Ingezonden persbericht


Winnaar eerste Guillon-penning bekend

(embargo tot 18 april 14.30 uur)

Tijdens de Limburgse Archeologiedagen (17 en 18 april) in het Limburgs Museum te Venlo reikt de gedeputeerde Odile Wolfs de eerste Guillon-penning uit aan Jean Pierre de Warrimont (1949). Deze penning is een eerbetoon aan personen, verenigingen en organisaties die zich op buitengewone wijze hebben ingezet voor de Limburgse archeologie. De penning is een 6 cm grote vergulde zilveren verkleining van de beroemde sierschijf van Helden. Deze sierschijf was in het bezit van de Roermondse notaris, amateur-archeoloog en kunstverzamelaar Charles Guillon (1811-1873). De schijf, die dateert uit ca. 100 v. Chr., bevindt zich nu in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.

Jean Pierre de Warrimont heeft als amateur-archeoloog belangrijke ontdekkingen op zijn naam staan (o.a. de oudste vindplaats van Nederland in de groeve Belvédère te Maastricht) en is medeauteur van nationale en internationale wetenschappelijke publicaties. Hij speelt een actieve rol in de Limburgse amateur-archeologie als bestuurslid van de Sectie Archeologie van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap en als redactielid van het tijdschrift Archeologie in Limburg. Hij ontwikkelt talrijke activiteiten: de organisatie van lezingen, het opzetten van cursussen, het uitzetten van archeologische wandelingen, het schrijven van artikelen en het ontwikkelen van een televisieprogramma in het kader van de Culturele Biografie van Limburg. In de jaren negentig van de vorige eeuw begon hij ook in Belgische groeven te zoeken aan de zuid- en westkant van Maastricht. Door zijn inzet en doorzettingsvermogen werden honderdduizenden jaar oude vindplaatsen ontdekt zoals o.a. Veldwezelt-Hezerwater en Kesselt-Op den Schans. Jean Pierre de Warrimont is niet meer weg te denken uit de Limburgse archeologie en heeft zich ontwikkeld tot een amateur-archeoloog met een internationaal netwerk, een nog steeds bescheiden man die binnen de wetenschappelijke archeologische wereld als een serieus lid wordt beschouwd en zijn sporen op dat terrein heeft verdiend.

Tijdens de Limburgse Archeologiedagen zijn ook topvondsten te zien, zoals de grote Keltische goudschat uit Maastricht Amby en een recentelijk ontdekt deel van een Romeins beeldhouwwerk uit Melick. Deze vondsten zijn op zondag ook speciaal voor andere geïnteresseerden éénmalig te bekijken in het Limburg Museum in Venlo.



Ingezonden persbericht