Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland neemt niet deel aan antiracisme-conferentie VN

19 apr 2009 | Nederland neemt komende week niet deel aan de antiracisme-conferentie van de Verenigde Naties het Zwitserse Genève. De voorgestelde slotverklaring doet afbreuk aan het doel van de conferentie en is voor Nederland onaanvaardbaar.

"De conferentie tegen racisme is te belangrijk om te laten misbruiken voor politieke doeleinden en aanvallen op het Westen," aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Daar doet Nederland niet aan mee."

De VN-conferentie is een vervolg op de antiracismetop in het Zuid-Afrikaanse Durban in 2001.

Minister Verhagen noemt de slotverklaring die nu op tafel ligt een gemiste kans. "Een aantal landen dat zelf nog heel wat te doen heeft op het gebied van mensenrechten, misbruikt de top om religie boven de rechten van de mens te stellen en de vrijheid van meningsuiting onnodig in te perken, discriminatie op grond van seksuele geaardheid te negeren, en impliciet Israël als enige land in de beklaagdenbank te zetten."

Nederland stelde zich tijdens de onderhandelingen over de slotverklaring steeds principieel maar constructief op, en diende meerdere keren alternatieve tekstvoorstellen in. Desondanks bleef de sfeer grimmig, en waren Westerse landen het doelwit van politieke aanvallen. Nederland heeft daardoor het vertrouwen in een aanvaardbare verklaring verloren en gelooft niet meer dat de conferentie werkelijk kan bijdragen aan de bestrijding van racisme.

Nederland staat voor de bevordering van mensenrechten en neemt de strijd tegen discriminatie op grond van ras, seksuele geaardheid, geslacht, geloof en politieke overtuiging zeer serieus. Daarom heeft Nederland zich zowel in binnen de Verenigde Naties als de Europese Unie voluit ingezet om de langdurige onderhandelingen over een slotdocument toch te laten slagen.

Bestrijding van racisme en elke andere vorm van discriminatie blijft nationaal en internationaal een speerpunt van het regeringsbeleid. Zo heeft Nederland in 2003 in samenspraak met het maatschappelijk middenveld een Nationaal Actieplan tegen racisme opgesteld. De regering werkt nu aan een geactualiseerde versie van dit plan.

Ook binnen internationale organisaties zal Nederland zich blijven inzetten voor de wereldwijde bescherming van de positie van etnische, religieuze en andere minderheden, en zal Nederland zich blijven verzetten tegen discriminatie op welke grond dan ook.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl