Skatebond Nederland


Persbericht skeeleren


Skatebond Nederland

www.skatebond.nl


Sjoerd Huisman wint eerste etappe World on Wheels in Domburg


Sjoerd Huisman is zaterdag in Domburg winnaar geworden van de eerste wedstrijd in de landelijke skeelercompetitie Univé World on Wheels. Tweede werd de meervoudig juniorenwereldkampioen Bart Swings uit België, derde Roy Boeve.


"Ik zag Bart Swings aankomen en ik wou het er niet op gokken met hem te moeten sprinten," zei Sjoerd Huisman. De 22-jarige natuurijskampioen uit Andijk vormde in de laatste kilometers een kopgroep met Roy Boeve en Maarten Swings, de broer van Bart. Maarten reed op zijn tandvlees en moest in het zicht van de haven afhaken bij de koplopers. Daarop maakte Bart op het laatste moment een imposante sprong uit het peloton. Hij kwam net te laat om Huisman te achterhalen, die uit voorzorg alvast een ultieme demarrage had geplaatst.
"Ik had gehoopt dat ze me niet zagen komen," aldus Bart Swings (CadoMotus), het 18-jarige multitalent dat nu aan zijn carrière bij de senioren begint.
"We zijn aan het opbouwen. We hadden niet de intentie om er aan het begin van het seizoen al te staan. Maar het gaat nu al goed," zei Sjoerd Huisman, wiens Nefitploegmaat Gary Hekman de sprint om de vijfde plek van het peloton pakte, achter Maarten Swings (vierde).


Hekman won vorig jaar in Domburg, op een nat parcours. Sjoerd Huisman werd in de Zeeuwse kustplaats al twee keer tweede.
De Nefitploeg had maar twee man in de race, evenals Habovo: Roy Boeve en Jan van Loon (tiende). Arjan Mombarg (Nefit) kon nog geen skeelerschoenen aan na de blaren die hij vorige week in Sloten heeft opgelopen. Karlo Timmerman (Habovo) wacht op een slijmbeursoperatie, die 21 april plaatsvindt.


Op het smalle, bochtige parcours van 1250 meter, met een paar scherpe bochten, een klinkerstraat en een helling, vond de ene na de andere aanval plaats. Bart Swings en Sjoerd Huisman demarreerden bijna uit het vertrek. Toen Huisman Swings moest laten gaan, reed deze nog enige tijd alleen, maar het peloton kwam terug. De broers Swings waren vaak voorin te zien, evenals onder meer de Skatemill-Powerslideploeg met de Fransman Pascal Briand, Roy Boeve en Jan van Loon en de veelbelovende Belg Wannes Van Praet.


Met acht ronden te gaan reed de Belg Frank Fiers alleen weg. Het duurde enige tijd voordat er actie kwam vanuit het peloton. Onder meer landgenoot Sven Mallezie bemoeide zich met de achtervolging. Met vier ronden te gaan hadden Jan van Loon en Willem Hut (Gibo-Raps) lichte voorsprong. Daarna vormde zich het kopgroepje met de latere winnaar Huisman. Roy Boeve: "Iedereen heeft er hard voor gereden."


Omdat er in premiesprints extra punten voor het algemeen klassement zijn te verdienen, ziet de rangschikking er na één wedstrijd anders uit dan het dagklassement. Pascal Briand gaat daarin aan de leiding, gevolgd door Klaas de Weerd en Bart Swings.


De beste debutant bij de A's, doorgestroomd vanuit de beloftencategorie, was Sjaak Schipper (Medemblik) op de zevende plaats.


Dames


De Deense Sarah Bak (Powerplay) won de wedstrijd bij de dames. Ze was de snelste in de eindsprint van het peloton, vóór Anniek ter Haar (Bemog) en Mariska Huisman (CadoMotus), de winnares van de Essent Cup marathonschaatsen afgelopen winter.
Het was de eerste overwinning op Nederlandse bodem voor Sarah Bak. De 25-jarige uit de Deense nationale ploeg woont dit seizoen afwisselend in Frankrijk en Nederland, omdat ze in beide landen wedstrijden rijdt.
Op het smalle, bochtige parcours waren er geen demarragepogingen van betekenis. Sarah Bak: "Wegkomen was moeilijk. Ik wachtte op de sprint. Mijn sprint is nu iets beter, omdat ik mijn training heb veranderd. Ik doe minder krachttraining."
In het algemeen klassement, met de in de tussensprints verzamelde punten, gaat Anniek ter Haar aan de leiding met 28 punten, gevolgd door Margo van de Merwe met 26 en Mariska Huisman met 25.


Beloften


De Belg Sander Corne was de snelste bij de beloften. De 17-jarige broer van A-rijder Jasper versloeg in de eindsprint van een kopgroep van negen man Gerard Nijgh, die tweede werd, en Roy Mulder (derde).
"Ik ben eigenlijk geen sprinter," aldus Corne. "In de laatste ronde kon ik een gaatje slaan van een meter of 15, waardoor ik op de streep net genoeg overhield."
Het was voor Corne zijn tweede wedstrijd in Nederland, na die van vorige week in Sloten. "Eigenlijk wou er niemand echt werken in de kopgroep," concludeerde hij. In de laatste paar ronden maakte Kevin Floris (Purmerend) daar gebruik van door alleen weg te rijden. Na wat dralen sloegen Sander Corne en Erik Valent de handen ineen om hem terug te rijden, wat in de laatste ronde lukte.
De kopgroep was ontstaan doordat Kevin Floris, Angelo van der Zwan en Roderick van Zuylen samen ontsnapten. Een groepje van vier ging in de achtervolging: de Zeeuw Niels Mesu, Yordi Martens, Roy Mulder en de latere winnaar Sander Corne. Uiteindelijk ontstond er een kopgroep van negen man.


Masters


Bauke Thijsseling uit Sint-Nicolaasga triomfeerde bij de masters. Nummer twee Rob Jager uit Utrecht kwam in de eindsprint nog dichtbij. Derde werd Carlo van der Zwan uit Heerde.
Er stond slechts een kleine groep veteranen aan de start: 18 man. In de wedstrijd gebeurde niet veel. Het bleek te moeilijk om in de smalle straten met scherpe bochten te ontsnappen. De Belg Jean-Luc Ostyn (vijfde) was de enige die een serieuze uitlooppoging deed.


Uitslagen: www.skatebond.nl, klik op de link 'Uitslagen en klassementen'





Skatebond Nederland