Ministerie van Defensie

Marine

Fregat De Zeven Provinciën voorkomt kaping

18 april 2009, 14.58 uur

Boarding-actie vanaf Hr. Ms. De Zeven Provinciën. Het fregat Hr. Ms. De Zeven Provinciën heeft een zeeroveraanval op een tanker afgewend en daarmee de kaping van het schip voorkomen.

Het Nederlandse fregat reageerde vandaag onmiddellijk op de noodmelding in de Golf van Aden. Door de snelle actie werd de aanval afgewend en kon het bootje met de zeerovers worden aangehouden. Het beveiligingsteam van het Korps Mariniers dat de aanhouding verrichtte, trof meerdere wapens en munitie aan boord van het piratenschip aan. Deze zijn in beslag genomen.

De actie volgt een dag na het besluit om 3 dagen langer deel te nemen aan de missie Allied Protector voor de kust van Somalië. Vanwege de toegenomen spanning in het gebied ging minister Eimert van Middelkoop gisteren akkoord met een verzoek van de NAVO om de Nederlandse bijdrage aan de operatie te verlengen. Door deze verlenging tot 23 april komt een havenbezoek aan Muscat (Oman) te vervallen.

Piraten

De Zeven Provinciën maakt deel uit van een permanent NAVO-vlootverband dat onderweg is naar Azië. Tijdens de vaartocht wordt vanaf 27 maart tot en met 23 april en op de terugweg vanaf medio tot eind juni voor de Afrikaanse kust opgetreden tegen piraten. De missie wordt uitgevoerd onder bevel van de Commandant der Strijdkrachten Van Uhm.

De bemanning van Hr. Ms. De Zeven Provinciën bestaat uit 170 militairen, waaraan tijdens de missie een beveiligingsteam van het Korps Mariniers is toegevoegd. Ook zijn twee marechaussees aan boord, onder wie een officier van justitie.