Ingezonden persbericht

PERSBERICHT - MELKWEG AMSTERDAM

CANDI STATON
Who's Hurting Now?

Melkweg, The Max ( zaterdag 18 april ( 20.30 uur ( E 20,00 + lidm.

Zo'n 4 jaar geleden besloot het kleine label Honest John's Records een stapel dertig jaar oude platen van de vergeten gospeldiva Candi Staton af te stoffen. Eenmaal afgestoft leverde dit één van de mooiste soulplaatjes op van de laatste decennia en Staton stond onmiddellijk weer volop in de schijnwerpers. Met haar onlangs verschenen album " Who 's Hurting Now" bleek overduidelijk dat de zeventig jarige zangeres het kunstje nog uitermate goed beheerst. Na het overrompelende optreden in het kader van de opening van de nieuwe Max in 2006, komt de souldiva de zaal wederom in prachtige rauwe soul onderdompelen.

In de jaren vijftig en zestig startte de zangeres haar muzikale loopbaan in het traditionele Amerikaanse gospelcircuit. Zo toerde ze als lid van het Jewell Gospel Trio met sterren als Mahalia Jackson en The Soul Stirrers. In de jaren 60 en 70 behaalde ze verschillende solo successen; niet met gospel, maar met nummers waarin haar sentimentele, rauwe soulgeluid de boventoon voerde. Met haar versies van hits als Tammy Wynette's Stand By Your Man en Elvis Presley's In The Ghetto verkreeg ze binnen het soulgenre verschillende Grammy nominaties.
Een soulqueen als Aretha Franklin werd Candi echter nooit; ze bleef in de schaduw, totdat ze aan de gang ging met verschillende discoproducties. Bij het grote publiek is Candi dan ook vooral bekend als de disco-diva die in de jaren zeventig hits scoorde met nummers als Young Hearts Run Free en Victim. Na deze fling met disco keerde Candi in de jaren tachtig toch weer terug naar haar gospelroots. De afgelopen decennia heeft ze veel in de kerk gezongen en voornamelijk gospelalbums uitgebracht.

Haar laatste plaat "Who 's Hurting Now" is honderd procent Southern Soul en met dit album keert ze op een erg mooie wijze terug naar haar wortels in zuidelijk Amerika. De pijn die in haar vocalen naar voren komt doen ons dan ook geloven dat ze geleden heeft. Een simpele 'ooh' of 'aah' van haar zijde maakt haar in deze direct geloofwaardig: Candi's gebroken hart snijd dwars door je ziel. Aan het album kan je horen dat, alle nummers stuk voor stuk met liefde zijn gemaakt.



Ingezonden persbericht