Ingezonden persbericht


Derde landelijke Stiefmoederdag vindt 18 april plaats in Utrecht

Tilburg, 22 februari 2009
Stichting Stiefmoeders Nederland organiseert op zaterdag 18 april 2009 de derde Stiefmoederdag. Op dit landelijke evenement voor stiefmoeders (vrouwen van wie de partner al kinderen heeft) kunnen stiefmoeders ervaringen uitwisselen en deelnemen aan workshops, trainingen, lezingen en gespreksgroepen. De behoefte aan informatie, advies en ontmoetingen is groot. In Nederland zijn naar schatting tussen de 125.000 en 250.000 stiefmoeders. Het is een moeilijke rol, want gemiddeld strandt 2/3 van de relaties waarbij een van de partners al kinderen uit een eerdere relatie heeft.

Het is alweer de derde Stiefmoederdag die de stichting organiseert. Voorzitter Maaike van Goethem: "In 2008 organiseerden we voor de eerste keer een dag voor stiefmoeders. Vanwege de grote belangstelling konden niet alle geïnteresseerden deelnemen en organiseerden we noodgedwongen zelfs een tweede dag". De derde Stiefmoederdag vindt plaats in Utrecht, op een nieuwe locatie waar plaats is voor meer deelnemers. En ook het programma is uitgebreid. Van Goethem: "We hebben diverse nieuwe onderdelen, zoals een informatiemarkt met o.a. een presentatie over de rechten van en plichten voor stiefmoeders. Maar ook een tweede communicatietraining, want vorig jaar kon vanwege een te grote belangstelling niet iedereen daar terecht. Maar er zijn ook diverse workshops en gespreksgroepen, over thema's zoals Omgang met de ex-partner, autoriteit en opvoeding, de eigen kinderwens of het omgaan met negatieve gevoelens". Opgeven voor de Stiefmoederdag kan via www.stichtingstiefmoeders.nl.

Ex-stiefmoeders
De Stiefmoederdag is uiteraard bedoeld voor stiefmoeders. Maar de stichting is ook op zoek naar vrouwen die inmiddels geen stiefmoeder meer zijn. De stichting is bezig met het eerste Nederlandse onderzoek naar de ervaringen van stiefmoeders. Meer dan 1000 stiefmoeders deden mee en de resultaten worden rond de zomer verwacht. In het kader van dit onderzoek zoekt de stichting ook vrouwen van wie de relatie inmiddels is geëindigd. Op de website (www.stichtingstiefmoeders.nl) kunnen ex-stiefmoeders anoniem een korte vragenlijst invullen.

Noot voor de redactie.