Gemeente Brummen


Quick scan voor 'duurzaam water'

(Oorspronkelijke publicatie datum: 19-04-2009)

De gemeente Brummen gaat een zogenaamde quick scan uitvoeren naar de moge-lijkheden voor duurzaam gebruik van industriële restproducten. Zon onderzoek is in de ogen van het gemeentebestuur een goede manier om na te gaan of een dergelijke ontwikkeling in de gemeente Brummen echt kans van slagen heeft. Ook moet de quick scan aangeven in welke richting en op welke wijze een eventueel vervolgonderzoek ingestoken moet worden. Voor de quick scan maakt de gemeente 10.000 euro vrij. Voor eventueel vervolgonderzoek, dat dan samen met andere partijen wordt opgepakt, nog eens 25.000 euro.

In het door de gemeenteraad vastgestelde Masterplan duurzame woon- en leefomgeving is als één van de doelstellingen "het realiseren van besparingen op fossiele brandstoffen" opgenomen. Vanuit deze doelstelling heeft een eerste oriëntatie plaatsgevonden naar de mogelijkheden om te komen tot daadwerkelijk duurzaam gebruik van industriële restproducten. Het gaat hierbij vooral om de rol die afvalwater en biogas kunnen spelen in duurzame projecten. Deze restproducten komen in grote hoeveelheden vrij bij het Eerbeekse bedrijf Industriewater Eerbeek BV. Vervolgens is gekeken naar doelmatige gebruiksmogelijkheden van deze restproducten. Hierbij is de Warmte Kracht Koppeling, die werkzaam is bij papierfabriek De Hoop in Eerbeek, naar voren gekomen als verwerker hiervan.

Volop kansen
B&W hebben geconstateerd dat het hergebruik van deze industriele restproducten jaarlijks kan leiden tot 1 tot 1,5 miljoen m³ minder grondwateronttrekking. De huidige onttrekking is ca 2,3 miljoen m³. Door kringloopsluiting wordt verdroging tegengaan en ontwikkeling van natte natuur gestimuleerd. Ook vindt er dan een toename van de ecologische kwaliteit in de omgeving plaats. Bij gebruik van het groene biogas dat bij Industriewater vrijkomt kan circa 3 miljoen m³ aan aardgas worden vervangen dat anders bij de papierfabriek wordt gebruikt. Dit zal tegelijkertijd een reductie van de CO2-emissie tot gevolg hebben.

Effecten en spin-off
Bij het tot ontwikkeling komen van het project kunnen grote effecten optreden. Op het gebied van water kan gedacht worden aan de beken die meer water zullen voeren. Ook zal er een betere ontwikkeling van de natte natuur mogelijk zijn. Verder zal sneller voldaan kunnen worden aan één van de eisen uit de Kaderrichtlijn Water. Deze richtlijn is gesteld voor het beschermen van de lokale drinkwatervoorraden. Op langere termijn kan de ingezette weg zelfs uitgroeien tot een volledige sluiting van de waterkringloop. De quick scan heeft tot doel om al deze kansen en mogelijkheden in kaart te brengen.

Hoe verder?
B&W gaan nu aan de slag om een deskundig bureau te vinden die de quick scan kan uitvoeren. De resultaten hiervan worden weer besproken door het gemeentebestuur, waarna wordt besloten om samen met enkele samenwerkingspartners een vervolgonderzoek te starten.