Stadsdeel Zeeburg


---

Cultuurprijs Zeeburg naar Theatraal IJburg

Persbericht

17 april 2009

De winnaar van de eerste Cultuurprijs Zeeburg is Theatraal IJburg met het festival Spektakel op IJburg. Dat heeft de jury vrijdagavond 17 april 2009 bekend gemaakt. Stadsdeelwethouder van kunst en cultuur Dennis Straat heeft de cultuurprijs uitgereikt tijdens het openingsfeest van Open Ateliers.

Het Spektakel op IJburg is een zomers festival dat zich richt op kinderen. De jury waardeert het heel erg dat het wordt georganiseerd door mensen uit de buurt die voor hun woonomgeving iets leuks doen. Belangrijk daarbij is wel dat het meer biedt dan een buurtfeest. Cultuur staat voorop. Theatraal IJburg is echter meer. Jongeren krijgen theaterlessen, er is een maandelijkse talkshow en op de website worden nieuwsbeelden, columns en ludieke filmpjes vertoond. Dat alles maakt dat Theatraal IJburg een bijzondere bijdrage levert aan het culturele leven op IJburg.

Foto: Cultuurprijs De Cultuurprijs Zeeburg is een nieuwe prijs. Stadsdeel Zeeburg kent de prijs toe aan een kunstenaar of culturele organisatie die een bijzondere betekenis heeft voor de cultuur in stadsdeel Zeeburg. De Cultuurprijs bestaat uit een beeldje en een geldbedrag van 5.000 euro. Wethouder Dennis Straat zei bij de uitreiking van de cultuurprijs dat de culturele initiatieven van Theatraal IJburg van een hoogwaardige kwaliteit zijn, die sterk bijdragen aan de identiteit van de nieuwe wijk. `Het belang hiervan willen we onderstrepen met de Cultuurprijs Zeeburg.'

Op de tweede plaats zijn geëindigd: Berend van de Lans, Joep Münstermann en Jan van der Ploeg met de Muurschildering STAFF bij de J.P. Coenschool in de Balistraat. De jury waardeert vooral het initiatief van de buurtbewoners en ouders van de schoolkinderen om de omgeving van de school op te knappen. Het abstracte kunstwerk van gekleurde banen van professioneel kunstenaar Jan van der Ploeg vergroot de levendigheid in de buurt.

De derde prijs is gegaan naar: Sabine Plamper en Rogier Alleblas met een fotoboek over de Tweede Atjehstraat: De wereld in een straat. Volgens de jury een persoonlijk boek waarin de bewoners respectvol zijn geportretteerd. Alhoewel in één straat gemaakt, weerspiegelt het mooi het leven van de inwoners van heel Amsterdam.

Een nadere toelichting op de keuze van de jury is te vinden in het bijgevoegde juryrapport.

---