Ingezonden persbericht


Persbericht Postbus 75508 1070 AM Amsterdam T (020) 570 05 38

Els Borst krijgt Muntendamprijs 2009
`Patiënt als docent voor behandelaars'

Amsterdam, 17 april 2009 (ONDER EMBARGO TOT 18 APRIL; 13:00 uur) ­

KWF Kankerbestrijding
kent de Prof. dr. P. Muntendamprijs 2009 toe aan mevrouw dr. Els Borst-Eilers vanwege haar enorme inspanningen op het terrein van de kankerbestrijding en de kankerzorg. KWF-voorzitter Harm Bruins Slot reikt de onderscheiding uit op 18 april 2009 tijdens de landelijke KWF-dag in de RAI in Amsterdam. De Muntendamprijs bedraagt 50.000 Euro. Mevrouw Borst wil dit geldbedrag inzetten om de ontwikkeling te stimuleren dat kankerpatiënten als docent optreden voor medische behandelaars. De ervaring die patiënten hebben opgedaan tijdens het ziekteproces kan de behandelaars helpen beter inzicht te krijgen in hoe patiënten het behandelproces beleven en welke verbetermogelijkheden er zijn.

De jury kent de Muntendamprijs 2009 aan mevrouw Borst in het bijzonder toe voor haar inzet om samenwerking tussen vele betrokkenen op het terrein van de kankerzorg en kankerbestrijding tot stand te brengen, zowel op publiek als privaat terrein. Tevens prijst de jury haar voor haar onvermoeibare inzet om de emancipatie van de patiënt te bevorderen èn voor haar inspanningen op het terrein van tabaksontmoediging.

Patient centraal in oncologische zorg
Mevrouw Els Borst-Eilers is sinds 2003 voorzitter van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). De NFK houdt zich bezig met ondersteuning van de 25 lidorganisaties, voorlichting en behartiging van de gemeenschappelijke belangen van mensen met kanker. Tijdens haar voorzitterschap is het Els Borst gelukt de patiënt en de dienst belangen duidelijker op de kaart te zetten bij de overheid en zorgaanbieders en ­verzekeraars. Hierbij maakt zij op efficiënte en gepaste wijze gebruik van haar netwerk als politica en oud-minister. De naamsbekendheid van de kankerpatiëntenorganisaties is mede door haar tomeloze inzet sterk gestegen.

Tabaksontmoediging
Els Borst-Eilers was van 1994 tot 2002 minister van Volksgezondheid in de kabinetten Kok I en II. Als minister heeft zij zich hard gemaakt voor tabaksontmoediging. Haar beleid was met name erop gericht jongeren te beschermen tegen de verleidingen van de tabaksindustrie. Eén van de meest aansprekende maatregel die zij als minister nam is de instelling van een verbod om tabak te verkopen aan jongeren onder de 16 jaar. Ook nam zij tijdens haar ministerschap maatregelen tegen tabaksreclame en ­ sponsoring, de verkoop van tabak in overheidsgebouwen en het verkopen van sigaretten in kleine verpakkingen. Zij stond als minister aan de basis van het in 2004 rookvrij worden van het personenvervoer. Zelf motiveerde Els Borst haar inzet voor tabaksontmoediging als volgt: ''Ik voer dit beleid met grote overtuiging. Bij mensen van middelbare leeftijd vormen de gevolgen van roken nog steeds één van de meest voorkomende doodsoorzaken. Een doodsoorzaak die te vermijden is. Je bent als minister van Volksgezondheid geen knip voor je neus waard, als je daar niet voor gaat.'

Intergrale aanpak kankerbestrijding
Een derde belangrijk wapenfeit in de strijd tegen kanker is het initiatief van Els Borst om samen met andere partijen te komen tot een Nationaal Programma Kankerbestrijding (NPK). Dit programma is gericht op bevordering van een integrale aanpak van de kankerbestrijding op landelijk niveau. In dit programma werken het ministerie van VWS,de Vereniging van Integrale Kankercentra (VIKC), Zorgverzekeraars Nederland, NFK en KWF Kankerbestrijding samen.





Muntendamprijs
KWF Kankerbestrijding reikt sinds 1976 jaarlijks de Prof. Dr. P. Muntendamprijs uit voor personen met bijzondere verdiensten voor de kankerbestrijding in Nederland. Deze verdiensten kunnen liggen op terreinen als wetenschappelijk kankeronderzoek, patiëntenzorg, voorlichting, fondsenwerving, vrijwilligerswerk of anderszins. De Muntendamprijs bestaat uit een oorkonde en een penning. Daarnaast mag de prijswinnaar voor een bedrag van 50.000 Euro een bestemming binnen de kankerbestrijding aangeven.

Mevrouw Borst heeft aangegeven dit bedrag te willen besteden om de ontwikkeling te stimuleren dat patiënten optreden als docent voor artsen en behandelaars. Als iemand met kanker wordt geconfronteerd, staat vaak zijn of haar leven volledig op de kop. Angst voor voor wat de toekomst brengen zal, maar ook praktische problemen als ziekenhuisbezoek in combinatie met werk spelen daarbij een rol. Behandelend artsen daarentegen zijn vanzelfsprekend geconcentreerd op het kankerproces. `Maar belangrijk is ook de mens achter de ziekte kanker', aldus Borst. `Door artsen in de opleidingsfase of bij nascholing in gesprek te laten gaan (zogenaamde spiegelgesprekken) met patiënten krijgen zij meer inzicht in wat er bij de patiënt leeft. Dit kan leiden tot betere zorg. De patient fungeert hierbij als ervaringsdeskundige en docent voor behandelaars.'