Provincie Antwerpen


19 april 2009

EcoFEESTival draait volledig op groene stroom

Zonnepanelen op Kamp C produceren groene stroom voor elektriciteit festival en duizenden geïnteresseerde bezoekers zijn van de partij!

Alle zelf geproduceerde groene stroom ging dit weekeinde naar ecoFEESTival in Westerlo. Met de zonnepanelen in bedrijvencentrum De Basis, met de panelen van Kaneka en met de extra panelen van Ecostream (trailer naast het podium) produceerde Kamp C goed 90 kilowatt uur stroom vandaag.

Hierdoor is het evenement in ieder geval onafhankelijk van elektriciteit en wat dat betreft zeker CO2 neutraal.

De provincie Antwerpen organiseerde vandaag de vierde editie van het milieuevenement EcoFEESTival.

Het domein werd omgetoverd tot een gezellig festival met tal van activiteiten en gelukkig voor de vierde maal : goed weer.

Opnieuw mochten we veel standhouders begroeten die de bezoekers een schat aan duurzame en ecologische informatie bezorgden. Feit is dat de zon van de partij was en de zon is dan ook een belangrijke speler in duurzaam bouwen en zeker ook in groene energie.

Mocht u het niet weten: van iedere 250 woningen in Vlaanderen, heeft er vandaag 1 woning zonnepanelen op haar dak staan. Dat is meer dan drie keer beter dan twee jaar geleden! Maar alles kan beter, op Kamp C heeft ieder gebouw, zonnepanelen op haar dak. Dus blijven we vanuit Kamp C ook groene energie promoten! Gelukkig moeten we dat niet meer alleen doen, als op de markt van het EcoFEESTival waren verschillende plaatsers en leveranciers van groene stroom aanwezig.

Op de markt waren maar liefst 45 bedrijven en organisaties die informeerden over hernieuwbare energie en duurzame bouwmaterialen: zonnepanelen, warmtepompen, waterrecuperatie, isolatie, ventilatie, wind energie ... en over de premies en subsidies die hiervoor bestaan.

Verder waren er standhouders uit de ecologische en natuursector. Topics die aan bod komen op de markt zijn natuur, landschap en klimaat, ecologische initiatieven en producten, composteertips en nog veel meer.

Bij al dat gedruis hoorde natuurlijk ook wat feestelijk eten en drinken: je kon er héérlijk gezellig genieten van het aanbod hoeve -en streekproducten en fairtrade drankjes.

Bouwadvies - Demonstratiewoning

Kamp C, het Procinciaal Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen, zette ook de deuren open. Iedereen kon er vrij een bezoekje brengen aan het infocentrum, waar je de permanente tentoonstelling 'O, is dat duurzaam bouwen' kan bezoeken. Infobrochures over duurzame topics en subsidiemaatregelen konden de bezoekers vrij mee nemen.

In Casana, de bio-ecologische demonstratiewoning, kreeg elke bezoeker de kans om zijn eigen ecologische woonvoetafdruk te berekenen. Aan de hand daarvan kreeg men gepersonaliseerde tips mee om duurzamer te wonen of te bouwen. CO2 neutraal festival!

Het ecoFEESTival is een klimaatvriendelijk festival. Om dit te bereiken hield de organisatie de milieu-impact zo laag mogelijk. Afvaleilandjes op het domein om het (weinige) afval te sorteren, een aanbod lokale hoeve- en streekproducten, het gebruik van groene stroom, zoveel mogelijk bezoekers met de fiets naar het ecoFEESTival toe te krijgen, vele communicatie via digitale kanalen, fairtrade en bio gelabelde T-shirts, gebruik van herbruikbare drankbekers ...

Waar we de impact niet meer kunnen verlagen compenseren we de CO2-uitstoot met de ondersteuning van een project in het Zuiden. Hierdoor wordt het ecoFEESTival een CO2-neutraal evenement.

Elektriciteitsverbruik ecoFEESTival?

Voor licht en geluid, voor de markt , de toog en de catering en alle stroomverbruikers die we in een stopcontact hebben zitten, verbruikten we ongeveer 150 kilowatt uur elektriciteit. Niet veel dus voor een evenement als dit, slechts 25 euro stroom.

Met de zonnepanelen in bedrijvencentrum De Basis, met de panelen van Kaneka en met de extra panelen van Ecostream (naast het podium) produceren we goed 90 kilowatt uur stroom op een dag. Dit weekeinde ging dus al onze zelf geproduceerde groene stroom naar ons EcoFEESTival.

De ecologische impact van het festival zal berekend worden met een voetafdruk calculator van Ecolife. Waar we de ecologische impact niet meer kunnen verlagen compenseren we onze CO2 uitstoot via CompenCO2. Persmap:

Teksten en foto's in hoge resolutie kan u downloaden via: ftp://ftps.provant.be/Kamp C, map ecoFEESTival 2009. Gebruikersnaam en paswoord: Pers

Perscontact:
Liesbeth Mertens
Communicatieverantwoordelijke
liesbeth.mertens@admin.provant.be
T 014 27 96 65