Geestelijk verzorgers roepen achterban op zich te roeren

DEN HAAG, 20090418 -- Wij roepen de achterban van verschillende levensbeschouwelijke denominaties op om zich te roeren in het debat wat ontstaan is rondom geestelijk verzorger Ali Eddadoudi. De site www.wijsteunen.nl/alieddaoudi die sinds een paar dagen in de lucht is, heeft grote belangstelling van bezoekers. Meer dan 1000 mensen hebben binnen een paar dagen tijd hun steun betuigd aan de geestelijk verzorger.


Moslims, joden, hindoes, humanisten, protestanten en katholieken worden opgeroepen solidair te zijn met de geestelijk verzorger en op te komen voor het recht van geestelijke verzorging en het belang daarvan binnen de krijgsmacht. Met de gulden regel van alle religies in de hand "Wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet!" willen geestelijk verzorgers hun achterban ervan doordringen dat de kwestie Ali Eddaoudi niet alleen moslims aangaat maar alle levensbeschouwingen raakt. Kerken, synagogen, moskeeën, tempels, het humanistisch verbond, geestelijke verzorgers en interreligieuze raden worden middels een brief ertoe aangezet om zich in te zetten voor het gemeenschappelijk belang en op te komen voor het recht op geestelijke verzorging. Zij worden opgeroepen zich openlijk uit te spreken over de kwestie, hun solidariteit te tonen en dit kenbaar te maken aan de fracties in de Tweede Kamer en Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries.

Wij zijn bezorgd over de politieke druk die opgevoerd wordt op Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries die volgende week zal beslissen of hij de benoeming van Ali Eddaoudi als legerimam handhaaft. De scheiding der machten dreigt door deze politieke druk te worden aangetast. Geestelijk verzorgers die aangesteld worden in de krijgsmacht worden altijd voorgedragen door de zendende instantie van de betrokken levensbeschouwing. Dezelfde politieke spelers die de scheiding van kerk en staat aangrijpen om levensbeschouwelijke groepen beperkingen op te leggen in hun emancipatie gaan nu juist voorbij aan de scheiding van kerk en staat om hetzelfde doel te bereiken.

Geestelijke verzorging in de gezondheidszorg, de justitie en de krijgsmacht is een recht. Met name wat het moslims betreft, dient het de emancipatie en integratie en dit zou dus nimmer ter discussie mogen staan. Toch zien ondergetekenden een trend waarbij steeds vaker gepoogd wordt voorbij te gaan aan de rechten van burgers die een levensbeschouwing aanhangen.

In het ontstane debat zijn kernwaarden van de samenleving in het geding onder druk van fracties in de Tweede Kamer. Wij willen een tegengeluid vormen, opkomen voor het recht op geestelijke verzorging en pleiten voor behoud van de kernwaarden van onze samenleving.

Aissa Zanzan, UMMAO

Yusuf Altuntas, Milli Gorus Noord-Nederland

Nasr Joemman, WIM

Driss Boujoufi, UMMON

Arif Yakisir, Stichting TICF

Ari van Buuren, Dominee

Atrry Ramdhani, Pandit

Ad de Gruijter, Pastor

Awraham Soetendorp, Rabbijn


---


Noot voor redacties
voor meer informatie kunt u contact opnemen met Aissa Zanzan op 06-24893939 of e-mailen naar: info@wijsteunen.nl




Steuncomité 'Wij Steunen Ali Eddaoudi'