Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Trekauto van het jaar: Skoda SUPERB 1.8 TSI

Den Haag, 17 april 2009

Jaarlijks kiest het onder kampeerders toonaangevende ANWB-magazine Kampeer & Caravan Kampioen de beste trekauto voor de caravan. De titel 'Trekauto van het Jaar' gaat dit jaar naar de nieuwe Skoda Superb. Op de testbaan van DAF wist de 'Tsjechische limousine' 22 andere kandidaten achter zich te houden. De jury prijst met name de ruimte in de auto, de goede prestaties van de TSI-motor op zowel de vlakke weg als op heuvelig terrein en zijn voorbeeldige weggedrag.

Alvorens de Superb door de jury tot overall winnaar werd uitgeroepen eindigde hij als eerste in de C2-klasse. Daarin zaten onder meer ook de Opel Insignia en de nieuwe Toyota Avensis. De overwinning in de C1-klasse ging naar de Ford Mondeo Wagon 2.0 TDCi met automaat. Terwijl de Citroën Berlingo 1.6 Multispace als beste naar voren kwam in de A-klasse trok de Skoda Octavia Combi 1.4 TSI de overwinning in de B-klasse naar zich toe. Behalve Skoda wist ook Ford beslag te leggen op twee zeges, want de Kuga 2.0 TDCi zegevierde in de 4WD-klasse.

De jury beoordeelt elke auto aan de hand van de mate van zitcomfort, bagageruimte, gebruiksgemak trekhaak en dergelijke. Daarnaast beoordeelt de jury de capaciteiten van elke auto als caravantrekker. De testbaan biedt voor dit doel rijstroken met verschillende soorten wegdek, een slingerproef en diverse hellingen. Elke auto krijgt een caravan aan de haak, waarvan de belading in overeenstemming is met de daarvoor geldende ANWB-normen. Een vijftien pagina's tellend verslag over de Trekautoverkiezing 2009 is te vinden in het meinummer van de Kampeer & Caravan Kampioen, hét ANWB-maandblad voor kampeerders.


Noot voor de redactie (

Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB