Ingezonden persbericht


Persbericht:

De Sikhs in Nederland vieren feest.
Internationale Tulband dag, verjaardag Khalsa, oogstfeest

Zondag 19 april komen de Sikhs van Nederland in Almere bijeen om een aantal heugelijkheden feestelijk te vieren. De meeste gekleed in oranje (vanwege oranje vlag van het Sikh geloof) en met oranje tulbanden zullen zij voor de derde jaar, op deze dag in de vorm van een optocht door de straten van Almere trekken.

Deze optocht staat in het teken van feest, informatieverschaffing, wederzijds optimaal begrip, liefde en vrede in wereld.

Allereerst wordt de internationale dag van de Tulband die valt op 13 april tevens op deze dag gevierd.

Achtergrond Vaisakhi en Khalsa

Daarnaast werd 310 jaar geleden in Punjab (India) op de dag van Vaisakhi (Sikh festival - ter aanduiding van oogstseizoen) de Khalsa openbaard. De Khalsa is een collectief van geïnitieerde Sikhs, en kregen de Sikhs uiterlijke kenmerken (één daarvan is ongeknipte haren) om te laten zien dat zij praktiseren hetgeen zij geloven. Het Khalsa-concept vertegenwoordigt onder meer gelijkheid, rechtvaardigheid, vrijheid, liefde en respect voor elkaar. Aangezien de Khalsa daarmee samenvoeging is van barmhartigheid, geloof, vastberadenheid, moedigheid en hoffelijkheid, is de processie tevens een optocht voor vrede in de wereld.

Vaisakhi wordt jaarlijks gevierd met een Nagar Kirtan(processie). Tijdens Vaisakhi werden de eerste Sikhs middels de nieuwe manier van dopen oftewel amrit-ceremonie binnen het Sikh geloof ingewijd. Hierbij initieerde de tiende Sikh Goeroe de Panj Piaré (de vijf uitverkorenen, de eerste 5 khalsa) en bracht het uiterlijk in harmonie met een goed en nobel karakter. Op deze dag kregen de Sikhs na de initiatie een gedragscode en vijf onderscheidende symbolen van het broederschap. De Sikh Goeroes hadden hiermee de priesters en intermediairs afgeschaft en had de gewone man en vrouw tot ambassadeurs van de Sikh manier van leven gemaakt en deden daarmee afstand van ongelijkheid, vooroordelen en discriminatie.

Vaisakhi een feest voor iedereen. Het is een periode om Gods liefde en vertrouwen in ons te herinneren.

Sikh processie, 'Nagar Kirtan':
Datum : zondag 19 april
Locatie : aanvang bij de Gurdwara (Sikh gebedshuis) Sikh Sangat Sahib aan de Brongouw 57 in Almere-Haven. Tijdstip : 11.00 - 16:00 uur

De route die gelopen zal worden is als volgt: (beginpunt) Gurdwara Sikh Sangat Sahib aan Brongouw 57 - Keiwierde - Oldewierde - Zandwierde - Strandweg - Sluiskade - Sluis -Schoolstraat - Stadswerf - Parkwerf - Markenlaan - Brugmark - Noordmark - De Paal -Overgouw - Brongouw 57.

Tot de 19de.

Media contactpersoon processie: Gursev Singh 06 123 00 187

Dutch Sikh Council
Postbus 90242, 1006 BE Amsterdam

Zie foto's optocht van 2008:

http://home.kpn.nl/dukke023/ en

http://picasaweb.google.nl/singh.gursev/AlmereNagarKirtan2008#