Ingezonden persbericht


Het licht van de stad

Hoe verover je een stad? Door haar schoonheid te bezingen!

'Een eigen plek in Amsterdam verwerf je je niet door de stad te bezetten, maar door te genieten van de pracht die ze te bieden heeft.' Dat zegt fotograaf Nosrat Mansouri. Daarom maakt hij regelmatig foto's van de Amstel waar ze op haar breedst is, vlakbij de Berlagebrug. Steeds met ander licht, met blauwe luchten, grijze wolken of het avondrood. Met deze foto's organiseren schilder Senad Alic, Nosrat Mansouri, stichting On File en podium Mozaïek het multi-disciplinair project 'Het licht van de stad'. Het project bestaat uit diverse onderdelen: een bustocht van IJ naar Amstel in de slotweek van Amsterdam Wereldboekenstad (19 april), het maken van de kunstwerken (mei-augustus), en een expositie in Podium Mozaïek (september-oktober) met een boekje Het licht van de stad.

Voor nieuwe en oud-Amsterdammers
De stad veroveren door haar schoonheid te bezingen, deze methode die kunstenaars inzetten om zich de stad eigen te maken, kan nieuwkomers én oud-Amsterdammers inspireren. Nieuwkomers horen bij deze stad zoals het carillon van de Westertoren en het water dat door de Amstel stroomt. De liefde voor Amsterdam is wat hen bindt, ook al is die soms vermengd met heimwee naar andere oorden. De nieuwkomers die andere accenten laten klinken, kunnen oud-Amsterdammers een nieuwe kijk geven op hun woonplaats.

Verhalenbus van IJ naar Amstel 19 april 14 uur
Voor de slotweek van Amsterdam Wereldboekenstad, april 2009, vragen we twaalf kunstenaars om ook hun verhaal over de stad te vertellen of te schrijven. Op zondag 19 april om 14 uur rijdt de verhalenbustocht van het IJ (De Tolhuistuin) naar de Amstel. De kunstenaars vertellen hoe zij de stad veroverden. Medereizigers vertellen hun eigen verhalen over de schoonheid van de stad. Er reizen twee journalisten van on line magazine Ex Ponto mee om verslag te doen.

Twaalf foto's, twaalf kunstwerken en twaalf verhalen Aan twaalf foto's van de Amstel voegen twaalf Amsterdamse kunstenaars (geboren in verschillende delen van de wereld) hun eigen beeldende interpretatie toe. In september en oktober 2009 is er een expositie van de foto's en kunstwerken bij Podium Mozaïek in Amsterdam. Twaalf verhalen over de schoonheid van de stad worden geschreven door de kunstenaars zelf of door journalisten en schrijvers van www.exponto.nl , online magazine van On File, vakvereniging voor gevluchte journalisten en schrijvers.