Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

AMB Cultuurcafé op 19 april in teken van Maand van de filosofie

zondag 19 april, 15.30 - 17.00 uur

AMB Cultuurcafé op 19 april in teken van Maand van de filosofie "Kan de kunst ons troost bieden?"

Het AMB Cultuurcafé staat op 19 april in het teken de Maand van de Filosofie. Filosoof Antoon van den Braembussche en filosoof Katja Rodenburg gaan met elkaar in gesprek over de vraag: kan de kunst ons troost bieden? Ondermeer aan de hand van beeld- en muziekfragmenten verkennen ze de betekenis, de diepte en de reikwijdte van de kunst in situaties waarin wij in de verdrukking komen. Marike Verheul, ooit Armando's rechterhand in het Armando quartet zorgt voor de muziek. Kosten bedragen 15, - euro inclusief entreekosten. Het Cultuurcafé duurt van 15.30 tot 17.00 uur.

Omdat kunst een manier van overleven is, een manier om de werkelijkheid te overmeesteren, een omgekeerde tragedie, kan ze troost schenken ( - ) Mijn kunst is geen idylle - helaas niet, want dat lijkt me heel wat aangenamer -, omdat de beweegredenen niet idyllisch zijn. Armando

Filosofie
Antoon van den Braembussche doceerde tot 2007 kunst- en cultuurfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij bekleedt een deeltijd professoraat in de kunstkritiek aan de Vrije Universiteit in Brussel. Hij publiceerde het veelgebruikte boek Denken over kunst (Coutinho) en onlangs samen met Angelo Vermeulen Baudelaire in cyberspace - dialogen over kunst, wetenschap en digitale cultuur (2008, ASP) Katja Rodenburg is filosoof, curator en gespecialiseerd in esthetica, de filosofie van de kunst. Zij publiceerde onder andere Nietzsche lezen (ed. 2000, Damon) en Ik, Ophelia ( 2008, D'jonge Hond). Op dit moment werkt zij aan het boek Armando en de melancholie van het scheppen, dat in september zal verschijnen bij uitgeverij D'jonge Hond.

Vioolmuziek
Marike Verheul, componerend violiste, speelde sinds de beginjaren van het Armando Quartet als rechterhand van kunstenaar Armando tijdens zijn literaire concerten. Tegenwoordig maakt ze eigenzinnige composities, geïnspireerd op het thema van een bijeenkomst en vaak in wisselwerking met andere kunstvormen of sprekers. Regelmatig is Marike Verheul te horen bij openingen in galeries, in theatervoorstellingen. Recent verzorgde zij de muziek bij een Science4you matineeserie van de Erasmus universiteit.

succesvol
Dit AMB Cultuurcafé is alweer het derde cultuurcafé van dit jaar. Tijdens het eerste cultuurcafé sprak Yvonne Ploum met schrijver en kunstcriticus Hans den Hartog Jager over diens boek Dit is Nederland. Het tweede cultuurcafé stond in het teken van de dierenverhalen van Armando. Tom Jansen las voor uit Dierenpraat en andere verhalen van Armando. Dit boek verscheen ter gelegenheid van de Boekenweek 2009 bij Uitgeverij Augustus. Het vierde AMB Cultuurcafé vindt plaats op zondag 17 mei en staat in het teken van 4 en 5 mei. Hoofdgast wordt dichter, schrijver en theoloog Huub Oosterhuis. Journalist en theoloog Franck Ploum leidt de middag.

Datum: zondag 19 april 2009
Tijd: 15.30 - 17.00 uur
Plaats: Armando Museum Bureau
Adres: Zonnehof 8 (Rietveldpaviljoen), 3811 ND, Amersfoort

Toegang: ¤15,- inclusief tentoonstellingsbezoek
Reserveren gewenst. Telefoon: 033 461 40 88. Email: info@armandomuseum.nl



Ingezonden persbericht