Ingezonden persbericht


Zaterdag 18 april, 20.00 uur

In en in samenwerking met de Stadsschouwburg, Molenwater 99, Middelburg

Entree: 15 euro / Donateurs: CJP: 12 euro

Nils Petter Molvaer & band (Noorwegen)

Prequel International Jazzfestival Middelburg (Pinksteren 2009)

De Noorse trompettist Nils Petter Molvaer is ongetwijfeld een van de belangrijkste en vernieuwendste exponenten binnen de huidige mondiale jazz-scene.

Enerzijds komt dat door de enorme reikwijdte van zijn muziek. Molvaer is een van de werkelijke pioniers van de hedendaagse cross-over-jazz, maar waar anderen ophouden, begint hij pas. Jazz mag dan het uitgangspunt zijn en blijven, dat wordt moeiteloos gemixed met ambient, hard-rock, techno, funk, hip-hop en allerlei vormen van elektronica. Deze kameleontische attitude werd voor het eerst overtuigend gedemonstreerd op zijn debuut-album Khmer uit 1997, waarna een internationale doorbraak snel volgde, een respectabel aantal c.d.'s op het toonaangevende ECM-label van Manfred Eicher en ontelbare remixes van zijn werk, o.a. door Bill Laswell, die gretig aftrek vonden in het club-circuit.

Anderzijds is Molvaer een geweldige trompettist, zowel akoestisch als electronisch. Dit laatste is een beetje zijn handelsmerk geworden: een verregaande elektronische vervorming van het trompet-geluid, zonder dat de menselijke dimensie overigens verloren gaat.

Wie vorig jaar Eric Vloeimans Gatecrash aan het werk heeft gezien in Middelburg, krijgt een indruk wat men kan verwachten, met dien verstande en zoals reeds gezegd: Molvaer begint waar anderen ophouden. Bovendien heeft de trompettist een geweldige live-reputatie, iets waar men in Nederlands te weinig van kan genieten. Daar komt dus op 18 april verandering in.

Op 17 april brengt Molvaer zijn nieuwe c.d. uit, 'Hamada' en gaat vervolgens op wereldtour, die hem dus al bijna meteen in Middelburg brengt.

De bezetting is Nils Petter Molvaer (trompet, elektronica), de fenomenale gitarist Eivind Aarset en de betrekkelijk nieuwe drummer Audun Kleive.

Dit concert is een coproductie van de Stadsschouwburg Middelburg en MuziekPodium Zeeland en is tevens de prequel voor het International Jazzfestival Middelburg, dat met Pinksteren op het Middelburgse Abdijplein plaats vindt.

Op zaterdag 30 mei vanaf 20.00 uur kunt u o.a. naar het Dave Holland Quintet luisteren, maar ook naar de DJ Grazzhoppa's DJ Big Band.

Op zondag 31 mei eveneens vanaf 20.00 uur speelt Mona Lisa Overdrive met o.a. Jesse van Ruller en het fenomenale trio van bassist Avishai Cohen. Wie E.S.T. vorig jaar indrukwekkend vond, moet dit gaan zien !

Op maandagmiddag 1 juni vanaf 14.30 uur is Gino Vanelli de hoofdact, vooraf gegaan door het trio van Hein van de Geyn met zangeres Fay Claassen.

Zondag 19 april, 15.30 uur

Grote Kerk Veere, Oudestraat 26, Veere (!!!)

Entree: 15/12 euro

Nederlands Fluit Orkest o.l.v. Jorge Caryevschi met Eleanore Pameijer en het Mondriaan Strijkkwartet

'A Spatial Odyssey', een hommage aan Henry Brant, met werk van Brant, Ives, Gandini, Van Gompel en Hamburg

(Nieuwe muziek)

