Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Belangrijke nieuwe archeologieprijs uitgereikt in Limburgs Museum in Venlo

Tijdens de Limburgse Archeologie Dagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 april in Venlo zal de Guillon-penning voor de eerste keer worden uitgereikt. De uitreiking zal plaats hebben op zaterdagmiddag 18 april rond 14.30 uur en de prijs zal officieel worden overhandigd door de gedeputeerde mevr. O.M.T. Wolfs van de provincie Limburg. De winnaar zal op die dag middels een kleine lofrede bekend worden gemaakt. De Guillon-penning is een eerbetoon aan een persoon, stichting of vereniging, die zich buitengewoon heeft ingezet voor de Limburgse archeologie. De zilveren vergulde penning is een verkleinde kopie van één van Limburgs topstukken: de sierschijf van Helden. Deze schijf is in het midden van de 19e eeuw ontdekt in het veen bij Helden en was in het bezit van Charles Guillon. Momenteel bevindt de schijf zich in het Rijksmuseum van Oudheden.

Achtergrondinformatie:
Gérard Charles Hubert Guillon (1811-1873) was notaris, politicus, lid van Provinciale Staten, gemeenteraadslid, kunstverzamelaar, musicus en archeoloog. Bij zijn dood bezat hij de grootste collectie kunst en archeologie in de provincie en had deze opgesteld in het Musée de Guillon. Het museum was gevestigd in zijn woonhuis aan de Swalmerstraat in Roermond. Guillon raakte al vroeg geïnteresseerd in de archeologie en kocht de voorwerpen op die door boeren in de omgeving waren gevonden. Deze aankopen werden in kleine boekjes beschreven. Zijn belangstelling betrof echter geheel Limburg en zelfs aangrenzend Duitsland. In de loop van zijn leven groeide de collectie aan met Romeins materiaal uit Xanten, grote Romeinse stenen met inscripties en ware topstukken zoals de vergulde zilveren sierschijf uit Helden. Guillon was niet alleen een verzamelaar, maar hij voerde ook opgravingen uit. Daarmee was hij de eerste die op min of meer wetenschappelijke wijze archeologie in Limburg bedreef. Gedeeltelijk werden zijn opgravingen uitgevoerd in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden. De resultaten van zijn onderzoek werden vastgelegd in rapporten voorzien van fraaie tekeningen.

Programma archeologiedagen
Vrijdag 17 april wordt een dag speciaal voor gemeente-ambtenaren, de politiek en archeologische bedrijven. Het accent van het programma ligt op beleid formuleren en uitvoeren, organisatie en de dagelijkse praktijk. Met name zal aandacht besteed worden aan de nieuwe taken die de gemeenten hebben gekregen op archeologisch terrein. Op zaterdag 18 april staan de ontdekkingen en de wetenschappelijke inhoud van de archeologie in de schijnwerpers. Beroeps- en amateur-archeologen en geïnteresseerden krijgen de gelegenheid elkaar te spreken over recente opgravingen, topvondsten en hoe het publiek te informeren. De programma's van vrijdag en zaterdag hebben ieder hun eigen specifieke inhoudelijk karakter en vullen elkaar zo aan dat een boeiend tweedaags congres ontstaat. Om) archeocheologie dichter bij de mensen te brengen wordt op de LAD een Archeologie Top 10 van Limburg gepresenteerd. Uit deze selectie kiezen deelnemers aan het congres de topvondst van het jaar 2009.

Speciaal voor de Limburgse Archeologiedagen komt de Keltische muntschat die onlangs in Amby is gevonden over naar het Limburgs Museum. Deze spectaculaire schat is ook op zondag 19 april te zien in het Limburgs Museum.

Limburgs Museum
Keulsepoort 5

5911 BX Venlo

tel 077 352 21 12
web www.limburgsmuseum.nl

inlichtingen
Leo Verhart/Sef Derkx
telefoon

077 352 21 12