Clap Your Hands And Stamp Your Feet op 31e Mega Platen en CD Beurs

Publicatiedatum: 17-02-2009

Persbericht
Utrecht, 17 februari 2009

Fotograaf Krijn van Noordwijk exposeert

De komende 31ste Mega Platen en CD Beurs, gecombineerd met de Verzamelaars Jaarbeurs, vindt plaats op 18 en 19 april in de Jaarbeurs Utrecht en staat onder andere in het teken van de Nederlandse Glam Rock. Verder exposeert fotograaf Krijn van Noordwijk en presenteert hij zijn boek 'DJ' met daarin 140 portretten van 's werelds meest beroemde DJ's en collectioneurs Frits Jonker en Dolf Hell tonen hun collectie Nederlandse reclame singles als voorproefje op hun later dit jaar te verschijnen naslagwerk.
Begin jaren zeventig explodeerde in Nederland een nieuwe muziekstijl die op het vasteland van Europa zijn weerga niet kende. Bands als Long Tall Ernie and the Shakers, Catapult, Left Side en Bonnie St Claire and Unit Gloria kwamen zonder uitzondering in de top 40 en hadden ook internationaal succes.
Excelsior Records brengt de GlamRock compilatie cd "Clap Your Hands And Stamp Your Feet" op de markt en die beleeft haar première tijdens de beurs. Veel muzikanten die vertegenwoordigd zijn op deze cd zullen aanwezig zijn tijdens de presentatie. Niet alleen worden er vragen beantwoord uit het publiek maar wie weet kruipen zij graag nog eens in de huid en het glitterpak van hun alter ego's uit de swingende jaren zeventig. Optredens, signeersessies, GlamRock memorabilia en uniek beeldmateriaal maken het feest compleet.

DJ, portretten van Deejays gemaakt door fotograaf Krijn van Noordwijk
Het kostte fotograaf Krijn van Noordwijk ruim twee jaar om al zijn muzikale helden in de studio te portretteren. Periodes met 4 intercontinentale vluchten per week waren geen uitzondering op zijn jacht naar beroemdheden als Armin van Buuren, Carl Cox, Derrick May, Tommie Sunshine, Sven Väth en Joan Atkins. Vanwege Krijn's aparte en excentrieke stijl werkte iedereen hier overigens graag aan mee! Het resultaat is een prachtig naslagwerk met 140 studio portretten van beroemde dj's die over het algemeen gewend zijn op te treden in het duister.
Tijdens de Mega Platen en CD Beurs zal Krijn een aantal blow-ups exposeren van zijn meest intrigerende foto's en signeert hij voor alle liefhebbers zijn boek 'DJ'.

Expositie reclamesingles
Jarenlang hebben verzamelaars hierop gewacht: een boek met alle achtergronden over reclamesingles met bijgevoegd twee cd's met de top-40 uit de periode ca. 1950-1980. De uitgave verschijnt dit najaar bij Nijgh & Van Ditmar, maar nu al wordt op een expositie op de Utrechtse Megabeurs een tip van de sluier opgelicht.

Muziekbeurs van Het Jaar
De 'Muziekbeurs van Het Jaar' volgens het toonaangevende Britse blad de 'Record Collector' is een wereldwijd festijn voor popkenners, liefhebbers, verzamelaars, deejays en fans. Bij de ruim 500 exposanten, afkomstig uit alle hoeken van de wereld, ligt de verzamelde popgeschiedenis van de afgelopen vijftig jaar uitgestald in de vorm van elpees, singles, cd's en dvd's in iedere prijsklasse en voor elke portemonnee. Er zijn talloze popgerelateerde zaken te vinden zoals foto's, posters, boeken, gesigneerde platen, vintage T-shirts, persoonlijke eigendommen en tijdschriften.

Reeds maanden volgeboekt
Voor standhouders is de Beurs reeds maanden volgeboekt hetgeen op zijn zachtst gezegd toch opmerkelijk is! Midden jaren tachtig heeft de cd definitief de slag om de populairste geluidsdrager gewonnen en zijn de elpees naar de zolder verdwenen. Iedereen had dezelfde optimistische gedachten: nu komen al mijn platen uit op cd, de cd is digitaal en dus is de geluidskwaliteit beter, bovendien zal de cd altijd verkrijgbaar blijven. Die verwachtingen zijn helaas geen werkelijkheid geworden.
Twintig jaar later zijn er van een groot aantal albums nog steeds geen digitale versies verschenen. Bovendien geven geluidsfreaks de voorkeur aan de warme sound van het vinyl, mits afgespeeld op goede apparatuur en wordt het aanbod van cd's in gespecialiseerde winkels steeds kleiner.

Platen weer hip!
Daarnaast heeft er een ontwikkeling plaatsgevonden, die tien jaar geleden volstrekt onvoorstelbaar leek. Platen zijn opeens weer hip! Nieuwe releases komen weer uit op vinyl en voor begin twintigers, opgegroeid in het download en mp3 tijdperk, zijn platen een nieuwe ontdekking, waar vijftig jaar pophistorie achter schuil blijkt te gaan. Allemaal redenen waarom er nu weer een grote belangstelling voor platen is!

De Mega Platen & CD Beurs vindt plaats in de Jaarbeurs Utrecht, op zaterdag 18 april van 9.00 tot 18.00 uur en op zondag 19 april van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang bedraagt 11 euro. Kaarten in de voorverkoop en alle verdere informatie zijn verkrijgbaar bij www.recordplanet.nl.
Er is een prijsvraag waarmee je 25 gratis toegangskaarten voor de Beurs kan winnen, kijk hiervoor op de site.


Noot voor de redactie,