Ingezonden persbericht


Persbericht
Utrecht, 23 maart 2009

KUNST EN WETENSCHAP VOOR IEDEREEN TIJDENS DE CULTURELE ZONDAG DAGELIJKSE KOST

Kom smullen van gevarieerde voeding voor lichaam en geest op de Culturele Zondag Dagelijkse Kost op zondag 19 april! Ruim 400 studenten, kunstenaars en wetenschappers van de Universiteit Utrecht (UU) en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) laten je zien dat kunst en wetenschap dagelijkse kost is voor iedereen. Een programma vol muziek, theater, wetenschap, design, workshops, debat en tentoonstellingen voor alle leeftijden, met als speciale deelnemer de jubilerende Universiteit voor Humanistiek (UvH). Alle onderdelen zijn gratis toegankelijk. Kijk voor het volledige programma op www.culturelezondagen.nl.

VARIATIE
De Culturele Zondag Dagelijkse Kost bestaat uit zes thema's: Dagritme, Emotie, Eten, Werk en Zingeving. Het zesde thema Variatie is een mix van programma's die een verrassend licht werpen op alledaagse situaties of je uitdagen om de kunstenaar en wetenschapper in jezelf te ontdekken. Met onder meer de grensverleggende show Alles Over Mannen en Vrouwen door eindexamenstudenten acteursopleiding HKU om 16.15 uur in het Akademietheater. In Sonnenborgh - museum & sterrenwacht en het Universiteitsmuseum kun je tussen 12.00 - 16.00 uur door het doen van spannende experimenten Wetenschapper in één dag worden, inclusief diploma.

DAGRITME
Lekker wakker worden kun je om 10.45 uur in het Academiegebouw met een bijzonder Yogaconcert. 's Middags om 15.30 uur leer je van wetenschapper Jaap Lancee hoe je je nachtmerries de baas wordt in zijn lezing Horror in de Nacht. Tijdens een spectaculaire modeshow van eerstejaars studenten van de opleiding Fashion Design van de HKU in de Domkerk zie je de fantasievolle ontwerpen die zijn ontstaan vanuit de individuele interpretaties van het thema Avond, Nacht en Ochtend. De modeshow van 20 minuten is tweemaal te bezichtigen: om 16.15 uur en 17.00 uur.

EMOTIE
Schuilt er een acteur in jou? In de workshops Soapacteren (Gebouw Faculteit Geesteswetenschappen, Drift 21) speel je dramatische scènes mét cliffhanger. In het Academiegebouw geven drie Utrechtse wetenschappers je inzage in de leefwereld van jongeren van nu. Vocalgroup IDNL giet om 14.00 uur in het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen oer-Hollands repertoire als De vlieger, Het hondje van Dirkie en Het kleine café in een verrassende nieuwe muzikale vorm.

ETEN
Verdedig je banaan of mandarijn tijdens de urban game Fruitfight (Akademietheater). Heb je zin in verse kennis, kom dan in het gebouw aan Drift 21 proeven van de verhalen over eten door vier wetenschappers van de UU én bijpassend fooddesign van de kunstenaars van Everything But a Slice of Bread. Zij interviewden de wetenschappers en ontwierpen geïnspireerd op hun verhalen vier speciale 'hapjes'. Wetenschap en kunst verdwijnt zo in één hap in je mond.

WERK
In het Academiegebouw organiseert Studium Generale om 14.15 uur een discussie over de Stress tussen werk en privé, de zogenaamde 'ratrace'. Iets lichtzinniger is het programma Werkpaarden om 13.00 en 15.30 uur in het Gebouw voor Geesteswetenschappen: een interactieve theatervoorstelling die vorm krijgt door de suggesties uit het publiek.

ZINGEVING
Maak kennis met de Universiteit voor Humanistiek (UvH) die dit jaar 20 jaar bestaat. Zij presenteren in hun pand aan Drift 6 lezingen en workshops rond het thema zingeving, een belangrijk onderwerp binnen de Humanistiek. Ook zijn er doorlopend ronde tafel discussies met als thema 'de zin van vandaag'.

Noot voor de redactie (