Gemeente Amersfoort

Dit is een gezamenlijk persbericht van de VWA en de gemeente Amersfoort Persbericht Gemeente Amersfoort - vrijdag 17 april 2009

Boete tijdens 'Fr!s'-controles VWA in Amersfoort

Het afgelopen weekend heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gecontroleerd op de leeftijdsgrenzen die gelden voor de verkoop van alcohol. Er zijn 8 controles uitgevoerd bij cafés, discotheken en supermarkten in Amersfoort. Bij één café werd alcohol aan jongeren verstrekt zonder de leeftijd vast te stellen. Tegen deze ondernemer is een boeterapport opgemaakt.

Deze intensieve controles worden uitgevoerd door de VWA in het kader van het project Amersfoort Fris. Dit project wordt uitgevoerd om jongeren te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van alcohol. Kinderen drinken te veel alcohol op te jonge leeftijd. Dit heeft aantoonbaar schadelijke gevolgen voor onder andere de ontwikkeling van de hersenen.

De 'Fr!s' controles
Tijdens de zogenoemde Fr!s-controles is gelet op de naleving van de Drank- en Horecawet met betrekking tot de leeftijdgrenzen voor alcoholverkoop. Er geldt een leeftijdsgrens van 16 jaar voor de verkoop van alcoholhoudende drank. Voor sterke drank geldt een grens van 18 jaar. Ondernemers die in de fout gaan krijgen een boete. De hoogte van de boete varieert van 900 tot 3600 euro. Treedt er uiteindelijk geen verbetering op dan kan de gemeente besluiten om vergaande maatregelen te nemen, zoals het intrekken van de drankvergunning.

Tips voor ondernemers
Neem vooraf maatregelen om de verkoop van alcohol aan jongeren te voorkomen. Voorbeelden van preventieve maatregelen zijn:
* toepassen van hulpmiddelen bij de leeftijdsgrenzencontrole (polsbandjessysteem, signaal bij de kassa, toegangscontrole)
* aanwezigheid van een verantwoordelijk/leidinggevend persoon
* instrueren van het personeel over de regels en de werkwijze (bijvoorbeeld altijd naar het identiteitsbewijs vragen)
* informeren van het publiek over de geldende leeftijdsgrenzen
* controle op het doorgeven van alcohol aan jongeren
* de uitvoering door het personeel controleren

Project Amersfoort Fr!s
Dit project voert de gemeente samen met de Stichting Alcoholpreventie, de GGD, de VWA, Centrum Maliebaan en de politie in 2009 en 2010 uit. Het is een veelzijdig project dat de omgeving van jongeren actief benadert, bijvoorbeeld ouders, scholen, het jongerenwerk en alcoholverkopers. Via deze omgeving worden de jongeren bereikt met als doel het alcoholgebruik uit te stellen of te verminderen.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort