KAMER EIST OPENHEID BANKEN OVER NIEUWE PINFRAUDE
"Nieuwe methode stelen pincodes maakt 'skimmen' overbodig"

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat banken openheid geven over pinfraude. Banken moeten aangeven in hoeverre zij hun pinpassen en betaalautomaten hebben beveiligd tegen de nieuwste vorm van pinfraude, het hacken van pincodes uit de bankcomputers. In een reportage van actualiteitenprogramma EénVandaag is te zien dat criminelen een nieuwe manier hebben gevonden om pincodes te stelen uit de computers van banken. VVD, PvdA en SP eisen transparantie van de banken over zowel de beveiliging van het pinnen als over de omvang van de pinfraude.

De nieuwste methode maakt het 'skimmen', waarbij een leesapparaatje op de pasmond van een geldautomaat word gezet, overbodig. Dat blijkt uit onderzoek van Verizon Business, een Amerikaans expertisebureau op het gebied van cybercrime. Beveiligingsexpert Matthijs van der Wel van Verizon vindt dat banken alert moeten zijn op deze nieuwe vorm van pinfraude. "De eerste aanvallen volgens deze nieuwe methode zijn al in de praktijk waargenomen, aldus Van der Wel in EénVandaag.

Volgens de Nederlandse Verenging van Banken (NVB) is het Nederlandse PIN-systeem voldoende beveiligd. De NVB wil echter niet bekend maken voor welk bedrag er jaarlijks wordt gefraudeerd met pinpassen in Nederland. Eerder lekte uit dat dit bedrag in 2007 rond de 15 miljoen euro lag. Volgens De Nederlandsche Bank is in 2008 met één op de 450 bankpassen gefraudeerd. IT-expert Rop Gonggrijp wil openheid bij wet regelen. "Banken zijn een gesloten front dat moet worden opengebroken. Er moet wetgeving komen om de banken te dwingen openheid van zaken te geven," aldus Gonggrijp.

Beveiligingsexpert Van der Wel van Verizon waarschuwt voor deze geraffineerde vorm van fraude en de gevolgen voor de gedupeerden. "We weten dat criminelen met steeds ingewikkelder technieken proberen pincodes te achterhalen. Ze breken in bij financiële organisaties zoals banken, waar veel pincodes worden opgeslagen. Het wordt lastig om aan te tonen dat jij niet hebt gepind, als er op deze manier fraude is gepleegd."

Uitzending EénVandaag 17 april 2009 om 18.15 uur op Nederland 1

Voor meer info (

EenVandaag