Een Belgisch schip heeft een stil alarm gegeven langsheen de Oost-Afrikaanse kust

18/04/2009 12:43

crisiscentrum

Brussel - Op zaterdag 18 april 2009 heeft het Belgische schip « Pompei » van de Tijdelijke Vereniging Pompei rond 5u30 een stil alarm gegeven langsheen de Oost-Afrikaanse kust. Iets voor 6u00 werd een tweede internationaal alarm verspreid, wat de situatie aan boord van het schip bevestigd. Het Crisiscentrum volgt de situatie op de voet, samen met de verschillende betrokken overheden en ondernemingen.

Het stil alarm dat door het schip uitgezonden is, is een standaardboodschap die werd gecreëerd in de strijd tegen het terrorisme en wordt internationaal erkend. Het Maritiem Informatie Kruispunt (MIK) en het Maritime Rescue & Coordination Center (MRCC), de 2 pijlers van de Belgische Kustwacht, ontvingen het bericht en hebben het Crisiscentrum geïnformeerd.

Ondanks verschillende pogingen kon tot op heden het contact met het schip niet hersteld worden. De diplomatieke en militaire kanalen worden momenteel ingeschakeld om deze situatie te verhelpen.

Het schip « Pompei » begeeft zich naar de eilanden van de Seychellen.

De families van de 10 bemanningsleden, waaronder Belgen, werden ingelicht over de situatie.

Volgende actoren namen deel aan de coördinatievergadering bij het Crisiscentrum van de Regering: diensten van de Eerste Minister, FOD Mobiliteit en Transport, FOD Justitie, FOD Buitenlandse Zaken, FOD Binnenlandse Zaken, Defensie, het Coördinatieorgaan voor Analyse van de Dreiging (OCAD), het Federaal Parket en de ondernemingen DeNul en DEME van de Tijdelijke Vereniging Pompei.

De situatie wordt van nabij gevolgd door de autoriteiten. U wordt van de evolutie van de situatie geïnformeerd.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel