Leefbaar Rotterdam


vrijdag, april 17, 2009

Ramadan blijft aan

Stadsbestuur: Gedogen van homoseksualiteit bevordert de integratie

Tariq Ramadan, de voorman van het Rotterdamse integratiebeleid, mag blijven. Dat heeft een politieke meerderheid gisteren beslist. Ook de VVD, die de afgelopen weken zei Ramadan kwijt te willen, steunde het aanblijven van de omstreden prediker.

Ramadan, in dienst van de gemeente om de integratie te bevorderen, raakte in opspraak toen de Gay Krant afgelopen maand een artikel publiceerde met homofobe citaten. Het stadsbestuur besloot de citaten te onderzoeken. Afgelopen woensdag concludeerde het stadsbestuur dat de citaten uit hun context gehaald waren. Wethouder Grashoff (GroenLinks) noemde angst voor immigratie en islam een volksziekte, die met een nationale inentingscampagne bestreden moest worden. Ramadan kon blijven.

Gisteren besprak de gemeenteraad het besluit van het stadsbestuur om Ramadan niet weg te sturen. Leefbaar raadslid Anita Fähmel haalde een gebed aan, afkomstig van You Tube, waarmee Ramadan een Palestina manifestatie afsloot. Hierin bidt Ramadan voor de overwinning van de moslims over de vijanden van het geloof. Ook bidt hij dat zij toegelaten zullen worden tot het paradijs, waar ook de martelaren zijn. Fähmel diende een voorstel in om de werkzaamheden van Ramadan voor Rotterdam te stoppen.

Onder druk van de gemeenteraad nam wethouder Grashoff zijn uitspraken over de volksziekte terug. Grashoff gaf toe dat Ramadan van mening is dat homoseksualiteit niet te verenigen is met de islam. Hij bleef er echter bij dat Ramadan de integratie vooruit helpt, omdat Ramadan oproept om respect te hebben voor homoseksuelen. Marco Pastors: Blijkbaar moeten we blij zijn met iemand die bereid is homoseksualiteit te gedogen.

In het onderzoek van het stadsbestuur is de volgende uitspraak van Ramadan te lezen: We moeten alles doen om aan de mensen (homoseksuelen red.) voor te leggen wat ons de dimensie van een seksualiteit lijkt te zijn, van een juiste seksualiteit die in overeenstemming is met de Schepping. De hervorming die Ramadan voorstaat, is niet een hervorming van de islam in Nederland, maar een hervorming van homoseksuelen in heteroseksuelen.

Volgens Leefbaar Rotterdam moet de gemeente niet iemand met dit soort meningen inhuren, in de laatste plaats om nota bene de integratie verder te helpen. In plaats van de moderne westerse normen en waarden uit te dragen, neemt Ramadan zijn gehoor terug in de tijd. Fähmel diende een motie van wantrouwen in om zo niet alleen Ramadan, maar ook wethouder Grashoff weg te sturen.

Opvallend en ongeloofwaardig was de draai van de VVD aan het einde van het debat. Na langdurig overleg binnen de coalitiepartijen PvdA, CDA, VVD en GroenLinks, besloot de VVD dat Ramadan toch niet weggestuurd hoefde te worden. VVD raadslid Bas van Tijn zei tijdens de raadsvergadering van 26 maart jl. nog: Dhr. Ramadan mag van de VVD nog deze week zijn kamer leeg maken. Wij willen niet meer dat hij zich, op titel van de gemeente Rotterdam, op onze Rotterdammers stort. Gisteren had hij de kans om precies daar voor te zorgen, maar op laatste moment trok hij zich terug. Ramadan kan gewoon zijn activiteiten in Rotterdam voortzetten.

Ook het voorstel van Leefbaar om wethouder Grashoff weg te sturen, haalde het niet.