Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

23 maart 2009

Studenten, kunstenaars en wetenschappers serveren verrassend lekker programma

Culturele Zondag Dagelijkse Kost

Kunst en wetenschap is dagelijkse kost voor iedereen. Dat laten de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en de Universiteit Utrecht zien tijdens de Culturele Zondag op 19 april. Ruim 50 gratis programma's werpen een verrassend licht op alledaagse situaties, zetten aan tot denken over onderwerpen die voor iedereen herkenbare kost zijn en dagen de bezoeker uit om de kunstenaar en wetenschapper in zichzelf te ontdekken.

Dagelijkse Kost biedt muziek, theater, wetenschap, design, debat, workshops en tentoonstellingen voor alle leeftijden, 'geserveerd' door ruim 400 studenten, kunstenaars en wetenschappers van de HKU en de Universiteit Utrecht. Speciale gast is de jubilerende Universiteit voor Humanistiek (UvH). De Culturele Zondag Dagelijkse Kost vindt plaats op zondag 19 april 2009 tussen 10.45 uur en 17.30 uur op diverse locaties in de Utrechtse binnenstad. De toegang is gratis. Snoep verstandig: kom proeven van gevarieerde voeding voor lichaam én geest!

Een selectie uit het programma:

· Proef de lezingen van vier wetenschappers van de Universiteit Utrecht over eten en bijpassend fooddesign van de kunstenaars van Everything But a Slice of Bread. Wetenschap en kunst verdwijnt zo in één hap in je mond (Drift 21, tussen 12.30 en 17.15 uur).

· Op verschillende plekken in de Utrechtse binnenstad vind je installaties van studenten Fine Art van de HKU. De dagelijkse bezigheden van de bezoekers zijn de inspiratiebron voor performances, video's en tekeningen waarin aan het alledaagse een nieuwe draai wordt gegeven (doorlopend tussen 12.00 en 17.00 uur).

· Het Utrechtsch Studenten Orkest vangt het ritme van de dag in het symfonische gedicht La Mer van Claude Debussy (Academiegebouw, 16.00 en 17.00 uur). Drie talentvolle Utrechtse bands rocken op de Mariaplaats (tussen 14.00 en 17.30 uur) en de klas van Charlotte Margiono, beroemd operazangeres én lector aan de HKU, presenteert Sing with Strings (Gebouw voor Kunsten & Wetenschappen, 16.00 uur).

· De eindexamenstudenten van de acteursopleiding van de HKU tonen met hun afstudeervoorstelling Alles over mannen en vrouwen een proefondervindelijk onderzoek naar het geheim van de andere sekse (Akademietheater, 16.15 uur).

· Zin in verse kennis? Prominente wetenschappers als Paul Verweel en Micha de Winter geven je door verhalen uit hun onderzoek inzage in de leefwereld van jongeren van nu. (Academiegebouw, tussen 12.00 en 15.15 uur). De UvH presenteert lezingen en workshops, door o.a. Joep Dohmen, rond het thema zingeving (Drift 6, tussen 12.00 en 16.45 uur)

· Tijdens de modeshow Rest (?) in Pink in de Domkerk tonen eerstejaarsstudenten Fashion Design van de HKU een uitgebreide collectie kostuums die geïnspireerd is op het thema Dag, Nacht & Ochtend (Domkerk, 16.15 en 17.00 uur).

· Ook voor kinderen is er op diverse locaties van alles te beleven. Zij kunnen bijvoorbeeld Wetenschapper in 1 dag worden door met spannende experimenten een diploma te verdienen uit handen van Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft. Ook kunnen ze zelf sieraden maken tijdens Versier jezelf met eten, diverse theatervoorstellingen bijwonen of leren Trommelen op rommel.

Website

Naast deze activiteiten is er natuurlijk nog veel meer te beleven. Het volledige programma staat op www.culturelezondagen.nl.

Culturele Zondagen zijn een initiatief van de Gemeente Utrecht en worden maandelijks georganiseerd in samenwerking met Utrechtse cultuurinstellingen.

Noot voor de redactie (

Universiteit Utrecht