VVD


18-4-2009

Van Baalen: strenger softdrugsbeleid noodzakelijk

VVD-Tweede-Kamerlid en VVD-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen van 4 juni a.s. Hans van Baalen heeft vandaag bij het Europa-congres van de VVD Limburg in Maastricht opgeroepen tot een veel strenger softdrugsbeleid.

Hij noemde het huidige gedoogbeleid achterhaald, onduidelijk, onwerkbaar en een gevaar voor de volksgezondheid. Het feit, dat softdrugsgebruik op scholen eerder regel dan uitzondering is, bedreigt onze toekomstige generaties en draagt bij aan de verloedering van de samenleving. De huidige generatie softdrugs zijn qua werkzame stof te vergelijken met de harddrugs uit de jaren '60. De drugsconsumptie moet daarom drastisch worden beperkt en geconcentreerd. Handhaving is de kern van de nieuwe aanpak.

Van Baalen wil dat koffieshops besloten verenigingen worden, waarvan de gebruiker lid moet zijn en alleen met een officiele pas toegang heeft Koffieshops moeten onder stringenter toezicht worden geplaatst. De gebruiker moet 18 jaar of ouder zijn en ingezetene van de gemeente, waar de koffieshop is gevestigd. Hiermee kunnen buitenlanders, wanneer die geen officiele ingezetenen zijn, geweerd worden. In de grensprovincies is grensoverschrijdend drugsverkeer een groot probleem.

Een andere kant van Van Baalen's plan is om de achterdeur van de koffieshop ook goed te regelen. Alleen door de overheid goedgekeurde producenten zouden de koffieshops mogen bevoorraden.

Van Baalen wil zijn plan met zijn Tweede-Kamercollega Fred Teeven nader uitwerken en aan Europese regelgeving toetsen.