft bovendien een motie aangenomen om de binnenstad aantrekkelijker te maken. Daarnaast is in overleg met de horeca een nieuw terrassenbeleid vastgesteld. Om de wensen en besluiten van de raad uit te voeren en nieuwe regels correct toe te passen, werd de markt uitgebreid naar de Overtoom. Aanpak
De marktkooplieden die op `de Plaats' stonden, zijn als eerste in de gelegenheid gesteld om op de Overtoom plaats te nemen. Vervolgens konden andere marktkooplieden meeverhuizen. Bij de invulling is rekening gehouden met terrassen en doorsteek voor publiek en hulpdiensten.
Benschopperpoort
Tijdens de markturen zullen veel meer voetgangers passeren langs de Benschopperpoort. Daarom wordt deze autovrij als er markt is. De binnenstad zal via de overige routes gewoon bereikbaar blijven voor autoverkeer. In geval van calamiteiten is de binnenstad bereikbaar voor hulpdiensten.
Feestelijke opening
"Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling," zegt een verheugde wethouder Frans Cremer (Economische Zaken en markt). "De raad wil de markt uitbreiden naar de Overtoom, de kooplieden hebben in de marktcommissie meebeslist en ze werken graag mee. Ik verwacht dat de uitbreiding van de markt bijdraagt aan een goed ondernemersklimaat in IJsselstein en dat onze inwoners en gasten graag onze gezellige markt blijven bezoeken."