Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Groningen, 17 april 2009

WINNAARS VIVA LA FOCUS! 2009

Vanmiddag om 14.00 uur en vanavond rond 22.00 zijn de winaars van de prijzen van Viva la Focus! 2009 bekend geworden.

Scholierenprijs

Na de presentatie van alle scholierenfilms is op Viva la Focus! vandaag de winnaar van de Viva la Focus! Scholierenprijs gekozen. De makers van het filmpje AIRDRUMMER, leerlingen van het Friesland College, waren de gelukkigen. De winnaars kregen van juryvoorzitter Emiel Heijnen een HD-camera.
Het Groninger Forum organiseerde op verschillende scholen, samen met de Groninger filmmakers Sije Kingma en Josje Kobès, workshops 'Filmen met de mobiele telefoon'.

Winnaar Viva la Focus! Award 2009

Tijdens een zinderende en bomvolle 'grand finale', onder leiding van Victoria Koblenko en Andrew Makkinga, koos het publiek overtuigend de winnaar van de Viva la Focus! Award 2009. Het winnende filmpje De Horror is gemaakt door Steven Jouwersma en was de favoriet van bijna de helft van het publiek. De winnaar van de eerste prijs gaat naar huis met 1000 euro.

De tweede prijs werd gewonnen door Rommie Schilstra met Gas. De derde prijs ging naar Dancing Queen van de Indiër Sumit Roy. De tweede en derde prijs zijn een multimediatelefoon.

Wedstrijd

De online wedstrijd leverde dit jaar ruim 130 filmpjes op, een aantal waar de organisatie uiterst tevreden over is en waarbij gemeld kan worden dat de gemiddelde kwaliteit naar de mening van de organisatie een stuk hoger lag dan vorig jaar. Onder de inzendingen waren dit jaar ook tientallen inzendingen uit het buitenland, waarvan drie films het tot de shortlist schopten. De vernieuwde website werd met ruim 7500 visitors goed bezocht.

Festival

Ondanks de concurrentie van het prachtige weer werden alle hoofdprogrammaonderdelen van het festival door het aanwezige publiek goed bezocht en ook gewaardeerd. Aryan Kaganofs Sally in Winterland: the making of Dick Tuinder werd goed bezocht. Het Uur van de Waarheid met Karin Spaink, IJsbrand van Veelen en Herbert Blankesteijn leverde 'food for thought' en tijdens de lezing van de Amerikaanse cultuurfilosoof Andrew Keen werd volop gediscussieerd en meegedacht. Ook de andere presentaties en screenings trokken voldoende publiek.

Viva la Focus! Dutch Mobile Film Festival
Viva la Focus! Dutch Mobile Film Festival is een online wedstrijd en een zinderende festivaldag rond films gemaakt met de mobiele telefoon. Het festival vond plaats in filmtheater Images in Groningen en had als thema 'Wat is waar?'. Het dag- en avondprogramma op 17 april werd gevuld met films, documentaires, workshops, kortfilms, sprekers, presentaties en debatten. Aan het eind van de dag werden de prijzen uitgereikt voor de meest creatieve, ontroerende, spannende en poëtische inzendingen voor de Viva la Focus! wedstrijd. Meer informatie is te vinden op www.vivalafocus.nl. Ook vindt u hier natuurlijk alle films die zijn geüpload voor de wedstrijd.

Partners van Viva la Focus! 2009 zijn Holland Doc 24, NPS, Stichting Novo, Go Short, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en New Attraction. Het festival wordt financieel ondersteund door het SNS REAAL Fonds, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting J.B. Scholtenfonds en de Provincie Groningen. Sponsors zijn AVL Concept en Lichtpunt. De hardwareprijzen zijn ter beschikking gesteld door Sony Ericsson. Viva la Focus! is een initiatief van het Groninger Forum.

GRONINGER FORUM
Het Groninger Forum is een ontmoetingsplaats en altijd actief centrum voor informatie, cultuur, actualiteit en geschiedenis. Het is een centrum van vermaak, verdieping, educatie, ontspanning en natuurlijk debat. In de aanloop naar de inhoud van het gebouw van het Groninger Forum worden al spraakmakende projecten georganiseerd waarin partijen van binnen en buiten het Groninger Forum participeren. Kijk voor meer informatie over het Groninger Forum op www.groningerforum.nl.