Update kaping Belgisch schip Pompei

19/04/2009 18:25

crisiscentrum

Brussel - Op zaterdag 18 april 2009 werd het Belgische schip « Pompei » gekaapt te noorden van de Seychellen. Via recente luchtwaarnemingen weten we dat het schip sinds de kaping ongeveer 150 mijl (270km) heeft afgelegd in de richting van de Somalische kust. Tot op heden is er nog geen contact geweest met het schip, de bemanning of de kapers.

Om het lot van de 10-koppige bemanning van de Pompei en een opsporingsonderzoek van het Federaal Parket niet in gevaar te brengen, zal de verdere informatie beperkt worden. Zoals voor elke criminele gijzelneming worden verschillende opties overwogen en geanalyseerd in de komende dagen.

Ondanks herhaaldelijke pogingen, kon tot op heden het contact met het schip niet hersteld worden.

Ondertussen verkregen we ook beeldmateriaal via luchtwaarnemingen. Op de foto's zien we dat het schip gevolgd wordt door een kleiner vaartuig. Er is ook een schip in de omgeving.

De Pompei meet ongeveer 65m en is een steenstorter (dumpt rotsen in zee). Het schip was onderweg van Dubai naar Durban (Zuid-Afrika) en is eigendom van de Tijdelijke Vereniging Pompei. Het schip werd op 18 april gekaapt op ongeveer 100 mijl ten noorden van de kust van de Seychellen. De Pompei vaart momenteel aan ongeveer 7 knopen, wat wil zeggen dat het schip de Somalische kust woensdag wellicht kan bereiken.

Deze namiddag werd om 14u00 een nieuwe stand van zaken opgemaakt, in aanwezigheid van Minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt. Volgende diensten namen deel aan de vergadering bij het Crisiscentrum van de Regering: diensten van de Eerste Minister, FOD Mobiliteit en Vervoer, FOD Justitie, FOD Buitenlandse Zaken, FOD Binnenlandse Zaken, Defensie, het Coördinatieorgaan voor Analyse van de Dreiging (OCAD), het Federaal Parket en de ondernemingen De Nul en DEME van de Tijdelijke Vereniging Pompei.

Morgen zal deze situatie voorgelegd worden aan een beperkte Ministerraad. De situatie wordt ook in de komende dagen op de voet gevolgd door de verschillende betrokken diensten.