Gemeente De Ronde Venen


Koninklijke Onderscheiding

Op vrijdag 17 april om 18.15 uur heeft Wolter Blankert uit Vinkeveen een Koninklijke Onderscheiding toegekend gekregen.

Het versiersel behorende bij deze onderscheiding werd opgespeld door loco-burgemeester Jan van Breukelen, in de Koepelkerk in Amsterdam. De heer Blankert is gedecoreerd als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de onderscheiding vanwege zijn bijzondere verdiensten voor het uitdragen van de Europese gedachte binnen het onderwijs.

Wolter Blankert (65) was één van de drie grondleggers van het Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs waar thans ruim zestig mensen werkzaam zijn. De heer Blankert heeft in 1982 de zekerheid van een baan in het onderwijs opgegeven om vorm en inhoud te geven aan een Europese en internationale oriëntatie in het onderwijs. Hij is aan het Europees Platform verbonden geweest van 1982 tot aan zijn pensionering in 2009. Voor korte tijd als vrijwilliger en vervolgens als werknemer. Hij heeft deze activiteiten met name uitgevoerd in zijn functie als hoofd van de afdeling Nationale en Bilaterale Programma's.

Zijn verdiensten worden erkend, door niet alleen samenwerkende instellingen en overheden in binnen- en buitenland, maar ook door een breed netwerk van scholen. De heer Blankert heeft gedurende zijn gehele loopbaan bij scholen, leraren en leerlingen aandacht gevraagd voor de betekenis van de Europese en internationale samenwerking. Deze inzet heeft geleid tot het bevorderen van leerlingenuitwisselingen, studiebezoeken, schoolpartnerschappen en tal van andere internationaliseringsvormen. Deze reguliere activiteiten werden uitgevoerd onder zijn verantwoordelijkheid en immer met oog voor persoonlijk detail. Door zijn afdeling werd en wordt de heer Blankert op handen gedragen.

Het bijzondere is dat de heer Blankert zijn activiteiten niet alleen in werktijd uitvoerde, maar ook in de avonduren, weekenden en zelfs tijdens vakanties zeer actief is geweest. Hij heeft tijdens talloze bijeenkomsten in de avonduren en weekenden op conferenties en bijeenkomsten leraren toegesproken. Hij heeft een serie publicaties geschreven die veelal in zijn vrije tijd tot stand zijn gekomen. Ook begeleidde hij vele studiebezoeken naar talloze Europese landen, maar ook naar Zuid-Afrika, Marokko en Turkije.

Zijn bezigheden hebben tot op heden invloed op de docenten en daarmee op de leerlingen. Zijn stimulerende lezingen hebben honderden docenten beïnvloed in hun werk op de scholen terwijl zijn publicaties nog heel lang na zijn pensionering zullen worden gebruikt. Hij is voor de leraren in Nederland die Europees en internationaal georiënteerd zijn een voorbeeld van inzet, creativiteit, betrokkenheid en humor.

Samengevat: Wolter Blankert weet met kennis, inzet en humor (inter)nationale muren te slechten.