KNWV

Unieke realityserie over VOR op RTL7

dinsdag 14 april 2009

Windkracht 12 en golven van meer dan tien meter hoog dreigen de zeilboot te verpletteren. Loerende piraten en het gevaar van botsingen met ijsbergen en containers houden de tien zeezeilers dag en nacht messcherp. De Volvo Ocean Race is de zwaarste zeilcompetitie om de wereld - hightech oceaanracers met aan boord de allerbeste teams.

Tien topzeilers varen aan boord van de Nederlandse Delta Lloyd 37.000 zeemijl onder de meest extreme omstandigheden en strijden voor de Fighting Finish Trophy.
Programmamaker Sander Pluijm mocht mee en vertelt in âStoere Mannen, Hoge Golvenâ het verhaal van Team Delta Lloyd.

De ervaren tv-maker stapte als groentje in de wereld van de
oceaanracerij en werd opgenomen in Team Delta Lloyd. Met zijn camera doet hij verslag vanaf de boot en geeft daarmee een uniek beeld van het harde bestaan van een professioneel zeilteam dat vecht om een plek op het podium in deze negen maanden durende race.

Sander Pluijm: âHet was een unieke kans, vergelijk het gerust met de Formule 1, het is alsof ik mocht filmen in de renstal van Ferrari en mee mag rijden met Filipe Massa zelfâ.

De race startte op 4 oktober in Alicante en finisht negen maanden later, op 27 juni, in Sint Petersburg. De bemanning krijgt het bepaald niet cadeau: de Delta Lloyd werd bij Alicante geramd door het jacht van Team Russia en op de Atlantische Oceaan brak een deel van de mast af. Daar bovenop sloeg de boot ook nog eens lek in een storm bij Taiwan en moest worden gerepareerd in Rio de Janeiro. Hoe vangen de mannen onderling de tegenslagen op terwijl ze tegelijkertijd zo hard mogelijk rond de wereld moeten zeilen?

Pluijm, die aan boord absoluut niet mag helpen met zeilen, maar echt alleen mag filmen: "Ik heb de verschrikkelijk zware uithoudingsproef voor de zeilers en het materiaal aan den lijve ondervonden, overal was ik met mijn camera bij ... het afzien, de lol, de angst en het geluk. Zo vertel ik hun verhaal.â

Dat het niet eenvoudig werken is voor de TV-journalist, voor wie zeezeilen op zich niets nieuws is, bleek wel aan boord van de 70-voet Delta Lloyd: âStampend op de golven ontdekte ik hoe het is om achter mijn laptop een filmpje te monteren. Ik denk dat het de meest
wiebelige werkplek ter wereld is â¦â

Uitzending: RTL 7, wekelijks, vanaf zaterdag 18 april om 18.30 uur, hh op zondag 19 april om 17.30 uur, en daarna elke werkdag in de RTL Z- carrousel in blokken van 20 minuten.