Voortreffelijk leven. Zijn deugden aan te leren? Zondagmiddagsymposium


NIJMEGEN, 20090326 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en dagblad Trouw organiseren Voortreffelijk leven. Een zondagmiddagsymposium over de vraag of deugden zijn aan te leren. Sprekers zijn o.a. Paul van Tongeren, Wil Derkse, Ybo Buruma, Pim Haselager en Toine Lagro-Janssen. Het symposium vindt plaats op zondag 19 april 2009 van 13.00 - 17.00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2. www.ru.nl/sp/deugden

Kan een gierigaard zichzelf leren gul te worden? Kan een ongeduldig mens geduld oefenen? Is het mogelijk een jaloers iemand om te toveren tot een genereus persoon? Kun je, kortom, deugden aanleren die je vreemd zijn, en zo ja, hoe gaat dat in zijn werk? Of is het alleen mogelijk om deugden te ontwikkelen die al in je karakter besloten liggen?

Tijdens deze middag spreken de filosofen Paul van Tongeren en Wil Derkse over de vraag of en hoe we deugden kunnen cultiveren. In interviews buigen ervaringsdeskundigen en wetenschappers zich over deze vraag. Helpen pedagogische inzichten bij het bevorderen van een deugdzaam leven? En wat zeggen de nieuwste inzichten in de werking van de hersenen?

Sprekers
Prof.dr. Paul van Tongeren is hoogleraar Wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Prof.dr. Wil Derkse is filosoof en hoogleraar-directeur van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Vier interviews in parallelsessies
Prof.mr. Ybo Buruma is hoogleraar Strafrecht en strafprocesrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen
Dr. Ger Groot doceert filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is medewerker voor filosofie en literatuur bij NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer.
Dr. Pim Haselager is psycholoog en filosoof. Hij is verbonden aan het Nijmeegs Instituut voor Cognitie en Informatie van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Prof.dr. Toine Lagro-Janssen is hoogleraar Vrouwenstudies medische wetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en huisarts.

Dr. Renée van Riessen dichteres en filosofe en
Marjolein Verburg, zangeres en dirigente, treden op en worden geïnterviewd.
Drs. Elianne Keulemans, coördinator van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen, treedt op als gespreksleider.

Aanmelding
Deelname kost 10,-. Medewerkers en alumnipashouders van de Radboud Universiteit Nijmegen en abonnees van Trouw betalen ¤ 7,50. Studenten betalen ¤ 5,-. Inschrijven is verplicht en kan via www.ru.nl/sp/deugden

Dit symposium is de afsluiting van het themajaar over deugden van dagblad Trouw. Het Soeterbeeck Programma verzorgde in januari 2008 de aftrap van dit themajaar met het symposium Voortreffelijk leven. Over klassieke en moderne deugden. Sindsdien publiceerde Trouw een serie reportages en interviews met markante personen over hun deugden en ondeugden. Deze artikelen zijn gebundeld in het boek Voortreffelijk leven. Op zoek naar het juiste midden (Uitgeverij Lemniscaat), waarvan het eerste exemplaar deze middag wordt aangeboden. De auteurs Emiel Hakkenes en Peter Henk Steenhuis, journalisten bij Trouw, leiden de interviews tijdens het symposium.





Soeterbeeck Programma