Ingezonden persbericht



---


Persbericht

Zilveren Kruis Achmea brengt conditie van Nederland in kaart

NEDERLAND TEST CONDITIE MET DE NATIONALE SPORT DOE TEST

Maastricht, 17 april 2009 - Maastricht beleeft op zaterdag 18 april de landelijke aftrap van de Nationale Sportweek. Naast allerlei sportieve activiteiten kunnen bezoekers meedoen aan de Nationale Sport Doe Test van Zilveren Kruis Achmea, sponsor van de Nationale Sportweek. Onder de deskundige begeleiding van ambassadeurs Jochem van Gelder, Edward van Cuilenborg en Bart Meijer testen zij hoe fit ze zijn én welke sport het beste bij hen past. Ook andere bekende ambassadeurs - onder wie Erica Terpstra, Marco Borsato, Robin van Galen, Pieter van den Hoogenband, Ellen Hoog en Frits Wester- zijn getuige van deze feestelijke opening.

Bezoekers kunnen tijdens de Nationale Sportweek meedoen aan de Nationale Sport Doe Test die door Zilveren Kruis Achmea en de Stichting Nationale Sport Platform is ontwikkeld in samenwerking met NL Coach en de Hockeybond. Dit is een sporttest die in nog geen kwartier een indruk geeft van de prestaties op het gebied van vijf lichamelijke basisvaardigheden: kracht, snelheid, coördinatievermogen, behendigheid en uithoudingsvermogen. Na afloop van elk onderdeel worden de behaalde resultaten ingevuld op een speciale scorekaart. Bovendien wordt tijdens een korte gezondheidstest de Body Mass Index, het lichaamsvetgehalte, bloeddruk en hartritme gemeten. Bezoekers kunnen zien hoe ze hebben gescoord en weten dan welke sport voor hen geschikt zou kunnen zijn.

Bewust kiezen voor sport
"Na afloop van de test weet je precies in welke van de vijf vaardigheden je het beste presteert én welk sportonderdeel je het meeste aanspreekt. Zo helpen we mensen bewust te kiezen voor een sport die niet alleen leuk en goed voor hun gezondheid is, maar óók goed bij hen past!", zegt Arné van den Boom, commercieel directeur Zilveren Kruis Achmea. "Bovendien krijgen zij tijdens de gezondheidstest in slechts enkele minuten een goed beeld van je gezondheid. Want je fit voelen, hangt nauw samen met je gezondheid. We willen laten zien dat sport op een positieve manier bijdraagt aan gezondheid en vitaliteit. Na Maastricht gaan we met de Nationale Sport Doe Test dan ook het land in en bezoeken we verschillende grote steden in heel Nederland."

Maastricht trapt af
Maastricht is dit jaar voor het eerst gastheer van de Nationale Sportweek. Het Vrijthof is tussen 11 en 17 uur het kloppende hart van allerlei activiteiten die volledig in het teken staan van sport en beweging. Maastricht profileert zich al sinds jaar en dag als dé fietsstad van Nederland. Vandaar dat de fietssport ook dit jaar weer uitgebreid op het programma staat. Niet alleen laten professionals tijdens clinics en demonstraties zien hoe divers de fietssport kan zijn. Verder kunnen bezoekers op het Sportplein de hele dag kennismaken met allerlei (fiets)sporten: van fun en mountain biken tot tandem rijden, BMX en virtueel fietsen.

Ambassadeurs
Het Nationale Sport Platform beschikt ook dit jaar weer over een enthousiast team van betrokken ambassadeurs. Sportieve bekende Nederlanders die zich actief inzetten voor de Nationale Sportweek. Deze ambassadeurs maken zich het hele jaar door sterk voor het promoten van sport. Zo bezoeken zij tijdens de Nationale Sportweek verschillende steden in heel Nederland.