Ingezonden persbericht


Camille Claudel in Gemeentemuseum

18 april t/m 31 mei 2009

Gemeentemuseum Den Haag

Bij de tentoonstelling Liefde! Kunst! Passie! Kunstenaarsechtparen, nog tot 1 juni te zien, zal de Haagse toneelgroep De Nieuwe Metropool in de aula van het Gemeentemuseum acht voorstellingen geven van het toneelstuk Camille Claudel, een schreeuw om vrijheid. Van alle kunstenaarsliefdes die in de tentoonstelling te zien zijn, is het verhaal van Camille Claudel misschien wel het meest aangrijpend. Na jaren vol overgave wordt zij aan de kant gezet door haar grote liefde en leermeester August Rodin, verliest ze haar verstand en wordt opgesloten in een gesticht waar ze tot haar dood verblijft. Op zaterdag 18 april om 16.00 uur vindt de eerste voorstelling plaats. Kaarten, inclusief bezoek aan de tentoonstelling, zijn ¤ 25 en verkrijgbaar in de voorverkooop via de shop.gemeentemuseum.nl of aan de kassa van het museum.

In 1882, op 18 jarige leeftijd, leert Camille Claudel de 24 jaar oudere August Rodin kennen. Al snel wordt zij Rodins leerlinge, model en geliefde. Ze zullen 15 jaar samen blijven, een periode die gekenmerkt wordt door grote passie en creativiteit. Camille is een getalenteerd beeldhouwster, maar heeft moeite uit de schaduw van haar grote liefde te treden. Nadat hun liefde eindigt, omdat Rodin kiest voor een andere vrouw, gaat het met de kunstenares bergafwaarts. Ze gaat kapot aan het verlies van haar grote liefde en aan het gebrek aan erkenning. In toenemende mate lijdt ze aan een paranoïde psychose waardoor vrienden zich van haar afkeren, ze minder werkt en veel van haar late werken vernietigt. Een week na de dood van haar vader wordt Camille Claudel op aanraden van haar familie opgenomen in een psychiatrische inrichting. Hier slijt zij de laatste 30 jaar van haar leven en sterft zij een eenzame dood.

Wat gaat er die dertig jaar in deze vrouw om? Waarom laat Paul Claudel zijn zus daar zitten, terwijl ze volgens de artsen allang genezen is? Waarom raakt zij vanaf de dag van haar opsluiting nooit meer een stuk steen of een homp klei aan? Camille Claudel, een schreeuw om vrijheid is een toneelstuk over deze laatste eenzame jaren en is geschreven door Manon Barthels, naar een idee van artistiek leider van Toneelgroep De Nieuwe Metropool en regisseur Jaap Postma. Marike Mingelen speelt de rol van Camille Claudel, Burt Rutteman speelt haar broer Paul Claudel.

De voorstellingen worden gespeeld op 18, 19, 25 en 26 april en 9, 17, 30 en 31 mei van 16 - 17.00 uur. Vooraf is er gelegenheid dee tentoonstelling Liefde! Kunst! Passie! te bezoeken waarin zowel Claudel als Rodin met hun werk vertegenwoordigd is. De zaal is open vanaf 15.45 uur.



Ingezonden persbericht