PvdA Amsterdam


Amsterdamse canongesprekken: Gas en Watersocialisme


Datum: Zondag 19 April '09

Tijd: 15.00-16.00 uur

Locatie: Stadsarchief van Amsterdam, Vijzelstraat 32
Info: Meino Schraal

Tel: 020-2511619

Op de eerste en de derde zondag van de maand tussen 15 en 16 uur wordt, aan de hand van het venster van de week uit de Amsterdamse Canonreeks, een gast geïnterviewd in het Stadsarchief van Amsterdam, Vijzelstraat 32.

De gasten hebben telkens een relatie met het venster - thema en weten op een boeiende wijze daaromtrent te vertellen aan het publiek. De keuze van de vensters uit de canon sluit aan op de reeks bij AT5.

Ook is elke keer een stuk uit de collectie van het Stadsarchief te bezichtigen, dat in relatie staat tot het venster of het thema van die middag.

Op zondag 19 april is het venster Gas en Watersocialisme met als gast Dick Pels (socioloog, publicist en betrokken bij de progressief- liberale denktank Waterlandstichting).

Hij spreekt over Wim Treub en de opkomst van de radicalen in de raad: jonge , vooruitstrevende liberalen o.l.v. Treub, hielden begin 20e eeuw een pleidooi voor uitbreiding van gemeentelijke taken, openbare nutsvoorzieningen in handen van de gemeente; gas, water telefoon en tram.

Ook de woonellende werd aangepakt. De stad Amsterdam werd een proeftuin voor de verzorgingsstaat. De sociaal-democraat Wibaut maakte van Amsterdam het Mekka van de volkshuisvesting. Alleen al tussen 1917-1922 werden 6500 woningen gebouwd, met name in de Transvaalbuurt en Betondorp. Om de binnenstad en in Noord werden arbeiderswoningen gebouwd. Ook Wibaut was vooruitstrevend op het gebied van onderwijs, cultuur, sociale voorzieningen en openbare nutsbedrijven.