Gemeente Vlaardingen


Officiële opening Twist

15 april 2009

Op zaterdag 18 april 2009 wordt de Twist, de brug over de Vlaardingse Vaart, officieel geopend. Om 11.00 uur verrichten wethouders Hans Versluijs en Jan Robberegt samen met oud-wethouder Ben van der Velde de openingshandeling.

De opening wordt muzikaal opgeluisterd door Showbrassband Thalita. De brug is een verbinding tussen de Holywijken en de Broekpolder, ook gaat de brug deel uit maken van de regionale fietsroutes. Deze week is het fietspad langs de Vaart weer vrijgegeven voor fietsers.

De Twist
Begin 2005 is bij drie architectenbureaus de vraag uitgezet om een ontwerp te maken voor een brug. Het college van Burgemeester en Wethouders wilde een kunstige, mooie brug. Na een zorgvuldige afweging is gekozen voor het ontwerp van het architectenbureau West8 te Rotterdam. Een gerenommeerd bureau dat ook internationaal ruim aan de weg timmert met bijvoorbeeld projecten in Madrid, Londen en Mallorca.

De Twist is een fraai vormgegeven voetgangers-, en fietsbrug over de Vlaardingse Vaart. De knalrode brug met een gedraaide rode stalen overspanning is een waar kunstwerk. Vanuit elke gezichtshoek is de brug weer anders. Ook de kleur verandert naarmate de dag vordert. De brug is opgebouwd uit honderden staalprofielen waarvan er niet één gelijk is. De totale lengte is ca. 42 m, de uitwendige breedte ca. 12 m en de uitwendige hoogte ca. 7,50 m.