RET

RET waarschuwt reizigers pincode goed af te schermen

17 april 2009

RET waarschuwt haar reizigers om tijdens alle geldhandelingen op verkoop- en oplaadpunten van de OV-chipkaart, hun pincode goed af te schermen. Naast pinautomaten van banken en automaten van de NS, zijn onlangs namelijk ook verkoop- en oplaadpunten van de OV-chipkaart geskimmed.

Bij de OV-chipkaart automaten kunnen reizigers hun OV-chipkaart kopen of opladen via hun pinpas. Bij het skimmen wordt op het oplaad- en verkooppunt een heel dun voorzetstukje voor de gleuf voor de bankpas geplakt om de magneetstrip te kopiëren. Een cameraatje om vervolgens de code van de pinner af te kijken kan overal zitten. Daarom is het van zeer groot belang om tijdens het pinnen, de pincode goed af te schermen. Zonder pincode kunnen de skimmers niets doen met een gekopieerde pas.

RET onderneemt actie

De RET heeft al haar medewerkers opdracht gegeven extra controles uit te voeren op de automaten op de stations. Daarnaast worden stickers geplaatst op automaten en per direct worden reizigers gewaarschuwd via omroepsystemen op alle stations. De RET pakt het robleem gezamenlijk aan met de politie en Equens, de landelijke organisatie die het bancaire betalingsverkeer regelt.

Skim-incidenten op vijf stations

Sinds vorige week hebben er op vijf automaten skim-incidenten plaatsgevonden: op metrostation Spijkenisse Centrum, De Akkers, Delfshaven, Hoogvliet en Capelle Centrum.