Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 15 april 2009

Aanleg inspiratietuin 'Natuurlijk tuinieren' in wijktuin Rekerdijk

Aan de Rekerdijk in Huiswaard ligt een mooie wijktuin. Deze tuin wordt mede door een enthousiaste groep vrijwilligers onderhouden én uitgebreid. Want op 18 april 2009 wordt de nieuwste inspiratietuin aangelegd, waarin 'natuurlijk tuinieren' centraal staat.

De aanleg van de nieuwe inspiratietuin vindt plaats op 18 april 2009. Deze dag, die begint om 10.30 uur, staat in het teken van het aanleggen van de nieuwe inspiratietuin. Samen met omwonenden en betrokkenen wordt er tot 16.00 uur hard gewerkt aan de opbouw van deze tuin. De nieuwe inspiratietuin is gebaseerd op het thema 'Natuurlijk tuinieren'.

'Natuurlijk tuinieren'
'Natuurlijk tuinieren' betekent tuinieren waarbij de planten- en dierenwereld met elkaar in balans brengen centraal staat. Zoals het treffen van bepaalde voorzieningen (vogelnestkastjes, drinkbakjes) voor de dieren in de tuin. Ook wordt er bij natuurlijk tuinieren geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen.

Wijktuin Rekerdijk
De enthousiaste werkgroep Groen van de wijkraad Huiswaard is in 2006 de wijktuin Rekerdijk gestart. Het idee erachter was om wijkbewoners enthousiast te maken voor een groenere en kleurrijkere woonomgeving. De wijktuin is opgesplitst in verschillende inspiratietuinen, zoals geveltuintjes en boomspiegels. Allen geïnspireerd door het boekje 'Kansen voor natuur in het wijkgroen van Alkmaar'. Daarnaast vinden er in deze wijktuin wijkactiviteiten plaats, zoals bijvoorbeeld plantenruil. Een ander deel van de wijktuin wordt gebruikt als schooltuin. Een aantal basisscholen in Huiswaard gebruiken de tuin als voorbeeld tijdens de biologielessen.


Noot voor redacties
(