Het Nederlands Fluitorkest brengt, samen met fluitiste Eleonore Pameijer en het Mondriaan Strijkkwartet, een programma opgebouwd uit ruimtelijke werken, als hommage aan de in april 2008 overleden Amerikaanse componist Henry Brant, pionier op dit gebied. Naast klankkleur, ritme en toonhoogte vormt ruimte de 'vierde dimensie' van muziek, stelde Brant en ontwikkelde vanuit deze gedachte in de jaren vijftig het concept van 'spatial music'. Door de musici een bepaalde plaats in de zaal of op het podium te geven, was het voor hem mogelijk composities van grote polyfonische en polystilistische complexiteit te componeren met maximale resonantie in de zaal en een grote helderheid voor de luisteraar. In 1984 maakte Brant op deze manier vele tongen los, toen het Holland Festival dertig van zijn werken uitvoerde, o.a. een drijvende symfonie met honderd fluitisten op vier boten, met draaiorgels, fanfares en carillons aan wal.

Deze hommage grijpt terug op dit memorabele evenement, waaraan sommige musici uit dit concert, zoals Eleanore Pameijer en het Mondriaan Strijkkwartet ook daadwerkelijk hebben deelgenomen.

Op het programma staan uiteraard werken van Henry Brant, maar ook van zijn grote inspirator Charles Ives, benevens enkele andere in dit geval 'ruimtelijk' werkende componisten als Jeff Hamburg, Frank van Gompel en Gerardo Gandini.

De musici hebben er met zachte dwang op aangedrongen dit ruimtelijke concert in de Grote Kerk Veere te mogen doen, een inderdaad erg ruimtelijk gebouw, misschien dan nog wat frisjes, waarmee MuziekPodium Zeeland in ieder geval een daverend openingsconcert heeft voor haar zomerserie in Veere.

Dinsdag 21 april, 21.30 uur

Schuttershof, Schuttershofstraat 1, Middelburg

Entree: 12/10 euro

David Torn's 'Prezens' feat. Tim Berne, Craig Taborn en Tom Rainey

(Jazz/Impro)

"His work is very spiritual, and has an ephemeral quality that I adore" (David Bowie)

David Torn is één van de belangrijkste vernieuwende gitaristen van dit moment, maar daarnaast ook componist en muziekproducent. Het mixen en manipuleren van elektronische en akoestische instrumenten en technieken is zijn handelsmerk. Torn studeerde compositie bij Leonard Bernstein en gitaar bij John Abercrombie en Pat Martino. Als zodanig brak hij in de jaren tachtig door met het kwartet van Jan Garbarek. In de jaren daarna speelde hij samen met uiteenlopende artiesten als Don Cherry en Dave Douglas, maar ook met David Bowie, David Sylvian, Laurie Anderson, Vernon Reid, zelfs met Tory Amos, Sting, John Legend en Madonna. Niet alleen muziek trok zijn aandacht, ook in de filmindustrie liet hij zijn sporen na. De expressieve gitaarmelodieën van Torn zijn terug te vinden op soundtracks van films als Romeo is Bleeding, The Departed, The Hoax, Kalifornia, Storyville en The Big Lebowski. Vorig jaar bracht Torn op het label ECM 'Prezens' uit. Bijgestaan door drie ijzersterke improvisatoren, saxofonist Tim Berne, pianist Craig Taborn en drummer Tom Rainey, werd het een cd vol dwarse swing, basale funk, noise, rhytmn & blues, freak-metal en elektronische soundscapes. Alsof Sonic Youth een vrije versie geeft van 'Bitches Brew' van Miles Davis en dat is dan nog maar de helft van het verhaal. Dit uiterst innoverende album bewijst dat David Torn een talent van eenzame klasse is. Met deze band komt Torn ook naar Zeeland, een band die vorig jaar al een aantal tamelijk indrukwekkende optredens in de Lage Landen gaf.

Bezetting:⤨David Torn - gitaar⤨/ Tim Berne - saxofoons /⤨Craig Taborn - piano, keyboards /⤨Tom Rainey - slagwerk

Informatie: www.muziekpodiumzeeland.nl / www.jazzmiddelburg.nl

Reserveren: 0900-3300033 / www.theaterverkoopzeeland.nl

Willem Kniknie

Directeur MuziekPodium Zeeland

06-48529010 / 0118-623650

Oudestraat 26, 4351 AV Veere.